Ομιλίες Προέδρου Βουλής
ΟΜΙΛΙΑ
ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΝΝΑΣ ΜΠΕΝΑΚΗ-ΨΑΡΟΥΔΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ 45η ΔΙΕΘΝΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ
Εύχομαι σε όλους και όλες σας το «καλώς ορίσατε» στην Ελλάδα και στην Αθήνα, την πόλη που γέννησε τη Δημοκρατία και ετοιμάζεται να υποδεχθεί με υπερηφάνεια τα νιάτα όλης της γης, στη μεγάλη γιορτή της Ειρήνης, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Εσείς είστε οι προπομποί αυτής της μεγάλης γιορτής. Φτάσατε εδώ από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη για να διαγωνισθείτε σε έναν από τους ευγενέστερους στίβους: αυτόν του ανθρωπίνου πνεύματος.
Εδώ, σ’ αυτόν τον τόπο, πριν από χιλιάδες χρόνια, οι Πυθαγόρειοι δημιούργησαν την πρώτη Μαθηματική Εταιρεία. Στη δική τους κοσμοαντίληψη, τα μαθηματικά ήταν το «κλειδί» της ερμηνείας όλων των φυσικών και ηθικών φαινομένων, ήταν το μέσον για την εξεύρεση των πιο θεμελιωδών απαντήσεων που σχετίζονταν με την ανθρώπινη αλλά και τη θεϊκή ύπαρξη. Γι’ αυτό και τα μαθήματα στην πυθαγόρεια Μαθηματική Εταιρεία, ήταν στην ουσία μια μυσταγωγία που οδηγούσε τον ανθρώπινο νου στην υπέρβαση του «εγώ». Γι’ αυτό και οι μαθητές καλούνταν να αφοσιωθούν ολοκληρωτικά στη μαθηματική τέχνη.
Αλλά και ο Αριστοτέλης και άλλοι φιλόσοφοι καταπιάστηκαν με τα μαθηματικά, καθώς τα θεωρούσαν πρωταρχικό στοιχείο του πνεύματος αλλά και της ίδιας της Φύσης. Και είναι ακριβώς έτσι! Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τα μαθηματικά είναι στην ουσία η πρώτη κοινή, παγκόσμια γλώσσα των ανθρώπων.
Από τη Βαβυλωνία και την αρχαία Ελλάδα έως τη σύγχρονη εποχή του διαδικτύου και των διαστημικών εξερευνήσεων, τα μαθηματικά είναι η γέφυρα που ένωσε εποχές, έθνη, πολιτισμούς και λαούς. Είναι η βάση της τεχνολογικής και της γενικότερης προόδου στον τομέα των θετικών επιστημών. Οι σπουδαίοι εκπρόσωποί τους είχαν τη βαθειά πίστη, πώς η επιστήμη των μαθηματικών μπορεί να προσφέρει πολλά στην ανθρωπότητα, εφόσον μπει στην υπηρεσία της κοινής προόδου.
Βρισκόμαστε σήμερα στο μεταίχμιο που οδηγεί από μία εποχή της ανθρωπότητας σε μιαν άλλη. Η λέξη που κυριαρχεί, είναι η λέξη «παγκοσμιοποίηση». Τα πάντα, από την πολιτική και την οικονομία έως το περιβάλλον, την τεχνολογία και τις ανθρώπινες σχέσεις, επανεξετάζονται και αναθεωρούνται κάτω από το πρίσμα αυτής της εξέλιξης.
Γνωρίζουμε όμως ότι η πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα είναι εξαιρετικά αντιφατική. Την ίδια στιγμή που, χάρις στην τεχνολογική εξέλιξη και στην επιστημονική πρόοδο ανακαλύπτουμε – μόλις πριν λίγο καιρό- το αληθινό «πρόσωπο» του πλανήτη Κρόνου, την ίδια στιγμή σε πολλές γωνιές του δικού μας πλανήτη βασιλεύουν οι αρρώστιες, η φτώχεια, η πείνα και η αμάθεια. Δικό μας καθήκον είναι να προετοιμάσουμε την εποχή που έρχεται. Και να «στείλουμε» στο μέλλον όλες εκείνες τις πληροφορίες που θα βοηθήσουν τις μελλοντικές γενιές να μην επαναλάβουν τα δικά μας λάθη, αλλά μόνο να αξιοποιήσουν τα δικά μας επιτεύγματα.
Οι πληροφορίες αυτές είναι το συσσωρευμένο υλικό της πείρας του ανθρώπινου γένους, από την αρχαιότητα έως σήμερα. Και μας διδάσκουν ότι:
-Κανένα πρόβλημα δεν είναι άλυτο για το ανθρώπινο μυαλό, εκτός από το πρόβλημα τις ίδιας της ύπαρξης, όπου τη λύση τη δίνει η Πίστη.
-Καμία λύση δεν είναι από μόνη της καλή ή κακή. Την ηθική διάσταση τη δίνει στη λύση η χρησιμοποίησή της από τον ίδιο τον άνθρωπο.
-Η επιστήμη, η κάθε επιστήμη, θεωρητική ή θετική, είναι μέσον, όχι αυτοσκοπός. Είναι μέσον για τη βελτίωση της ζωής, για την πνευματική, ηθική και φυσική υπόσταση του ανθρώπου.
-Η Γνώση δεν πρέπει να είναι προνόμιο των λίγων. Η Γνώση είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από την καταγωγή, το φύλο, τη γλώσσα, τη θρησκεία, την κοινωνική θέση.
Δεν μπορεί να υπάρξει λοιπόν επιστήμη, χωρίς ηθική θεμελίωση. Αυτό δίδαξαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας. Γι’ αυτούς τα Μαθηματικά υπήρξαν το εργαλείο για να αποδείξουν την ύπαρξη δύο βασικών συστατικών της Φύσης: της Λογικής και της Αρμονίας. Πάνω σε αυτά τα δύο συστατικά χτίστηκαν υλικά και άϋλα μνημεία. Στη Λογική και στην Αρμονία που ενυπάρχουν στη Φύση θεμελιώθηκαν η Δημοκρατία και ο Παρθενώνας, το αιώνιο υλικό σύμβολό της.
Στην πόλη της Δημοκρατίας, όπου ακόμα δεσπόζει ο Παρθενώνας, βρίσκεστε σήμερα εσείς, εκπροσωπώντας τις γενιές του αύριο. Είστε διαλεχτοί και ταλαντούχοι σπουδαστές μιας από τις πιο σπουδαίες επιστήμες. Ανάμεσά σας ίσως να βρίσκονται κάποιοι που τα ονόματά τους θα γραφτούν στην ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος.
Με την ιδιότητα της Προέδρου της Βουλής, σας απευθύνω και πάλι το θερμό χαιρετισμό του λαού μας. Και με την ιδιότητα του ανθρώπου, που αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στη διδασκαλία των νέων στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, σας εύχομαι να έχετε όλες και όλοι τη χαρά και την τιμή να συμβάλλετε στην πρόοδο της Επιστήμης και του Πνεύματος, χωρίς ποτέ να ξεχάσετε ότι την αληθινή καταξίωση τη δίνουν στον επιστήμονα, όχι τόσο οι τίτλοι και οι υλικές και ηθικές απολαβές, όσο η αναγνώριση ότι με το έργο του βοήθησε να γίνει καλύτερη η ζωή των συνανθρώπων του._
Επιστροφή