Ενημέρωση

Ομιλίες Προέδρου Βουλής


Ομιλία (27 Απριλίου 2009)

του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα κατά τη συζήτηση της Πρότασης «Για την τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής (Μέρος Β΄ και Μέρος Κοινοβουλευτικό)»

Στις 25 Ιουνίου 2008, ψηφίσαμε την τροποποίηση μιας σειράς διατάξεων του Κοινοβουλευτικού Μέρους του Κανονισμού της Βουλής, με βασικό στόχο την ενίσχυση του ρόλου του Βουλευτή σε όλες τις λειτουργίες του Κοινοβουλευτικού έργου.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης είχα επισημάνει τη μεγάλη σημασία που έχει η αναβάθμιση της οργανωτικής δομής της Βουλής, με βάση τις σημερινές, αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες.
Πράγματι, ο Κανονισμός του 1997, επί Προεδρίας Απόστολου Κακλαμάνη, υπήρξε μια σημαντική παρέμβαση για την καλύτερη λειτουργία του Κοινοβουλίου, την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και της εξωστρέφειας της Βουλής.
Ιδιαίτερα, όμως, μετά την πρόσφατη τροποποίηση του Κοινοβουλευτικού μέρους του Κανονισμού της Βουλής έγινε πιο επιτακτική η ανάγκη για μία αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της Βουλής, ώστε η διοίκηση και τα στελέχη της να ανταποκρίνονται στις νέες προκλήσεις με ορίζοντα την επόμενη δεκαετία.
Όπως γνωρίζετε, στη συνέχεια των συναντήσεων που είχα με τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, τους πρώην Πρωθυπουργούς, τους πρώην Προέδρους της Βουλής, την τακτική (σχεδόν σε καθημερινή βάση συνεργασία) με τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους, αλλά και προτάσεις συναδέλφων Βουλευτών, προχωρήσαμε στην αποστολή του προτεινόμενου Οργανογράμματος των Υπηρεσιών της Βουλής των Ελλήνων αρχικά (στις 18 Σεπτεμβρίου 2008), στα Μέλη της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής και στη συνέχεια (στις 21 Οκτωβρίου 2008), σε όλους τους συναδέλφους Βουλευτές. 
Στόχος μου ήταν να δοθεί επαρκής χρόνος σε όλους για να επεξεργαστούν την πρόταση και να υποβάλουν παρατηρήσεις, θέσεις και προτάσεις.
Μετά το πέρας επαρκούς χρονικού διαστήματος προτάθηκε η παρούσα τροποποίηση, τόσο του Κανονισμού Μέρους Β΄ της Βουλής, όσο και κάποιων διατάξεων του Κοινοβουλευτικού Μέρους. 
Η σημερινή πρόταση, μετά από διεξοδική συζήτηση στις 13 συνεδριάσεις της Επιτροπής Κανονισμού, καλύπτει τις λειτουργικές και οργανωτικές ανάγκες για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της Βουλής για μία σειρά από λόγους:
Πρώτον: Τις μεταβολές που έγιναν από το 1997 και αφορούν, τόσο τον όγκο του Κοινοβουλευτικού έργου, όσο και την αύξηση των δραστηριοτήτων των υπηρεσιών όλων των υφισταμένων Γενικών Διευθύνσεων της Βουλής.
Δεύτερον: Τις υποχρεώσεις της Βουλής από την εφαρμογή της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης, την ανάγκη ενίσχυσης της Κοινοβουλευτικής Διπλωματίας και την καλύτερη ανταπόκριση στις αυξημένες διεθνείς υποχρεώσεις της Βουλής, των Βουλευτών και των υπηρεσιών του Κοινοβουλίου.
Τρίτον: Τις νέες αρμοδιότητες και διαδικασίες που εισήχθησαν με την πρόσφατη τροποποίηση του Κοινοβουλευτικού Μέρους του Κανονισμού της Βουλής.
Τέταρτον: Τις νέες απαιτήσεις που διαμορφώνονται από την αναβάθμιση των υποδομών της Βουλής. Υποδομών που, πλέον, εκτείνονται σε μία σειρά από κτίρια της Βουλής που αποκτήθηκαν στη διάρκεια της Προεδρίας του κου Απόστολου Κακλαμάνη και της κας Άννας Μπενάκη-Ψαρούδα.
Πέμπτον: Την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας για τη στήριξη του έργου των Βουλευτών.
Έκτον: Την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών και το περαιτέρω άνοιγμα του Κοινοβουλίου στην κοινωνία. Και
Έβδομον: Την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της Βουλής.

Στόχος μας είναι το νέο οργανόγραμμα, να καλύψει τις αρχές της λειτουργικότητας και της αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού, λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες και τις νέες υποδομές της Βουλής, τους διαθέσιμους ανθρώπινους πόρους, αλλά και τις ανάγκες της Βουλής για το 2010 και μετά.
Η οργάνωση των προτεινόμενων τροποποιήσεων κατανέμεται σε δύο Μέρη, αντίστοιχα με αυτά του Κανονισμού της Βουλής. Το πρώτο μέρος των τροποποιήσεων αφορά το Μέρος Β΄ του Κανονισμού της Βουλής. Στην ενότητα αυτή, οι σημαντικότερες αλλαγές είναι οι ακόλουθες:
Πρώτον: Η υφισταμένη Γενική Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Έργου διαχωρίζεται σε Γενική Διεύθυνση Νομοθετικού Έργου & Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και Γενική Διεύθυνση Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.
Η νέα Γενική Διεύθυνση Κοινοβουλευτικών Επιτροπών καλείται να ανταπεξέλθει στις νέες αρμοδιότητες και τις διαδικασίες, που εισήχθησαν με την πρόσφατη τροποποίηση του Κοινοβουλευτικού Μέρους του Κανονισμού της Βουλής. Αρμοδιότητες που αυξάνουν σημαντικά το υφιστάμενο έργο των Επιτροπών που πλέον καλύπτουν περίπου το 70% του παραγόμενου Κοινοβουλευτικού Έργου.
Δεύτερον: Διαχωρίζεται η υφισταμένη Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης σε Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού και Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών και Τεχνικής Υποστήριξης.
Η νέα Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών και Τεχνικής Υποστήριξης θα συμβάλλει στον ακόμη καλύτερο προγραμματισμό και την περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους της Βουλής.
Άλλωστε, όπως γνωρίζετε, αποτελεί πάγια και διαχρονική πολιτική, η Βουλή των Ελλήνων να διαχειρίζεται τα οικονομικά της με γνώμονα τις αρχές της διαφάνειας και του σεβασμού των χρημάτων των φορολογούμενων πολιτών. Η πιστή τήρηση της αρχής αυτής έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία στις ημέρες μας, καθώς η παγκόσμια κοινότητα, η Ευρώπη, η Χώρα μας αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.
Υπενθυμίζω ότι η Βουλή μετά από μία σειρά παρεμβάσεων σε πάγια κέντρα κόστους της και ως έμπρακτη συμμετοχή στην προσπάθεια ορθολογικής διαχείρισης των δημοσίων δαπανών επέστρεψε στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, από τον περσινό προϋπολογισμό της, το ποσό των 5,7 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ παράλληλα συμμετέχει αυτόβουλα στο πρόγραμμα περιστολής των ελαστικών δαπανών της για το 2009, μειώνοντάς τις κατά 10%.
Παράλληλα, οι Βουλευτές και Έλληνες Ευρωβουλευτές δίνουν το παράδειγμα με την κράτηση του 5% της Βουλευτικής Αποζημίωσης για το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής κατά το τρέχον έτος. Στόχος μας από την εκτέλεση του εφετινού προϋπολογισμού είναι να επιστρέψουμε ακόμη περισσότερους οικονομικούς πόρους στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.
Τρίτον: Δημιουργείται μία νέα Μονάδα Οργάνωσης και Μεθόδων, σε επίπεδο Διεύθυνσης στη Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινου. Η Μονάδα αυτή πιστεύουμε ότι μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην καλύτερη οργάνωση και βελτίωση των εσωτερικών διαδικασιών μεταξύ των υπηρεσιών της Βουλής. H αρχική πρόταση έδινε στην μονάδα αυτή και αρμοδιότητες εσωτερικού ελέγχου που αποτελεί πρακτική, τόσο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όσο και άλλων Κοινοβουλίων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως το Γερμανικό Κοινοβούλιο. Τελικά όμως, μετά τις επιφυλάξεις μελών της Επιτροπής Κανονισμού, η τελική πρόταση περιλαμβάνει μόνο το οργανωτικό σκέλος με αρμοδιότητες την καταγραφή και την αξιολόγηση των διαδικασιών και των ροών μεταξύ οργανικών μονάδων της Βουλής και την εισήγηση μεθόδων βελτίωσης και αναδιοργάνωσης των ανωτέρω μονάδων, καθώς και προτάσεων για τη δια βίου εκπαίδευση των υπαλλήλων της Βουλής.
Τέταρτον: Γίνεται ένα πρώτο βήμα για το άνοιγμα του Κοινοβουλίου στην Περιφέρεια με τη δημιουργία του Τμήματος Υποδομών και Περιφερειακών Δραστηριοτήτων. Η αρχική πρόταση περιλάμβανε, πέραν της διεξαγωγής συνεδριάσεων Επιτροπών στα κατά τόπους παλαιά Βουλευτήρια, και τη σύσταση και λειτουργία Γραφείων Πληροφόρησης της Βουλής στην Περιφέρεια.
Μία πρόταση για την οποία συμφωνούσε το 85% του δείγματος των, περίπου, 5.500 ατόμων της έρευνας που διεξήγαμε για τη Βουλή η εταιρεία Kara-research το Μάιο του 2008 σε Πανελλαδικό επίπεδο.
Τελικά γίνεται μόνο το πρώτο βήμα: Το άνοιγμα, δηλαδή της Βουλής στην Περιφέρεια. Και αυτό το θεωρώ βασική υποχρέωσή μας. Πιστεύω, μάλιστα, ότι σε βάθος χρόνου θα καταδειχθεί η ανάγκη να ξαναδούμε το ζήτημα.
Εδώ θέλω να τονίσω το εξής: Καμία νέα θέση εργασίας και κανένας νέος διορισμός δεν προβλέπεται στο νέο Κανονισμό πλην της μικρής ενδυνάμωσης με 10 θέσεις της Στενογραφικής υπηρεσίας για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της τα επόμενα χρόνια. Φυσικά η κατάληψη των θέσεων αυτών γίνεται με τις προβλεπόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες του Κανονισμού της Βουλής, όπως έγινε σε ανάλογες περιπτώσεις σε προηγούμενα χρόνια. 
Πέμπτον: Αναδιοργανώνεται η Γενική Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων & Επικοινωνίας με τη δημιουργία μίας τέταρτης Διεύθυνσης Διεθνών Υποθέσεων και Ελληνισμού της Διασποράς ή Οικουμενικού Ελληνισμού. Για την ονομασία της νέας Διεύθυνσης και του αρμόδιου Τμήματος θα ήθελα την πρόταση της Ολομέλειας.
Οι μεταβολές που επέρχονται στη Γενική Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων & Επικοινωνίας αποτελούν βασική και αναγκαία προϋπόθεση, προκειμένου να ανταποκριθούμε (η Βουλή και οι Βουλευτές) στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες της Κοινοβουλευτικής διπλωματίας, αλλά και τις διεθνείς υποχρεώσεις μας.
Παράλληλα, πέραν της ιδιαίτερης έμφασης στον Απόδημο Ελληνισμό, στηρίζουμε το έργο των Ομάδων Φιλίας, που μπορούν πράγματι να προσφέρουν ακόμη περισσότερα συμβάλλοντας στην περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών διακοινοβουλευτικών σχέσεων.
Σημειώνω ακόμη ότι το Τμήμα Εκδόσεων αναβαθμίζεται σε Διεύθυνση Εκδόσεων και Εκτυπώσεων, με τρία τμήματα, ώστε με την καλύτερη οργάνωση να αυξηθεί η αποδοτικότητά της υπηρεσίας σε σχέση με τις επενδύσεις και τον πάγιο εξοπλισμό που διαθέτει, αλλά και με ορίζοντα την υλοποίηση του σημαντικού έργου της Αμυγδαλέζας.
Ειδικά για την υπόθεση της Αμυγδαλέζας θα ήθελα να επισημάνω ότι βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο για την λήψη των αναγκαίων εγκρίσεων, έτσι ώστε να αρχίσει η κατασκευή του έργου. Υπενθυμίζω ότι το οικόπεδο στην Αμυγδαλέζα παραχωρήθηκε στη Βουλή το 1982 με σκοπό την κατασκευή Βιβλιοστασίου και εκτυπωτικής μονάδας. Πέρυσι, ύστερα από συνεργασία με το Δήμαρχο Αχαρνών, τον πρώην συνάδελφο κ. Φωτιάδη, έγινε η αναγκαία συνεννόηση για την κατασκευή αυτού του σημαντικού έργου για τη Βουλή και την περιοχή.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι ιδιαίτερης σημασίας η δημιουργία τμήματος σχεδιασμού, που αναμένεται να συμβάλει στην ποιοτική αναβάθμιση των παραγόμενων εντύπων της Βουλής.
Έκτον: Δημιουργούνται δύο Διευθύνσεις Βιβλιοθήκης της Βουλής και Μπενακείου Βιβλιοθήκης και Συλλογών Πολιτικών Προσωπικοτήτων, που υπάγονται απευθείας στο Γενικό Γραμματέα. Στόχος μας είναι η αναβάθμιση της Κοινοβουλευτικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο της Βουλής, η υλοποίηση του μεγάλου σχεδίου για μία σύγχρονη βιβλιοθήκη πόλης και ένα πολυπολιτισμικό κέντρο στο παλαιό Καπνεργοστάσιο στην οδό Λένορμαν καθώς και η συστηματική συγκέντρωση συλλογών και αρχείων πολιτικών προσωπικοτήτων στα πλαίσια της Μπενακείου Βιβλιοθήκης.
Στο σημείο αυτό επισημαίνω ότι, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, πολύ σύντομα θα παρουσιάσουμε τα σχέδια για τη Λένορμαν με στόχο την ανάδειξη του έργου αυτού σε κόσμημα για την περιοχή της Δυτικής Αττικής.
Έβδομον: Ο Πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου, επικουρούμενος από τη διεύθυνση επιστημονικής εποπτείας, ασκεί την επιστημονική εποπτεία επί των διευθύνσεων επιστημονικών μελετών, της διεύθυνσης της βιβλιοθήκης της Βουλής, της διεύθυνσης Μπενακείου βιβλιοθήκης και συλλογών πολιτικών προσωπικοτήτων και της διεύθυνσης πληροφορικής και νέων τεχνολογιών. Για όλα αυτά, ενημερώνει τον Πρόεδρο της Βουλής και το Επιστημονικό Συμβούλιο.
 
Στο Κοινοβουλευτικό Μέρος του Κανονισμού, με τις προτεινόμενες μεταβολές γίνεται ένα ακόμη βήμα για την αναβάθμιση του ρόλου του Κοινοβουλίου και την καλύτερη ισορροπία μεταξύ Εκτελεστικής και Νομοθετικής Εξουσίας:
Πρώτον: Παρέχεται η δυνατότητα και στον Πρόεδρο της Βουλής να καταθέτει πρόταση για τη σύσταση Επιτροπής για τη μελέτη εθνικών ή γενικότερου ενδιαφέροντος ζητημάτων, καθώς και για τη διεξαγωγή μίας συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως σε κάθε βουλευτική σύνοδο. Πιστεύω ότι και οι δύο ρυθμίσεις αναβαθμίζουν το ρόλο όχι του Προέδρου, αλλά του ίδιου του Κοινοβουλίου, των Βουλευτών και της νομοθετικής λειτουργίας.
Δεύτερον: Περιλαμβάνεται πλέον και στο Κοινοβουλευτικό Μέρος του Κανονισμού η διατύπωση αιτιολογημένης γνώμης της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (Ο.Κ.Ε.) σε νομοσχέδια που αφορούν σε εργασιακές σχέσεις, κοινωνική ασφάλιση, φορολογικά μέτρα, καθώς και τη γενικότερη κοινωνικοοικονομική πολιτική, τους προβλέπεται από τους σχετικές διατάξεις του ν.2232/94 τους ισχύουν. Φυσικά και η Ο.Κ.Ε απαιτείται να λειτουργεί μέσα στα προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια, αποστέλλοντας έγκαιρα την έκθεσή τους για τα νομοσχέδια δίχως να παρακωλύεται η συζήτηση και ψήφισή τους. 
Τρίτον: Παρέχεται, σε κάθε Ανεξάρτητη κατά το Σύνταγμα Αρχή, η δυνατότητα να ζητήσει με αναφορά της προς τον Πρόεδρο της Βουλής κοινοβουλευτική υποστήριξη, αίτημα που διαβιβάζεται στη Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Με τη ρύθμιση αυτή, στηρίζουμε το έργο των Ανεξάρτητων Αρχών που επιτελούν σημαντικό έργο.
Τέταρτον: Κατοχυρώνεται η εκπροσώπηση όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων στις επιτροπές Οικονομικών και Βιβλιοθήκης της Βουλής. Θεωρώ ότι η διάταξη αυτή, μαζί με τη διάταξη που ψηφίστηκε για τη συμμετοχή όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων στο Προεδρείο της Βουλής, διασφαλίζει την περαιτέρω ενδυνάμωση των κοινοβουλευτικών θεσμών.
 
Με το σύνολο των παραπάνω διατάξεων ολοκληρώνεται και η τροποποίηση του Κοινοβουλευτικού Μέρους του Κανονισμού, που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2005. Ενισχύεται ο ρόλος του Βουλευτή σε όλες τις λειτουργίες του Κοινοβουλευτικού έργου, διασφαλίζεται η μεγαλύτερη συμμετοχή των Βουλευτών στις εργασίες της Βουλής, αναβαθμίζεται ποιοτικά και διευκολύνεται σημαντικά το έργο της Βουλής και των Βουλευτών. 
Παράλληλα, το νέο οργανόγραμμα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Μέρους Β΄ του Κανονισμού, καλύπτει τις αρχές της λειτουργικότητας και της αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού, λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες και τις νέες υποδομές της Βουλής, τους διαθέσιμους ανθρώπινους πόρους, αλλά και τις ανάγκες της Βουλής με ορίζοντα την επόμενη δεκαετία.
 
Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι η προτεινόμενη τροποποίηση του Κανονισμού αποτελεί έργο που έγινε μετά από επίπονη προσπάθεια όλων των συναδέλφων που συμμετείχαν στις πολύωρες συνεδριάσεις της Επιτροπής Κανονισμού. Θεωρώ χρέος μου να θυμίσω ότι συμμετείχαν…
- ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας κ. Αναστάσιος Καραμάριος,
- ο Εισηγητής της Μειοψηφίας και πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης,
- ο Ειδικός Αγορητής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Αντώνιος Σκυλλάκος,
- ο Ειδικός Αγορητής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ιωάννης Δραγασάκης,
- ο Ειδικός Αγορητής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού και Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Βαΐτσης Αποστολάτος,
- η πρώην Πρόεδρος της Βουλής κυρία Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα, καθώς και
- οι Βουλευτές κ.κ. Γεώργιος Καλαντζής, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Ιωάννης Τραγάκης, Απόστολος Σταύρου και Γεώργιος Παπαγεωργίου.
 
Κατατέθηκαν νέες προτάσεις και ιδέες, και έγινε διεξοδική συζήτηση, γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος.
Κοινός παρανομαστής η βούληση όλων μας για την αναβάθμιση του ρόλου του Κοινοβουλίου και την καλύτερη αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της Βουλής.
 
Τέλος θα ήθελα δημόσια να ευχαριστήσω για τη συμβολή τους στην επεξεργασία της πρότασης:
- το Γενικό Γραμματέα της Βουλής Νίκο Στεφάνου,
- τον Ειδικό Γραμματέα της Βουλής Δημήτρη Παπαγιάννη,
- τον Αντιπρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου και Νομικό Σύμβουλο της Βουλής Νικηφόρο Κανιούρα,
- τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής καθηγητή Κώστα Μαυριά,
- τον Προϊστάμενο του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα της Βουλής Βασίλη Μπαγιώκο,
- το Προεδρείο του Συλλόγου Εργαζομένων της Βουλής και
- όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες.
 




Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ