Ομιλίες Προέδρου Βουλής
Χαιρετισμός (4 Δεκεμβρίου 2007)
του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα για τα 170 χρόνια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
«Μεταφέρω, στη γιορτινή αυτή εκδήλωση, την εκτίμηση της Βουλής των Ελλήνων στο έργο και την Ιστορία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Έργο που αφορά στην Παιδεία και τον Πολιτισμό, την εκπαιδευτική διαδρομή, την αναπτυξιακή δυναμική της Πατρίδας μας. Ιστορία που αφορά στους αγώνες της νέας γενιάς, για την εθνική ανεξαρτησία, τη Δημοκρατία, την κοινωνική πρόοδο. Έργο και Ιστορία για την Ελλάδα της ανάπτυξης, της προόδου, της εθνικής περηφάνιας.
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι το παλαιότερο και πιο φημισμένο τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ελλάδας. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1837 με την πιο στοιχειώδη μορφή εκπαιδευτικού ιδρύματος, ως δημοτικό σχολείο τεχνικής εκπαίδευσης. Σ’ αυτό το σχολείο, άρχισαν να διαμορφώνονται στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του νεοελληνικού κράτους, οι συνθήκες για την τεχνολογική ανάπτυξη της Χώρας. Αρκετά αργότερα, το 1873, το Ίδρυμα εγκαταστάθηκε, στα μισοτελειωμένα, ακόμη, κτίρια της οδού Πατησίων. Τότε, ακριβώς, πήρε και το όνομα «Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο», προς τιμή των μεγάλων εθνικών ευεργετών (του Αβέρωφ, του Στουρνάρη και του Τοσίτσα), των οποίων γενέτειρα ήταν το Μέτσοβο της Ηπείρου. Η περιοχή σας κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας.
Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, το 1887, το Πολυτεχνείο έκανε το πρώτο άλμα αναβάθμισης. Ιδρύθηκαν, τη χρονιά εκείνη, οι πρώτες Σχολές τετραετούς φοίτησης για Ανώτατες Σπουδές και το, έως τότε, Σχολείο Τεχνών μετεξελίχθηκε σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. ΄Εκτοτε, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έταξε ως πρωτεύουσα συνιστώσα της αποστολής του την παροχή Ανώτατης Εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας. Έταξε ως στόχο του την προαγωγή των επιστημών και της τεχνολογίας. Επεδίωξε και επιδιώκει, όχι μόνο να διατηρεί τη θέση του, ως διακεκριμένου (και στο διεθνή χώρο), Ανώτατου Ιδρύματος, αλλά και να ενισχύει διαρκώς τη θέση αυτή. Πορεύτηκε αναβαθμίζοντας την εκπαιδευτική και κοινωνική προσφορά του, ενισχύοντας την ελληνική παρουσία στο διεθνές ερευνητικό περιβάλλον, στηρίζοντας την αυτοδύναμη ανάπτυξη της Χώρας.
Στα 170 χρόνια της λειτουργίας του, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην εκπαιδευτική διαδικασία, την επιστημονική κατάρτιση των Ελληνίδων και των Ελλήνων, την προώθηση της καινοτομίας, στην παραγωγική διαδικασία. Στήριξε και στηρίζει αποφασιστικά την τεχνική και οικονομική ανάπτυξη της Χώρας. Οι γενιές των αποφοίτων του ηλεκτρολόγοι, μηχανολόγοι, χημικοί, αρχιτέκτονες, τοπογράφοι, ναυπηγοί, μεταλλειολόγοι, πολιτικοί μηχανικοί, και φυσικοί επιστήμονες, έδωσαν και δίνουν πολλά στην Πατρίδα μας. Αποτελούν βασικό κεφάλαιο ανάπτυξης για τη Χώρα. Η συνεισφορά τους στην πορεία της διαρκούς ανάπτυξης της Ελλάδας ήταν, και εξακολουθεί να είναι, αποφασιστική.
Πέρα από τον πολυσήμαντο εκπαιδευτικό και αναπτυξιακό ρόλο του, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι στενά συνδεδεμένο με την πάλη για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, την αξιοπρεπή διαβίωση. Είναι συνδεδεμένο με τους αγωνιστές της Δημοκρατίας. Συνδεδεμένο με τις νέες γενιές της Πατρίδας μας, που ξεπερνούν το ατομικό για να υπηρετήσουν το συλλογικό, το κοινωνικό, το εθνικό συμφέρον. Είναι συνδεδεμένο με τους πολίτες, που κάνουν πράξη την εθνική ομοψυχία, την ενότητα και τον αγώνα για κοινές αξίες, κοινούς στόχους, κοινά οράματα. Αυτό, είναι το ξεχωριστό μήνυμα του Πολυτεχνείου. Αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973. Το μήνυμα που οφείλουμε να κρατούμε διαρκώς ζωντανό, διαρκώς ισχυρό. Τιμώντας τα 170 χρόνια προσφοράς του Πολυτεχνείου, τιμούμε τους εθνικούς ευεργέτες που το έχτισαν. Τιμούμε τους Καθηγητές που δίδαξαν και πρόσφεραν στην έρευνα. Τιμούμε τους αποφοίτους του που έχτισαν και δημιούργησαν. Τιμούμε τις νέες γενιές που πάλεψαν και παλεύουν για την ανάπτυξη και την πρόοδο, την Ελευθερία και τη Δημοκρατία.
Η σημερινή γιορτή είναι ένας σταθμός για το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σταθμός αναγνώρισης της έως τώρα διαδρομής του, αλλά και νέας δυναμικής για το μέλλον. Σταθμός που μεταβάλλει την πρόκληση της Ψηφιακής Εποχής, σε ευκαιρία για ακόμη μεγαλύτερη προσφορά. Προσφορά στην ανάπτυξη της Χώρας.
Ζούμε σε μια εποχή μεγάλων τεχνολογικών προκλήσεων, συναγωνισμού και ανταγωνισμού επιδόσεων και επιτυχιών. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, (αλλά και τα Ερευνητικά Κέντρα της Χώρας) μπορεί να ηγείται της Ψηφιακής Επανάστασης στην Πατρίδα μας. Μπορεί να επενδύσει στην τεχνολογική αριστεία και έχει την πρωτοπορία, όχι μόνον στη Χώρα μας, αλλά και στην ευρύτερη γειτονιά μας, στην Ευρώπη, στον Κόσμο. Μπορεί να ακολουθεί το πιο φιλόδοξο σχέδιο πορείας στη νέα εποχή. Να προχωρά ολοένα και πιο ψηλά».
Επιστροφή