Ομιλίες Προέδρου Βουλής
Ομιλία (9 Νοεμβρίου 2008)
του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφαστην εκδήλωση για τα 25 χρόνια από την ίδρυση του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας, στο Ηράκλειο Κρήτης
Είναι για όλους μας, όπως και για μένα ξεχωριστή τιμή να παρευρισκόμαστε σε αυτή τη σεμνή και ταυτόχρονα λαμπρή εκδήλωση, που σηματοδοτεί την πολύπλευρη εικοσιπεντάχρονη προσφορά του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.
Είναι κοινός τόπος πλέον ότι ο σύγχρονος κόσμος διαμορφώνεται από τις επιστημονικές ανακαλύψεις, τις τεχνολογικές εξελίξεις και την καινοτόμο εφαρμογή τους, με διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό. Οι κοινωνίες που μπορούν να πρωταγωνιστούν σε αυτές τις εξελίξεις, προχωρούν ταχύτατα φέρνοντας στους πολίτες τους κοινωνική και οικονομική ευημερία, και ανάπτυξη.
Το 1983 πολλοί ήσαν εκείνοι που εξέφραζαν ζωηρές αμφιβολίες κατά πόσον η Κρήτη ήταν σε θέση να φιλοξενήσει ένα σύγχρονο, μεγάλο και αποτελεσματικό κέντρο επιστημών και τεχνολογικής ανάπτυξης. Ο συγκεντρωτισμός και η «διαρροή εγκεφάλων» από την Ελλάδα, μας φαίνονταν τότε αναπόδραστη πραγματικότητα για μία περιφερειακή Χώρα που ξεκινούσε την πορεία της στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Τελικά, η απόφαση πάρθηκε και δόθηκε έτσι η ευκαιρία να δημιουργηθεί, ένα μεγάλο ερευνητικό κέντρο, παγκόσμιας ακτινοβολίας, με έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης. Πλαισιώθηκε από σημαντικές επιστημονικές προσωπικότητες αναγνωρισμένου κύρους και εμπειρίας, με διάθεση προσφοράς. Δημιουργήθηκαν οι πρώτες ερευνητικές ομάδες, που κατάφεραν να τιμήσουν το ελληνικό όνομα σε σημαντικά επιστημονικά συνέδρια και σε διεθνή ερευνητικά έργα υψηλού κύρους. Οι πρωτοπόροι κατάφεραν να εμπνεύσουν και να προσελκύσουν πολλούς νέους ερευνητές, τόσο από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, με το οποίο υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια μια αρμονική και αμοιβαίως επωφελής στενή συνεργασία, όσο και από άλλα ελληνικά και διεθνή επιστημονικά και τεχνολογικά κέντρα.
Η ταχεία ανέλιξη του ΙΤΕ στη διεθνή κλίμακα της επιστημονικής αναγνώρισης ήταν αποτέλεσμα των ικανοτήτων και της αποτελεσματικής εργασίας των στελεχών του. Η αξιοκρατική επιλογή των νέων ερευνητών, με έμφαση στην αριστεία, είναι ο μόνος αποτελεσματικός δρόμος για την παραγωγή νέας γνώσης και καινοτομίας.
Το ΙΤΕ, έχει διεθνώς καταξιωμένο επιστημονικό έργο και σημαντικά τεχνολογικά επιτεύγματα με παγκόσμια αναγνώριση. Ταυτόχρονα είναι ένα πρωτοπόρο ερευνητικό κέντρο, που πρωταγωνιστεί στο ουσιαστικό ζητούμενο της γεφύρωσης της έρευνας με την παραγωγή. Έρευνα χωρίς παραγωγή είναι απλή περιέργεια. Παραγωγή με πρωτοπόρα έρευνα είναι ουσιαστικό έργο. Από τα σπλάχνα του ΙΤΕ δημιουργήθηκε ένας σημαντικός αριθμός εταιριών με σημαντικότερη τη FORTHnet Α.Ε. H Ελληνική Εταιρία Τηλεπικοινωνιών και Τηλεματικών Εφαρμογών FORTHnet Α.Ε. είναι μια εταιρεία-τεχνοβλαστός του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ. Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1995 και υπήρξε η πρώτη εταιρία που έφερε το Internet στην Ελλάδα. Αποτελεί, σήμερα, μία από τις δυναμικότερα αναπτυσσόμενες ελληνικές εταιρίες στο χώρο των τηλεπικοινωνιών και του Internet. Το ΙΤΕ, συνεχίζοντας την επιτυχημένη παράδοση, αναπτύσσει σήμερα νέους τεχνοβλαστούς με επιχειρηματική βάση τις ΗΠΑ και τεχνολογική βάση το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης, ανοίγοντας και πάλι νέους δρόμους.
Ως υπουργός Ανάπτυξης, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Καθηγητή Γιάννη Τσουκαλά γνωρίσαμε από κοντά το έργο και συνεργαστήκαμε με τους ανθρώπους του ΙΤΕ. Εκτίμησα με την εξαιρετική ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού, την αρτιότητα της υλικοτεχνικής υποδομής, την αποτελεσματική οργανωτική δομή του. Εξετίμησαμε το επιστημονικό, ερευνητικό και πρωτοποριακό πνεύμα τους. Συνέτρεξαμε τις προσπάθειες του ιδρύματος για επιστημονική αριστεία με όλες μου τις δυνάμεις, καθώς ειλικρινά πιστεύω ότι το σημαντικότερο κεφάλαιο για την πατρίδα μας είναι οι άνθρωποί της. Και ότι μονόδρομος για τη Χώρα μας είναι η ανάπτυξη και εκμετάλλευση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Και οι επιστήμονες του ΙΤΕ το αποδεικνύουν περίτρανα. Αυτή την πολιτική συνεχίζουν σήμερα και αυτό δηλώνει η εδώ παρουσία τους, ο σημερινός Υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας και ο Γενικός Γραμματέας Καθηγητής Φ. Τσαλίδης.
Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να κάνω ιδιαίτερη τιμητική αναφορά
- στον Λευτέρη Οικονόμου, πρώτο και επί 21 χρόνια Πρόεδρο του ΙΤΕ,
- στον Στέλιο Ορφανουδάκη. Με τον πρόωρο χαμό του το ΙΤΕ έχασε έναν από τους πρωτεργάτες και οραματιστές του.
- στον Αλκιβιάδη Παγιατάκη, υπό την προεδρεία του οποίου το ΙΤΕ καλείται σήμερα να επιτελέσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο παγκόσμιο και ανταγωνιστικό ερευνητικό περιβάλλον.
- στους διευθυντές, τα στελέχη και τους ερευνητές του ΙΤΕ. Η συλλογική και σκληρή προσπάθειά τους να φέρουν το ΙΤΕ εκεί που βρίσκεται σήμερα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλο τον επιστημονικό κόσμο της Χώρας. Και βεβαίως αναφερόμενος ειδικά στον πρώην Υπουργό Αναστάσιο Πεπονή που ίδρυσε το ΙΤΕ. Τον Αναστάσιο Πεπονή, τον πολιτικό που έφερε το φυσικό αέριο στην Ελλάδα.
Το υψηλό επιστημονικό επίπεδο του ΙΤΕ, η 25ετής προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο και η διεθνής αναγνώρισή του, αλλά και η άμεση γνωριμία με τους ανθρώπους και το έργο του, με οδήγησαν, στην επιλογή του ΙΤΕ ως τεχνικού συμβούλου της Βουλής των Ελλήνων σε θέματα πληροφορικής και νέων τεχνολογιών.
Οι νέες τεχνολογίες και η παγκόσμια δικτύωση έχουν οδηγήσει την ανθρωπότητα σε μια νέα εποχή. Η γεωγραφική διάσταση είναι πλέον διαφορετική. Οι άξιοι άνθρωποι έχουν περισσότερες δυνατότητες και ευκαιρίες να δημιουργήσουν το καινούργιο. Να αναδείξουν το καλό. Να επηρεάσουν και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής όλων των ανθρώπων. Να προστατέψουν τη φύση για τις γενιές που έρχονται. Να αναδείξουν και διαδώσουν έργα κορυφαίας ανθρώπινης δημιουργίας.
Οι Έλληνες διαθέτουμε σημαντικές ποιοτικές δυνάμεις. Έχουμε τις δυνατότητες να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας, διατηρώντας τις αξίες που γέννησαν οι πρόγονοί μας. "Πάντων χρημάτων μέτρον ο άνθρωπος". Είπε ο Πρωταγόρας. Αρκεί να μην ξεχνά κάθε γενιά ανθρώπων ότι δεν είναι μόνη στο Χώρο και το Χρόνο. Ζούμε στη Γη σε μια Φύση που πρέπει να κληρονομήσουμε ακέραια στις επόμενες γενιές.
Είμαστε υπερήφανοι διαπιστώνοντας σήμερα ότι δικαιώθηκαν οι πρωτοπόροι οραματιστές του ΙΤΕ. Και είμαστε βέβαιοι πως στην τελετή των 50 χρόνων, μετά 25 χρόνια, θα υπάρχουν ακόμα πιο εγκωμιαστικές αναφορές για τους σημερινούς ερευνητές του. Και το έργο τους θα είναι πολύτιμο κτήμα και περιουσία του Ελληνικού Λαού και της Ανθρωπότητας.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι στην εκδήλωση αυτή συμμετέχει ο Καθηγητής Φώτης Καφάτος, Πρόεδρος του Συμβουλίου Έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένας ακόμη Έλληνας επιστήμονας που μας κάνει υπερήφανους, γιατί κατέκτησε αυτή την σημαντική κορυφή στην Ευρώπη.
Δεχθείτε εκ μέρους του Κοινοβουλίου και όλων των Ελλήνων Βουλευτών τα θερμά μας συγχαρητήρια και το θαυμασμό μας για το έργο σας, τα εντυπωσιακά επιτεύγματά σας. Δεχθείτε και τις ευχές μας για ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες στο θαυμαστό δρόμο της επιστήμης και τον ωραίο αγώνα για την πρωτοπορία στην τεχνολογική έρευνα και καινοτομία.
Επιστροφή