Ομιλίες Προέδρου Βουλής
Ομιλία (8 Απριλίου 2009)
του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα στα εγκαίνια της έκθεσης «Το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων»

«Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να σας καλωσορίζω σήμερα στο περιστύλιο της Βουλής στα εγκαίνια της έκθεσης της ιστορίας του κτηρίου της Βουλής.
Η Έκθεση αναπτύσσεται σε διαφορετικούς χώρους της Βουλής: την Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου, το Περιστύλιο, το κλιμακοστάσιο, τους διαδρόμους του πρώτου ορόφου. Όχι μόνο γιατί έχει πολλά να αφηγηθεί, αλλά γιατί και το ίδιο το κτήριο λειτουργεί ως βιωματικό έκθεμα. Ως αποτέλεσμα δημιουργείται μια ατμόσφαιρα εξοικείωσης με το πέρασμα της Ιστορίας. Στην Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου στον πρώτο όροφο παρουσιάζεται η πρώτη περίοδος της ιστορίας του κτηρίου. Η περίοδος της κοινοβουλευτικής λειτουργίας του κτηρίου εκτίθεται στο Περιστύλιο στο ισόγειο της Βουλής και υποστηρίζεται από οπτικοακουστικό υλικό.
Η Έκθεση περιλαμβάνει σπάνια έγραφα, χειρόγραφα και έντυπα, πρωτότυπα σχέδια που αναφέρονται στην κατασκευή του κτηρίου, στην εσωτερική του διακόσμηση και στις μετατροπές που υπέστη στο πέρασμα των χρόνων προκειμένου να εκσυγχρονιστεί και να υπηρετήσει τις νέες κοινωνικές ανάγκες. Παρουσιάζονται εικονογραφικά τεκμήρια, αντικείμενα εποχής, και για πρώτη φορά έχουν συγκεντρωθεί και εκτίθενται έπιπλα από την οθωνική περίοδο έως και τη σύγχρονη εποχή που υπήρχαν στις αίθουσες του κτηρίου. Αυθεντικές ενδυμασίες και ιδιαίτερα αντικείμενα ζωντανεύουν παραστατικά εικόνες περασμένων εποχών.
Ευχαριστώ εκ μέρους των συναδέλφων βουλευτών όλους τους συντελεστές της έκθεσης αυτής που με συναίσθηση της ευθύνης τους και περισσή φροντίδα έφεραν σε πέρας το έργο αυτό και τα εντυπωσιακά έντυπα που την συνοδεύουν.
Την Επιστημονική Επιτροπή με πρόεδρο την αρχιτέκτονα, καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου κυρία Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, η οποία φέρει το κύριο επιστημονικό βάρος της έκθεσης.
Όλα τα μέλη της Επιτροπής:
Τον Καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου, κ. Μπίρη.
Την ιστορικό, Διευθύντρια της Ακαδημίας Αθηνών, κυρία Γαρδίκα-Κατσιαδάκη.
Τον Ιστορικό, Καθηγητή κ. Χατζηβασιλείου και τον Ιστορικό κ. Σταματόπουλο.
Τον Καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Πανέτσο.
Τις κυρίες Βοζάνη και Κατσώτα, Λέκτορες της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και του Πανεπιστημίου Πατρών αντίστοιχα.
Την αρχιτέκτονα - σκηνογράφο κυρία Λίλη Πεζανού που είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης και τους συνεργάτες για την έκδοση του Λευκώματος, τον καθηγητή της Αρχιτεκτονικής κ. Αλέξανδρο Παπαγεωργίου-Βενετά και την καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας κυρία Μπότσιου.
Τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, Γενικό Γραμματέα της Βουλής Νίκο Στεφάνου, τη Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής Ευριδίκη Αμπατζή και όλα τα μέλη της. Και φυσικά, όλους τους φορείς δημόσιους και ιδιωτικούς, μουσεία και ιδρύματα που μας παραχώρησαν πολύτιμο υλικό για τον εμπλουτισμό της έκθεσης.
Η ιστορία των αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων του κτηρίου της Βουλής είναι συνυφασμένη με δύο σημαντικούς αρχιτέκτονες. Το Γερμανό αρχιτέκτονα Φρίντριχ Φον Γκέρντερ που σχεδίασε και επέβλεψε την κατασκευή του κτηρίου την εποχή του Όθωνα. Και τον αρχιτέκτονα Ανδρέα Κριεζή που σχεδίασε και επέβλεψε την ανακατασκευή των εσωτερικών χώρων του κτηρίου στη δεκαετία του '30.

Στα τελευταία χρόνια, από τις Προεδρίες
Απόστολου Κακλαμάνη και '
Αννας Μπενάκη, ξεκίνησε μια συντονισμένη προσπάθεια για τη λειτουργική αναβάθμιση και τον εξωραϊσμό των εσωτερικών χώρων, των υποδομών και των εξωτερικών όψεων του κτηρίου.
Κανένα κτίσμα στην Πατρίδα μας δε συμβολίζει περισσότερο το πολίτευμά μας, τις ελευθερίες μας και τη λαϊκή κυριαρχία, όσο το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων.
Σ’ αυτό το κτήριο εκφράζεται αντιπροσωπευτικά η θέληση του Ελληνικού Λαού, σ’ αυτό το κτήριο λειτουργεί η Εθνική Αντιπροσωπεία, η Βουλή των Ελλήνων.
Συνέχεια της Πλατείας του Συντάγματος, με το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη ως θεμέλιο και στη σκιά της Ακρόπολης, εκφράζει ιστορία, πολιτισμό, πολιτική, παρελθόν, παρόν και μέλλον.
Κτισμένο ως ανάκτορο του πρώτου Βασιλιά της Ελλάδας, του Όθωνα, σήμερα είναι κτήμα του λαού και σπίτι της δημοκρατίας. Κτήριο αυστηρό και λιτό, με οικουμενική αισθητική αντίληψη, νεοκλασικό, δεμένο με την πόλη και την ιστορία της. Από το 1929 τα Παλαιά Ανάκτορα έγιναν η Νέα Βουλή με απόφαση του Ελευθέριου Βενιζέλου. Από τότε στο κτήριο αυτό γράφεται το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής μας ιστορίας. Γίνεται το κτήριο αναφοράς της σύγχρονης Ελλάδας».
Επιστροφή