Ενημέρωση

Ομιλίες Προέδρου Βουλής


Ομιλία (10 Ιουνίου 2008)

του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα κατά τη συζήτηση της κύρωσης της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης της Λισαβώνας

Η Βουλή των Ελλήνων καλείται, σήμερα, να συζητήσει και να κυρώσει τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη. Είναι κοινά παραδεκτό ότι η Συνθήκη αυτή αποτελεί τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή των χωρών – μελών της Ένωσης. Είναι, όμως, εξίσου, βέβαιο ότι συνιστά ένα σημαντικό σκαλοπάτι για την Ευρώπη που θέλουμε.
Και, βέβαια, είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι με τη νέα Συνθήκη ενισχύεται ο δημοκρατικός χαρακτήρας της Ένωσης, αναβαθμίζεται ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θεσπίζεται η ενεργός συμμετοχή των Εθνικών Κοινοβουλίων, στην ευρωπαϊκή νομοθετική διαδικασία.
Αναμφίβολα, οι νέες ρυθμίσεις δεν ανατρέπουν τη θεσμική ισορροπία της Ένωσης. Ενισχύουν, όμως, το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενδυναμώνουν τη διασύνδεσή του με τα Εθνικά Κοινοβούλια και διευρύνουν τη νομιμοποίηση της λειτουργίας της Ένωσης. Η νέα Συνθήκη αναθέτει στα Εθνικά Κοινοβούλια ένα νέο, ένα σημαντικά αναβαθμισμένο ρόλο.
Αναβαθμίζει το ρόλο του Κοινοβουλευτισμού στην Ε.Ε., φέρνει την Ευρώπη πιο κοντά στα Εθνικά Κοινοβούλια, πιο κοντά στους πολίτες της.
Θεμελιώνεται, ανάμεσα στ' άλλα, το δικαίωμα των Εθνικών Κοινοβουλίων να ενημερώνονται απ' ευθείας από τα κοινοτικά όργανα, χωρίς τη διαμεσολάβηση των κυβερνήσεων. Θεσμοθετείται η διακοινοβουλευτική συνεργασία ανάμεσα στα Εθνικά Κοινοβούλια και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δίνεται η δυνατότητα στα Εθνικά Κοινοβούλια να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία αναθεώρησης των Συνθηκών, να ενημερώνονται για τις αιτήσεις προσχώρησης νέων κρατών στην ευρωπαϊκή οικογένεια, να έχουν σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των πολιτικών για θέματα ελευθερίας, ασφάλειας και Δικαιοσύνης.
Κομβικό σημείο στην αναβάθμιση του ρόλου των Εθνικών Κοινοβουλίων είναι, προπάντων, η εγκαθίδρυση μηχανισμού για τον έλεγχο των αρχών της επικουρικότητας και αναλογικότητας.Τα Εθνικά Κοινοβούλια αποκτούν τη δυνατότητα να προβάλλουν αντιρρήσεις για τη συμβατότητα μιας νομοθετικής πρότασης με την αρχή της επικουρικότητας.
Η Ευρώπη είναι η βάση του κοινού μέλλοντος όλων των λαών, όλων των πολιτών της Ηπείρου μας. Οι Έλληνες θα θέλαμε πολύ περισσότερα από όσα διασφαλίζονται με τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη. Θέλουμε μια Ευρώπη που να πηγαίνει πέρα από τη Νομισματική Ένωση. Να δίνει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας.
Να έχει ενιαία φωνή στη διεθνή σκηνή και ισχυρή παρουσία απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας. Θέλουμε μια Ευρώπη περισσότερο πολιτική, περισσότερο κοινωνική, περισσότερο δημοκρατική. Μια Ευρώπη πιο κατανοητή από τους πολίτες της. Πιο κοντά στους πολίτες. Σε κάθε περίπτωση τα βήματα που γίνονται με τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη είναι σημαντικά.
Είναι βήματα που εξασφαλίζουν περισσότερη Δημοκρατία, ουσιαστικότερη συμμετοχή των Εθνικών Κοινοβουλίων, αμεσότερη επαφή της Ε.Ε. με όλους τους πολίτες της. Είναι μια σημαντική Κοινοβουλευτική κατάκτηση. Μια κατάκτηση Δημοκρατίας. Θέλω να σας βεβαιώσω ότι η Βουλή των Ελλήνων έχει, ήδη, αρχίσει να προετοιμάζεται για να ανταποκριθεί στο νέο ρόλο που αποκτά, σ' ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Οι συναρμόδιες Επιτροπές της Βουλής έχουν, ήδη, αρχίσει την αξιοποίηση του μηχανισμού ελέγχου εφαρμογής της αρχής της επικουρικότητας. Έχει, ήδη, ξεκινήσει η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της Βουλής για να διασφαλισθεί η αποτελεσματικότερη ανταπόκρισή μας στο νέο αναβαθμισμένο ρόλο του Εθνικού μας Κοινοβουλίου, σ' ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Η πρόκληση είναι μεγάλη. Δέσμευσή μας είναι να ανταποκριθούμε στο ακέραιο, να ανταποκριθούμε με τον πιο άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο
στις δυνατότητες και τις απαιτήσεις που δημιουργεί η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη.
Δέσμευσή μας είναι να εργαστούμε με στόχο να καταστεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα περισσότερο δημοκρατικό, περισσότερο συμμετοχικό, περισσότερο κοινωνικό.
 




Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ