Ενημέρωση

Ομιλίες Προέδρου Βουλής


Ομιλία (5 Νοεμβρίου 2009)

του Προέδρου της Βουλής κατά την επίσκεψη του Γ.Γ. του ΟΗΕ

«Έχουμε σήμερα τη μέγιστη τιμή να υποδεχόμαστε στη Βουλή των Ελλήνων τον Γενικό Γραμματέα του μεγαλύτερου παγκόσμιου οργανισμού. Τον κ. Μπαν Κι Μουν.
Η τιμή είναι ιδιαίτερη, καθώς είναι πρώτη φορά που Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών επισκέπτεται το Ελληνικό Κοινοβούλιο και απευθύνεται διά των εκπροσώπων του στον Ελληνικό λαό.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, στον οποίο εκπροσωπούνται 192 κράτη, διαδραματίζει από τη σύστασή του το 1945 σημαντικό ρόλο για την προώθηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών, δίνοντας παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Αποτελεί γενική παραδοχή ότι τα Ηνωμένα Έθνη παρέχουν, μαζί με τους περιφερειακούς Διεθνείς Οργανισμούς, το κατάλληλο πλαίσιο για την αντιμετώπιση των πολλών και σύνθετων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα στις ημέρες μας.
Προκλήσεις που έχουν σχέση με την ειρήνη και την ασφάλεια σε πολλές περιοχές του κόσμου, τη μη διάδοση πυρηνικών όπλων και τον αφοπλισμό, αλλά και νέα μείζονα θέματα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η μετανάστευση και, πρόσφατα, η διεθνής οικονομική κρίση.
Η παρουσία σας κύριε Γενικέ Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα μας έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς γίνεται λίγες εβδομάδες πριν τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή, που διοργανώνει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
 Μια σημαντική συνάντηση, στην οποία θα συζητηθεί το παγκόσμιο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, τα αποτελέσματα της εφαρμογής του πρωτοκόλλου του Κυότο, οι νέοι παγκόσμιοι περιβαλλοντικοί στόχοι, καθώς και οι δεσμευτικές πολιτικές, που πρέπει να αναλάβουν οι χώρες για την επίτευξη των στόχων.
 
  • Η Ελλάδα, ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, συμμετέχει ενεργά και αδιάλειπτα από το 1945 στις εργασίες του, υποστηρίζοντας τις αποφάσεις που λαμβάνονται για την επίτευξη των κοινών μας στόχων.
  • Υποστηρίζουμε διαχρονικά την πλήρη εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
  • Επιδιώκουμε πάντοτε σχέσεις καλής γειτονίας, υπογραμμίζοντας ότι η επίλυση των όποιων διαφορών πρέπει να γίνεται με ειρηνικό τρόπο και με βάση το διεθνές δίκαιο.
  • Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα διαχρονικά συμμετείχε και συμμετέχει με καλή πίστη στις διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Ζήτημα, για το οποίο θα μου επιτρέψετε να τονίσω ότι όλοι οι Έλληνες και ιδιαίτερα εμείς οι Μακεδόνες έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία.
  • Αλλά και στο Κυπριακό ζήτημα, η Ελλάδα υποστηρίζει την επίτευξη μιας βιώσιμης, δίκαιης και λειτουργικής λύσης, με βάση τα διαχρονικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τις αξίες, τις αρχές και το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μια λύση που θα οδηγήσει στην πτώση του τελευταίου τείχους στην   Ευρώπη, στην επανένωση της Κύπρου και την ειρηνική συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων.
  • Απευθύνοντάς σας πρόσκληση για να απευθυνθείτε ενώπιον της Βουλής, υπογραμμίζουμε την αναγνώριση και την υποστήριξη του καθοριστικού ρόλου που επιτελούν τα Ηνωμένα Έθνη και των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουν και σας δηλώνουμε ότι στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνετε εσείς προσωπικά για την αντιμετώπιση των σύγχρονων παγκόσμιων προκλήσεων.
  • Κύριε Γενικέ Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, όλοι οι Βουλευτές σας καλωσορίζουμε, με ιδιαίτερη εκτίμηση στο θεσμικό σας ρόλο και την προσωπική σας διαδρομή.
  • Σας καλώ στο βήμα για να λάβετε το λόγο».
     




Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ