Ενημέρωση

Ομιλίες Προέδρου Βουλής


Χαιρετισμός (3 Οκτωβρίου 2008)

του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα στηνπρώτη Συνεδρίαση της ad hoc Επιτροπής για την Eνέργεια και το Περιβάλλον της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (ΕΜΡΑ)

Κύριοι Συνάδελφοι,
Κύριοι Πρέσβεις,
Κυρίες και Κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην Αθήνα, στην πρώτη συνεδρίαση της ad hoc επιτροπής για την ενέργεια και το περιβάλλον.
Η σύσταση της επιτροπής για την ενέργεια και το περιβάλλον ήταν αποτέλεσμα της πρότασης της Βουλής των Ελλήνων, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας και επικυρώθηκε από την 4η Ολομέλεια της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης στις 28 Μαρτίου στην Αθήνα.
Στην ίδια συνεδρίαση, επανέφερα πρόταση που είχα υποβάλει το Νοέμβριο του 2006 με την ιδιότητα του Υπουργού Ανάπτυξης, για την ίδρυση Ευρωμεσογειακής Ενεργειακής Κοινότητας.
Είχε προηγηθεί η ίδρυση και λειτουργία της Ενεργειακής Κοινότητας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η Συνθήκη της οποίας, μετά από μακροχρόνιες διαβουλεύσεις, υπογράφηκε στην Αθήνα, στις 25 Οκτωβρίου του 2005.
Η πρότασή μας για την ίδρυση της Ευρωμεσογειακής Ενεργειακής Κοινότητας, που αρχικά υποστηρίχθηκε από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ιταλίας, βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερη ανταπόκριση. Από Κυβερνήσεις και Κοινοβούλια.
Επισημαίνω την υποστήριξη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Προέδρου της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης κ. Hans Gert Pöettering.
Μαζί, συνυπογράψαμε την επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jose Manuel Barroso και τον αρμόδιο Επίτροπο για την ενέργεια κ. Andris Piebalgs, με την οποία ενημερώναμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ομόθυμη βούληση των 38 Κοινοβουλίων της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης για την ανάγκη της ίδρυσης και της λειτουργίας της Ευρωμεσογειακής Ενεργειακής Κοινότητας. Και αποτελεί σημαντικό γεγονός ότι με το σημερινό του μήνυμα ο Επίτροπος Piebalgs, για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παίρνει θετική στάση στο ζήτημα αυτό. Είναι απόδειξη της ισχύος της Κοινοβουλευτικής διπλωματίας στη σημερινή εποχή. Είναι επιτυχία της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.
Η ιδέα για την ίδρυση της Κοινότητας αυτής ξεκινά από τρεις παράγοντες. Ο πρώτος αφορά την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου ενεργειακού χώρου, που θα καλύπτει την Ευρώπη, τη Νοτιανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Ο δεύτερος συνδέεται με την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών χωρών, στη βάση της διαδικασίας της Βαρκελώνης του 1995, όπως εξελίχθηκε μέχρι σήμερα. Ο τρίτος, την προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας των Μεσογειακών χωρών με την Ευρώπη και ιδιαίτερα με τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου. Επισημαίνω ότι ήδη πολλές Μεσογειακές χώρες έχουν εδώ και χρόνια στενή ενεργειακή συνεργασία με τις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Ενδεικτικά επισημαίνω :
  • τους αγωγούς φυσικού αερίου MEG και Medgaz, μέσω του οποίου προμηθεύεται φυσικό αέριο η Ισπανία από την Αλγερία
  • τους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου Transmed και Galsi Pipeline, μέσω των οποίων προμηθεύεται με αλγερινό φυσικό αέριο η ιταλική αγορά.
  • τον αγωγό φυσικού αερίου Green Stream, ο οποίος λειτουργεί από το 2004 και μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Λιβύη στη Σικελία.
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
 
Θα μου επιτρέψετε μία ιδιαίτερη προσωπική ευαισθησία στο ζήτημα αυτό. Μαζί με το συνάδελφο, πρώην Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γιώργο Σαλαγκούδη, τον σημερινό Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Τάσο Νεράντζη και το Γενικό Γραμματέα της Βουλής κ. Νίκο Στεφάνου, κατά τη θητεία μας στο Υπουργείο Ανάπτυξης προωθήσαμε τη στενή ενεργειακή συνεργασία της Ελλάδας με τις Ευρωπαϊκές και τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, μέσα από την προώθηση μεγάλων διεθνών ενεργειακών συμφωνιών και διεθνών διασυνδέσεων. Στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού. Ενδεικτικά αναφέρω :
Πρώτον: Τον αγωγό φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας, μέσω του οποίου θα μεταφέρεται φυσικό αέριο από την Κασπία, όχι μόνο στις 3 χώρες αλλά και στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Ήδη ο ελληνοτουρκικός αγωγός φυσικού αερίου βρίσκεται σε λειτουργία από το Νοέμβριο του 2007.
Δεύτερον: Την προώθηση τριμερούς διακρατικής συμφωνίας Ρωσίας – Βουλγαρίας - Ελλάδας για την προώθηση της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, μέσω του οποίου θα προμηθεύονται πετρέλαιο οι αγορές της Μεσογείου, της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Τρίτον: Τις διμερείς διακρατικές συμφωνίες με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, όπως την Αίγυπτο, το Αζερμπαϊτζάν, την Αλβανία και πιο πρόσφατα με τη Ρουμανία.
Τέταρτον: Την προώθηση της διασύνδεσης των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας με την Τουρκία και την αναβάθμιση της διασύνδεσης με την ΠΓΔΜ. καθώς και τον προγραμματισμό της δεύτερης διασύνδεσης με την Ιταλία και τη Βουλγαρία.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Οι τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος αποτελούν τα τελευταία χρόνια ζητήματα πρώτης προτεραιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η προώθηση πολιτικών για την ενεργειακή ασφάλεια, την ενεργειακή επάρκεια, τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και πολιτικών που αναβαθμίζουν το περιβάλλον, βρίσκονται στην κορυφή της agenda των πολιτικών των κυβερνήσεων και των μεγάλων διεθνών οργανισμών.
Παράλληλα, η σημαντική ενίσχυση της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, ως ενός κρίσιμου και αποτελεσματικού εργαλείου για την προώθηση των πολυμερών και διμερών σχέσεων, με στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών, μας δημιουργεί αυξημένες υποχρεώσεις, αλλά και δυνατότητες για την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών.
Στα πέντε χρόνια της λειτουργίας της, η Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση καταξιώθηκε ως ένας χώρος συνάντησης και συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Εθνικών Κοινοβουλίων Ευρώπης και Μεσογείου.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας και εκφράζω τη βεβαιότητα ότι η σημερινή ιστορική πρώτη συνεδρίαση της ad hoc Επιτροπής για την Ενέργεια και το Περιβάλλον, θα αποτελέσει μια ισχυρή αφετηρία, για την ενεργειακή συνεργασία των Κοινοβουλίων και των χωρών της Ευρώπης και της Μεσογείου και για την προώθηση σύγχρονων περιβαλλοντικών πολιτικών. Σας ευχαριστώ.
 




Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ