Ενημέρωση

Ομιλίες Προέδρου Βουλής


Ομιλία (8 Ιουλίου 2009)

τουΠροέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα στηνπαρουσίαση της νέας έκδοσης του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία με τίτλο: "Πρόεδροι της Βουλής (Εθνοσυνελεύσεων και Γερουσίας) 1821-2008"

«Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος από την παρουσία των συγγενών πρώην Προέδρων της Βουλής στη σημερινή εκδήλωση καθώς και του νέου Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Παναγιώτη Πικραμένου στον οποίο ευχόμαστε καλή θητεία.
Από το ξεκίνημα του αγώνα της ελευθερίας και εθνικής Ανεξαρτησίας έως σήμερα, το Ελληνικό κράτος στηρίχθηκε σε θεσμούς αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας: Εθνοσυνέλευση, Γερουσία, Βουλή. Σε αυτή την πορεία (πορεία σχεδόν δύο αιώνων), καθοριστική στη λειτουργία του ελληνικού αντιπροσωπευτικού συστήματος, υπήρξε η συμβολή των 94 εκλεγμένων προέδρων των Εθνοσυνελεύσεων, της Γερουσίας και της Βουλής. Από αυτή τη διαδρομή προκύπτει ότι η πορεία της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού δεν ήταν εύκολη στη Χώρα μας.
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, θέλοντας να τιμήσει και να αναδείξει το έργο τους, παρουσιάζει, σήμερα, με μεγάλη περηφάνεια, το έργο «Πρόεδροι της Βουλής, της Γερουσίας και των Εθνοσυνελεύσεων, 1821-2008». Το έργο επιμελήθηκαν ο καθηγητής Αντώνης Μακρυδημήτρης και οι συνεργάτες του Γιάννης Κωστής, Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, Μαρία-Ηλιάνα Πραβίτα και Παναγιώτης Σαβοριανάκης.
Είναι μια σημαντική συμβολή στη γνώση της πολιτικής και κοινοβουλευτικής μας ιστορίας. Μια σημαντική επιστημονική συμβολή στην γνώση της ιστορίας του Κοινοβουλευτισμού της Πατρίδας μας. Ιδίως, μάλιστα, σε ό,τι αφορά τη δράση πολιτικών που συνέβαλαν στη λειτουργία και την εμπέδωση του Κοινοβουλευτισμού. Μέσα από τις σελίδες του ο ιστορικός, ο ερευνητής, ο πολιτικός αλλά και ο κάθε πολίτης έχει να γνωρίσει και να διδαχθεί πολλά.
Το Ίδρυμα (με απόφαση του πρώην γενικού γραμματέα της Βουλής και πρώτου γενικού γραμματέα του καθηγητή και πρύτανη Παναγιώτη Τζωρτζόπουλου), επί προεδρίας της Άννας Μπενάκη – Ψαρούδα, ανέθεσε τη συγγραφή του έργου αυτού στον καθηγητή Αντώνη Μακρυδημήτρη, τον Απρίλιο του 2005. Χρειάστηκε, λοιπόν, αρκετός χρόνος έρευνας και συστηματικής δουλειάς για την αρτιότητα του έργου και την πληρέστερη εικονογράφησή του. 
Στο βιβλίο αυτό, εκτός από βιογραφικά σημειώματα και χαρακτηριστικά κείμενα των προέδρων, παρουσιάζονται γενικά στοιχεία για την εποχή στην οποία λειτουργούσε ο καθένας. Σκιαγραφείται, δηλαδή, η αντίστοιχη περίοδος του κοινοβουλευτικού και εθνικού μας βίου. Παρατίθενται, επίσης, αναλυτικοί πίνακες με τις βουλευτικές περιόδους από το 1843 έως το 2008, τα αποτελέσματα των εκλογών, τις κυβερνήσεις που τις διενήργησαν και εκείνες που συγκροτούνταν αμέσως μετά.
Η εμπέδωση της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα υπήρξε έργο του Ελληνικού Λαού. Επιτεύχθηκε, όμως, με πρωταγωνιστική συμμετοχή συγκεκριμένων ανθρώπων. Πολλοί από αυτούς παρουσιάζονται σε αυτό το βιβλίο. Είναι οι πολιτικοί που προήδρευσαν των νομοθετικών Σωμάτων και είχαν σημαντική συμμετοχή στην πορεία της πολιτικής μας ιστορίας. Εργάστηκαν για την ωρίμαση, την ομαλή λειτουργία και τον εκσυγχρονισμό της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Συνέβαλαν στη δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδας.
Ευχαριστώ τον καθηγητή Αντώνη Μακρυδημήτρηκαι τους συνεργάτες του. Ευχαριστώ, επίσης, το εκδοτικό επιτελείο του Ιδρύματος της Βουλής, καθώς και τα στελέχη της Βιβλιοθήκης της Βουλής. Το αποτέλεσμα δικαιώνει την προσπάθειά τους.
Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να εκφράσω δημόσιο έπαινο για την προσφορά του καθηγητή Τζωρτζόπουλου, στενού συνεργάτη του προέδρου Απόστολου Κακλαμάνη –που είναι άλλωστε εκείνος που είχε την ιδέα και ίδρυσε το Ίδρυμα της Βουλής- για το θεμελιώδες έργο που προσέφερε στην αρχική φάση της συγκρότησης των υπηρεσιών του Ιδρύματος. Θα ήθελα, επίσης, να σας ενημερώσω για την πορεία του εκδοτικού έργου του Ιδρύματος και τα περαιτέρω εκδοτικά σχέδιά του.
Καταρχάς, στη σειρά των βιογραφιών σημαντικών προσωπικοτήτων, που επιμελείται το Ινστιτούτο Συνταγματικών Μελετών υπό τον καθηγητή Γεώργιο Κασιμάτη, (μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος) αναμένονται στους αμέσως επόμενους μήνες (στο σχήμα της πρόσφατης έκδοσης με τη βιογραφία του Αλέξανδρου Παπαναστασίου) τέσσερις μονογραφίες: Για τον Αλέξανδρο Σβώλο, το Νικόλαο Ι. Σαρίπολο, το Νικόλαο Ν. Σαρίπολο και το Θεόδωρο Φλογαΐτη. Προγραμματίζεται, επίσης, να δοθεί συνέχεια στη σειρά αυτή, με βιογραφίες πολιτικών και νομικών του 19ου και του 20ού αιώνα. Ετοιμάζονται παράλληλα τρεις εκδηλώσεις, τα Πρακτικά των οποίων θα προστεθούν στις εκδόσεις του Ιδρύματος:
Για τις 29 Οκτωβρίου, προγραμματίζεται ημερίδα με τη συμπλήρωση ογδόντα χρόνων από το «κραχ» (τη χρηματιστηριακή κρίση) του 1929. Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδος ανέλαβε την επιστημονική επιμέλεια συλλεκτικού τόμου, που αναφέρεται στις συνέπειες που είχε η κρίση εκείνη στην οικονομία της Ελλάδος.
Για το Νοέμβριο, το Ίδρυμα συντονίζει την προετοιμασία της δεύτερης συνάντησης των Ιδρυμάτων των Κοινοβουλευτικών Πρωθυπουργών, με θέμα «Ιδρύματα και Εκπαίδευση». Σημειώνω ότι τα Ιδρύματα αυτά συμφώνησαν να αφιερώνεται κάθε ένα από τα επόμενα χρόνια στην ανάδειξη της προσφοράς ενός εκάστου των κοινοβουλευτικών πρωθυπουργών. Με κριτήριο τη χρονιά της ίδρυσής τους, η αρχή θα γίνει, το 2010.     
Για τον ερχόμενο Δεκέμβριο, οργανώνεται ειδική εκδήλωση για την εκατοστή επέτειο του Κινήματος του 1909 στο Γουδί και της συνταγματικής μεταρρύθμισης που ακολούθησε.
Για το Φεβρουάριο του 2010, οργανώνεται (σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία) διήμερο συνέδριο με θέμα «Ο Ιωάννης Κωλέττης και η Γαλλική παρουσία στην Ελλάδα της εποχής του»
Παράλληλα, το Ίδρυμα της Βουλής ετοιμάζει δύο σημαντικές πρωτοβουλίες:
Πρώτον: Τη δημιουργία βάσης δεδομένων με τα βιογραφικά στοιχεία όλων των Βουλευτών, πληρεξουσίων και γερουσιαστών από το 1822 μέχρι σήμερα. Και
Δεύτερον: Έκδοση με αναφορά στα σημαντικά γεγονότα κάθε κοινοβουλευτικής περιόδου μέχρι σήμερα. Το έργο αυτό, θα συντονίσει ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, καθηγητής Κώστας Μαυριάς, με ομάδα ιστορικών και επιστημόνων.
Η γνώση της πολιτικής και Κοινοβουλευτικής μας ιστορίας συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση της Δημοκρατίας, αλλά και γενικότερα του δημόσιου βίου. Με αυτό το γνώμονα εργαζόμαστε και έτσι θα συνεχίσουμε. Το Κοινοβούλιο είναι ο θεσμός εθνικής συζήτησης και σύνθεσης. Είναι η καρδιά του πολιτεύματός μας, της Δημοκρατίας. Είναι ο πυρήνας της δημοκρατικής πολιτείας μας. Σε αυτό ζυμώνονται οι ιδέες και συντίθεται η κοινή βούληση της κοινωνίας. Σε αυτό βουλεύονται οι αντιπρόσωποι του λαού στο όνομά του αλλά και ως θεματοφύλακες της Δημοκρατίας. Της Δημοκρατίας η οποία είναι το διαρκέστερο και σημαντικότερο δώρο που κάναμε ως Έλληνες στην ανθρωπότητα.
Και στο σημείο αυτό θέλω να επαναλάβω μία πρόταση την οποία υποστηρίζω εδώ και χρόνια και όχι μόνο εγώ. Στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση προτείνω να καθιερωθεί σταθερή βουλευτική περίοδος και βουλευτική θητεία διάρκειας τεσσάρων ετών και να γίνονται εκλογές μόνο κάθε τέσσερα χρόνια. Επίσης προτείνω η ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής να είναι φανερή όπως του Προέδρου της Δημοκρατίας».
 




Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ