Ομιλίες Προέδρου Βουλής
Ομιλία (8 Φεβρουαρίου 2009)
του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφαστα εγκαίνια της έκθεσης «Η γελοιογραφία στην Ευρώπη των 27» στη Θεσσαλονίκη
Σας ευχαριστώ πολύ, όλες και όλους, και εκ μέρους των τριακοσίων Βουλευτών, όλων των πολιτικών δυνάμεων της Βουλής, για την παρουσία σας απόψε στα εγκαίνια της έκθεσης των Ευρωπαίων γελοιογράφων. Αποφασίσαμε να τη χαρούμε όχι μόνο εμείς στην Αθήνα, αλλά, στην προσπάθεια που κάνουμε να ανοίξουμε τη Βουλή στην ελληνική περιφέρεια, σε όλη την ελληνική κοινωνία, να χαρείτε κι εσείς το πηγαίο χιούμορ, το γέλιο που δίνουν με την πολιτική γελοιογραφία οι γελοιογράφοι μας, οι οποίοι βρίσκονται στην πρωτοπορία της δημοσιογραφίας, γιατί με την πένα τους εκφράζουν τη δύναμη του σκίτσου στην πολιτική σάτιρα και κριτική.
Βρισκόμαστε με ιδιαίτερη χαρά στη Θεσσαλονίκη και χαίρομαι που βλέπω τις αρχές της πόλης, τους συναδέλφους Βουλευτές από όλα τα κόμματα, πρώην συναδέλφους, σ’ αυτήν εδώ τη γιορτή που φιλοξενεί ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, σε αυτή την ωραία αίθουσα.
Η έκθεση που θα δείτε σε λίγο, για να χαρείτε και να γελάσετε, στέκεται κριτικά απέναντι σε πολιτικά πρόσωπα, πολιτικές αποφάσεις, πολιτικές καταστάσεις. Μέσα από τα σκίτσα απεικονίζει την καθημερινότητα της πολιτικής ζωής, αλλά και τις συνέπειες της πολιτικής στην καθημερινότητα. Είχε μεγάλη επιτυχία όταν έγινε στο Ζάππειο. Σταθμός της τώρα είναι η Θεσσαλονίκη. Μετά από εδώ θα παρουσιαστεί στην Ξάνθη. Το επόμενο ταξίδι της θα είναι στην Κύπρο. Και ύστερα από πρότασή μου και συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χανς Γκερτ Πέτερινγκ, θα φιλοξενηθεί στις Βρυξέλες.
Πληροφορούμαι, τον τελευταίο καιρό, ότι αρκετοί Πρόεδροι ευρωπαϊκών κοινοβουλίων θέλουν να φιλοξενήσουν αυτή την έκθεση και να την κάνουν θεσμό, ώστε κάθε δύο ή τέσσερα χρόνια να ξεκινάει από το κοινοβούλιο μιας ευρωπαϊκής χώρας και να κάνει το γύρο όλων των χωρών παρουσιάζοντας τη δουλειά των Ευρωπαίων γελοιογράφων και βέβαια των Ελλήνων, αρκετοί από τους οποίους βρίσκονται σήμερα εδώ. Τους ευχαριστώ πολύ, γιατί η παρουσία τους, όπως και η παρουσία των Ευρωπαίων συναδέλφων τους που ήρθαν το φθινόπωρο στην Αθήνα, μας δίνει δύναμη να κάνουμε πολύ περισσότερα σε ό,τι αφορά ανάλογα ζητήματα, που πέρα από την πολιτική τους διάσταση αποτελούν και μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα.

Στέκομαι σε δύο σκέψεις. Πρώτον, στην αιρετική άποψη την οποία είχα εκφράσει και με την ευκαιρία της πρώτης παρουσίασης της έκθεσης, η λέξη «γελοιογραφία» να γράφεται με «ι» και όχι με «οι», γιατί η γελοιογραφία βγάζει γέλιο, δεν εκφράζει μόνο το γελοίο. Δεύτερον, η Βουλή των Ελλήνων –και σ’ αυτό είμαστε όλοι σύμφωνοι– να φιλοξενήσει σ’ ένα από τα νεοκλασικά της κτήρια, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, το Μουσείο της Ελληνικής Γελοιογραφίας. Εκεί θα μπορούν οι Έλληνες γελοιογράφοι, πέρα από την παρουσίαση της δουλειάς τους και ως διαρκή παρακαταθήκη του πνεύματος που αποτυπώνουν με την πένα τους, το μεράκι τους, τη ματιά τους στα πολιτικά γεγονότα, να εκθέτουν έργα τους, αλλά και να παρουσιάζουν την καινούρια δουλειά τους και τις νέες εκδόσεις τους. Στο χώρο αυτό θα μπορούν να φιλοξενούνται επίσης σημαντικές άλλες εκδηλώσεις, με επίκεντρο το χιούμορ, τη σάτιρα, το γέλιο.
Η δύναμη των πολιτικών βρίσκεται στο να μπορούν όχι μόνο να δέχονται την κριτική που τους ασκούν οι δημοσιογράφοι, οι πολίτες, οι άνθρωποι οι οποίοι κρίνουν τις πολιτικές πράξεις, τις αποφάσεις και τις συμπεριφορές τους, αλλά κυρίως πρέπει να έχουν τη δύναμη να αντέχουν το γελοιογράφο, τη γελοιογραφία. Αυτό πρέπει να είναι ένα από τα στοιχεία όσων θέλουν να αναμειχθούν με τα δημόσια πράγματα και την πολιτική.
Θέλω, επίσης, να σας πω ότι βλέποντας αυτές τις γελοιογραφίες θα γελάσετε μέσα από την καρδιά σας. Το γέλιο που βγάζετε είναι το χειροκρότημα στους γελοιογράφους. Ενώ εμείς οι πολιτικοί επιδιώκουμε το χειροκρότημα, οι γελοιογράφοι επιδιώκουν με τη γελοιογραφία τους να βγάλουν γέλιο. Χαρείτε, λοιπόν, αυτή την έκθεση όσοι βρίσκεστε σήμερα εδώ, αλλά και όσοι θα την επισκεφθείτε τις επόμενες ημέρες.
Επιστροφή