Ενημέρωση

Ομιλίες Προέδρου Βουλής


Ομιλία (17 Νοεμβρίου 2008)

του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφαγια το Πολυτεχνείο στην Ολομέλεια της Βουλής

«Η Βουλή των Ελλήνων τιμά, σήμερα, μια μεγάλη στιγμή της σύγχρονης Ιστορίας μας. Στιγμή που εκφράζει τον αγώνα για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, την Ισονομία, την πρόοδο. Σ’ αυτή τη συνεδρίαση μνήμης και τιμής, η δική μας πολιτική γενιά έχει το προνόμιο να γνωρίζει αγωνιστές και πρωταγωνιστές. Να έχει άμεση γνώση της εποχής και των γεγονότων, που τη χαρακτήρισαν. Δική μας ευθύνη είναι να παραδώσουμε στις νέες γενιές άσβεστη, πλήρη και ορθή την ιστορική αλήθεια και τα διδάγματά της. Έτσι ώστε, κάθε γενιά, σε κάθε εποχή, να τα χρησιμοποιεί ως εμπειρία στην αναζήτηση λύσεων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. 
Το Πολυτεχνείο, όπως όλες οι ηρωικές στιγμές του Ελληνικού Λαού παραβίασε και ανέτρεψε τον παραλογισμό μιας εποχής, που κόστισε ακριβά στην Πατρίδα μας. Ανεξέλεγκτα πάθη και νοσηρές φιλοδοξίες, είχαν φέρει την τυραννία στον Τόπο που γέννησε τις ιδέες της ελευθερίας και δημιούργησε το πολίτευμα της Δημοκρατίας. Μια γενναία γενιά (η νέα γενιά της Πατρίδας μας) ανέλαβε, με ηρωικές εξεγέρσεις, και κορυφαία εκείνη του Πολυτεχνείου, να αποσταθεροποιήσει τη δικτατορία και να δρομολογήσει τη διαδικασία για την επαναφορά της Δημοκρατίας. 
Το δίδαγμα της Ιστορίας είναι ξεκάθαρο: Ο Λαός αυτός έχει πάντα δυνάμεις σε εφεδρεία. Ανυποψίαστες στον εσωτερικό ή εξωτερικό εχθρό των ελευθεριών μας και της Δημοκρατίας μας. Δυνάμεις που θέτουν πάν’ απ’ όλα το συλλογικό καλό. Δυνάμεις που υπηρετούν με σθένος τις αξίες που γεννήθηκαν σ’ αυτό τον Τόπο. 
Σήμερα βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη εποχή για όλη την Ανθρωπότητα. Μια πρωτόγνωρη παγκόσμια οικονομική αποσταθεροποίηση σκιάζει ολόκληρο τον Πλανήτη. Οικονομική δυσπραγία πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη. Χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας. Δοκιμάζεται η κοινωνική συνοχή. Η φτώχεια στον Κόσμο μεγαλώνει. Τα μεταναστευτικά ρεύματα και οι κοινωνικές συγκρούσεις μπορεί να μεγαλώσουν. Η Ελλάδα υφίσταται αναπόφευκτα τις επιπτώσεις της διεθνούς συγκυρίας.
Κοινό χρέος είναι να διαφυλάξουμε την κοινωνική μας συνοχή. Κοινό χρέος είναι να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία, την ανάπτυξη, την απασχόληση. Με ανταγωνισμό προσφοράς. Με ενότητα και συστράτευση. Τα διδάγματα της ιστορίας είναι ξεκάθαρα. Το βασικό χαρακτηριστικό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι αυτό:
- Ότι παραμερίστηκαν οι επιμέρους, πολιτικές ή ιδεολογικές απόψεις και εξασφαλίστηκε η μέγιστη συστράτευση.
- Ότι παραμερίστηκαν εκείνα που μπορεί να χώριζαν και έγιναν σύμβολα ενότητας κι αγώνα οι κοινοί στόχοι.
- Ότι υπήρξε συνένωση δυνάμεων γύρω από λίγες, μόνον, λέξεις, και ένα μόνο σκοπό. 
Τιμούμε σήμερα όλους τους αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης, όλους τους πρωταγωνιστές της Μεταπολίτευσης, όλους όσοι συνέβαλαν στην εδραίωση του Δημοκρατικού Κοινοβουλευτικού Πολιτεύματος, στη σύγχρονη Ελλάδα. Τιμούμε τη συμβολή όλων των πολιτικών δυνάμεων στη διασφάλιση της πιο ισχυρής Δημοκρατίας, στη νεότερη πολιτική Ιστορία μας. Το πνεύμα του Πολυτεχνείου είναι πάντα επίκαιρο. Είναι το διαχρονικό πνεύμα των Ελλήνων. Πνεύμα αγώνα για ελεύθερη ζωή. Σας καλώ να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή, τιμή στα θύματα και τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου».
 




Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ