Ενημέρωση

Ομιλίες Προέδρου Βουλής


Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2024

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα στην Κοινή Συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα: «Καινοτομία και Συμπερίληψη»

Κύριε Πρόεδρε,

Κύριε Σιμόπουλε,

Κύριοι Υπουργοί,

Κύριοι συνάδελφοι,

Κυρίες και Κύριοι,

Η παρουσίαση αυτών των ανθρώπινων επιτευγμάτων, χάρη στην τεχνολογία, μας κάνει σχεδόν εμβρόντητους. Και μας κάνει σχεδόν εμβρόντητους γιατί κακά τα ψέματα, παρασυρμένοι από το γεγονός ότι έχουμε την τύχη να μην έχουμε παρόμοια προβλήματα, αναλώνουμε τη ζωή μας καθημερινά σε πράγματα τα οποία συνήθως αγνοούν μια πραγματικότητα η οποία διεκδικεί μια θέση στο φως, μια θέση στο φως κι ας μη βλέπει.

Κι αγνοούμε ότι αυτός ο υπέροχος στίχος που μιλάει για κάποιους νέους που προχωρούν στην αγορά της Σελεύκειας με τη χαρά της αφθαρσίας μέσα στα μάτια, το αγνοούμε λοιπόν ότι η χαρά της αφθαρσίας μέσα στα μάτια, μπορεί να αφορά και την Αλεξάνδρα, που με τη χαρά της αφθαρσίας μέσα στα μάτια, μας έπαιξε μουσική.

Η καλή είδηση δεν είναι είδηση. Αυτό που γίνεται σήμερα εδώ στη Βουλή είναι μια πολύ καλή είδηση. Μη σας πτοήσει το γεγονός ότι δεν θα τύχει  δημοσιότητος. Δεν πειράζει που δεν θα τύχει  δημοσιότητος.

Τυγχάνει, όμως,  δημοσιότητος σε όσους αποκαλυπτόμεθα  μπροστά σε αυτές τις πραγματικότητες και νομίζω πως το σημερινό δίδαγμα και το σημερινό όφελος αυτής της εκδηλώσεως, και  συγχαίρω τον κ. Σιμόπουλο και όλους τους συναδέλφους που το προκάλεσαν, είναι για να καταλάβουμε πως υπάρχει μια άλλη πραγματικότητα δίπλα μας που διεκδικεί το δικαίωμα στη χαρά, στη ζωή, το διεκδικεί αξιοπρεπώς, το διεκδικεί με επιτυχία και ότι μέσα στο φρενήρη ρυθμό της δικής μας αλαζονείας και της δικής μας ζωής, οφείλουμε να σκύψουμε λίγο περισσότερο, λίγο περισσότερο είναι αρκετό, γιατί συχνά δεν σκύβουμε καθόλου, λίγο περισσότερο σε αυτές τις ζωές που διεκδικούν και κατακτούν, αυτό που μόλις μας άφησε εμβρόντητους.

Στο γυμνάσιο κύριε Πιερρακάκη μας έβαζαν να γράφουμε εκθέσεις για την αποταμίευση με ένα πολύ τετριμμένο θέμα, ότι το χρήμα είναι καλός υπηρέτης και κακό αφεντικό.

Το ίδιο ισχύει και για την τεχνολογία, είναι καλός υπηρέτης και κακό αφεντικό. Σήμερα εδώ κύριε Σιμόπουλε μας αποδείξατε πόσο καλός υπηρέτης μπορεί να είναι η τεχνολογία, όχι τόσο επειδή βοηθάει αυτά τα παιδιά να χαρούν, αλλά γιατί βοηθάει εμάς  μέσω αυτών να καταλάβουμε τι πρέπει να κάνουμε παραπάνω.

 Σας ευχαριστώ πολύ.

 





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ