Ενημέρωση

Ομιλίες Προέδρου Βουλής


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ κυρίας ΑΝΝΑΣ ΜΠΕΝΑΚΗ - ΨΑΡΟΥΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ " 30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ 1975 ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΡΗΓΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ" Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2004

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην συνέντευξη τύπου της Έκθεσης που ετοίμασε η Βουλή των Ελλήνων για τη χρονιά 2004-2005.
Η Βουλή συνεχίζει την εδραιωμένη πια παράδοση -που συμπληρώνει μία δεκαετία από το 1994- να διοργανώνει συστηματικά εκθέσεις ιστορικού, πολιτικού ή και επετειακού χαρακτήρα. Εκθέσεις οι οποίες κυριολεκτικά άνοιξαν τις πόρτες της Βουλής στο ευρύ κοινό, ελληνικό και ξένο, δίνοντας έμφαση στο νεανικό πληθυσμό της Ελλάδας από άκρη σ΄ άκρη, μιας και τις Εκθέσεις επισκέπτονται, κατά κύριο λόγο, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Οι επισκέψεις παιδιών και νέων στο κτήριο της Βουλής βοηθά ώστε να συμπληρώνουν τις γνώσεις τους, να εμπλουτίζονται με παραστάσεις και εικόνες, να έρχονται σε επαφή με αντικείμενα καλλιτεχνικής αξίας, να ζωντανεύουν γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία μας.
Η φετινή Έκθεση είναι αφιερωμένη, όπως ήδη θα είδατε από το υλικό που σας μοιράστηκε, στην επέτειο συμπλήρωσης των 30 χρόνων από το Σύνταγμα του 1975. Το Σύνταγμα που εξασφάλισε την πολιτική ομαλότητα των τελευταίων 30 χρόνων και την αδιάλειπτη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Με αυτήν την ευκαιρία, η Έκθεση ξετυλίγει και την ιστορία όλων των προγενέστερων Ελληνικών Συνταγμάτων. Αποτυπώνει τις πολιτικές σκέψεις του Ρήγα έως σήμερα, με την αναφορά που γίνεται στην Αναθεώρηση του 2001.
Το θέμα της Έκθεσης, τα Ελληνικά Συντάγματα με αποκορύφωμα το Σύνταγμα του 1975, νομίζω ότι ταιριάζει απόλυτα στο θεσμό της Βουλής καθώς, είναι η Βουλή –άλλοτε Συντακτική και άλλοτε Αναθεωρητική- που εργάστηκε για να παραχθεί κάθε Σύνταγμα. Και ακόμη, μέσα στα γραφεία και στην Αίθουσα Συνεδριάσεων ακριβώς αυτού του κτηρίου, μετά το 1934, αναπτύχθηκαν επιχειρήματα, συντάχθηκαν σχέδια, διατυπώθηκαν άρθρα και διατάξεις, συζητήθηκαν με ένταση αλλά και με πνεύμα συνεργασίας τα Συντάγματά μας .
Για την άρτια επιστημονική και εικαστική παρουσίαση της Έκθεσης συγκροτήθηκαν δύο Επιτροπές: η Επιστημονική και η Οργανωτική Επιτροπή. Η πρώτη αποτελείται από έγκριτους νομικούς, επιστήμονες με εξειδίκευση στο Συνταγματικό Δίκαιο. Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σύντομα σε αυτούς.
Επικεφαλής είναι ο κ. Κώστας Μαυριάς, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής είναι:
ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Ιστορίας Νεώτερου Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Σβολόπουλος,
ο γνωστός σε όλους μας κ. Γεώργιος Κασιμάτης, ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών,
ο καθηγητής Πολιτικής Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Θάνος Βερέμης,
ο καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας κ. Πασχάλης Κιτρομηλίδης και
ο κ. Μιχάλης Τσαπόγας, δόκτωρ Νομικής και επιστημονικός συνεργάτης του «Συνηγόρου του Πολίτη».
Όλα σχεδόν τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής συνέγραψαν πρωτότυπες μελέτες για τον Κατάλογο της Έκθεσης, στον οποίο συνέβαλαν επίσης και άλλοι τρεις εκλεκτοί επιστήμονες
ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Νίκος Αλιβιζάτος,
ο καθηγητής Πολιτικής και Συνταγματικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κ. Γιώργος Αναστασιάδης και
ο κ. Στέφανος Κουτσουμπίνας, επίκουρος καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Θράκης και προϊστάμενος του Β΄ Τμήματος Νομοτεχνικής Επεξεργασίας της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.
Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής είναι ο κ. Γεώργιος Καραμπατζός Γενικός Γραμματέας της Βουλής, που πλαισιώθηκε από το ικανό και δραστήριο ανθρώπινο δυναμικό της Βιβλιοθήκης και τον κ. Τριαντάφυλλο Σκλαβενίτη, διευθυντή Ερευνών του Κέντρου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Το σχεδιασμό της Έκθεσης είχε ο κ. Κώστας Στάικος, ο οποίος εκτός από τη συνολική εικαστική παρουσίαση των εκθεμάτων, φρόντισε και για το σχεδιασμό των προθηκών που ακολουθούν πιστά στις σύγχρονες μουσειολογικές προδιαγραφές, ώστε αφενός να προστατεύονται τα πολύτιμα αντικείμενα και αφετέρου να αναδεικνύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Στην Έκθεση αναδεικνύονται οι ιστορικές στιγμές που συνδέονται με την κατάρτιση και ψήφιση των Συνταγμάτων και τα πρόσωπα που πρωτοστάτησαν. Κρίθηκε σημαντικό να δειχθούν και οι αλλαγές που επέφερε το κάθε Σύνταγμα. Αλλά όσο απλό μοιάζει να παρουσιαστούν γεγονότα και πρόσωπα τόσο δύσκολο –σχεδόν αδύνατο- αποδείχθηκε να εικονογραφηθούν οι θεσμικές αλλαγές.
Καθώς τα οπτικοακουστικά μέσα είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, δεν θα μπορούσε να λείψει και η εικοσάλεπτη ταινία με θέμα το Σύνταγμα του 1975, που συμπληρώνει την εικόνα εκείνης της εποχής. Φτιαγμένη ειδικά για την Έκθεση, βασισμένη στα αρχεία της ΕΡΤ θα προβάλλεται στο χώρο της Έκθεσης. Σκηνοθέτης της είναι ο συνεργάτης παραγωγής του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής, κ. Βασίλης Δούβλης.

Την Έκθεση συνοδεύει πλούσιο υλικό που απευθύνεται σε διαφορετικές ομάδες. Κατ΄ αρχήν καταρτίστηκε Κατάλογος, 300 περίπου σελίδων που εκτός από την περιγραφή των 272 εκθεμάτων, περιέχει επιστημονικά κείμενα που αναφέρονται αναλυτικά στα Ελληνικά Συντάγματα. Αναμφισβήτητα, τα κείμενα του Καταλόγου αποτελούν συμβολή στην συνταγματική ιστορία μας.
Στη συνέχεια, σχεδιάστηκε ένας Οδηγός της Έκθεσης, 100 περίπου σελίδων, ο οποίος θα μοιράζεται στους επισκέπτες και περιλαμβάνει σύντομα εισαγωγικά κείμενα και την περιγραφή των εκθεμάτων. Πρόκειται για χρηστικό εργαλείο γνωριμίας της Έκθεσης.
Τέλος, τυπώνεται ένα εκπαιδευτικό φυλλάδιο που απευθύνεται σε παιδιά έως 14 ετών, γραμμένο από τη συγγραφέα παιδικών βιβλίων κ. Γιολάντα Χατζή.
Και οι τρεις εκδόσεις χαρακτηρίζονται από την παραστατική και άφθονη εικονογράφηση που περιλαμβάνουν.
Παράλληλα, σε συνεργασία με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία θα κυκλοφορήσει αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων
Ακόμα, έχουν τυπωθεί αφίσες, σελιδοδείκτες, και μία κορδέλα για το λαιμό που φέρουν το λογότυπο της Έκθεσης. Αναμνηστικά που θα διανέμονται στους επισκέπτες οι οποίοι θα ενδιαφέρονται να τα αποκτήσουν.
Κλείνοντας, ας αναφέρω ότι η Έκθεση αφιερωμένη στα 30 χρόνια από το Σύνταγμα του 1975 παρουσιάζεται στην ιστορική Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου στην οποία υπογράφηκε και το Σύνταγμα στις 9 Ιουλίου 1975, όπως θα μπορεί κανείς να παρατηρήσει και στην ταινία. Στην Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου διασώζεται η μοναδική τοιχογραφία του κτηρίου, φιλοτεχνημένη το 1836, που διηγείται επεισόδια του Αγώνα της Ανεξαρτησίας του 1821 έως και την άφιξη του Όθωνα στο Ναύπλιο. Οι εργασίες συντήρησης της ζωφόρου, έργο απαιτητικό, επίπονο και χρονοβόρο, ολοκληρώθηκε πρόσφατα από τον κ. Σταύρο Μπαλτογιάννη και τους συνεργάτες του. Ακόμα, πραγματοποιήθηκαν εργασίες αποκατάστασης της υπόλοιπης διακόσμησης των τοίχων, ανανεώθηκε ο φωτισμός και έγιναν οι κατάλληλες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Η Έκθεση με άλλα λόγια φιλοξενείται σε ένα περιβάλλον ιστορικό αφ’ εαυτού αλλά και ανανεωμένο.
Ελπίζω να έχετε την ευχαρίστηση να την δείτε οι ίδιοι την ημέρα των εγκαινίων την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου.






Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ