Ενημέρωση

Ομιλίες Προέδρου Βουλής


Ομιλία (9 Ιουνίου 2008)

του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα στην 31η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Κοινοβουλίων των κρατών-μελών της Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ)

Υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρη Σιούφα άρχισαν το πρωί στην Αθήνα οι εργασίες της 31ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των κοινοβουλίων των κρατών-μελών της Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), την προεδρία της οποίας έχει, το Α΄ εξάμηνο του 2008, το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Στη συνάντηση των Προέδρων των κοινοβουλίων των κρατών-μελών της ΟΣΕΠ, ο κ. Σιούφας στην εναρκτήρια ομιλία του με θέμα «Επιτεύγματα και Προοπτικές της Διακοινοβουλευτικής Συνεργασίας στην Ευρύτερη Περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», τόνισε τα εξής:

«Η σημερινή μας συνάντηση, αλλά και οι εργασίες της 31ης Ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης της PAΒSEC μπορούν να αποτελέσουν σταθμό στη 15ετή ιστορία της Κοινοβουλευτικής μας Συνέλευσης. Στα 15 χρόνια που μεσολάβησαν από την ίδρυση της PABSEC, στις 26 Φεβρουαρίου 1993, στην Κωνσταντινούπολη, η Κοινοβουλευτική μας Συνέλευση έχει παρουσιάσει στη διεθνή κοινότητα σημαντικά επιτεύγματα σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα αποδεικνύοντας τη βιωσιμότητα και τη σπουδαιότητά της.
Όλοι μαζί, σε στενή και αγαστή συνεργασία, διανύσαμε ένα μακρύ δρόμο ώστε η PABSEC να εξελιχθεί σε ένα δυναμικό διακοινοβουλευτικό φόρουμ που παρέχει πολιτική και νομοθετική υποστήριξη στα σχέδια περιφερειακής συνεργασίας που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο του ΟΣΕΠ.       
Παράλληλα, η PAΒSEC χρόνο με το χρόνο αναδεικνύεται σε ένα αξιόπιστο διακοινοβουλευτικό μηχανισμό για την ενίσχυση της συνεργασίας των χωρών μελών και των λαών τους. Αν στο παρελθόν οι διμερείς και πολυμερείς διεθνείς σχέσεις ήταν αμιγώς υπόθεση των κυβερνήσεων, σήμερα, η κοινοβουλευτική διπλωματία αποτελεί μια ισχυρή συνισταμένη και ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την προώθηση των διμερών, αλλά και των πολυμερών διακρατικών σχέσεων.
Είναι αλήθεια, ότι η Οικονομική Συνεργασία των χωρών του Ευξείνου Πόντου, από την ίδρυσή του το 1992 έδωσε μία άλλη διάσταση στην ανάγκη των χωρών και των λαών της περιοχής για ειρήνη, πρόοδο και συνεργασία.
Η Ελλάδα και η Βουλή των Ελλήνων στήριξε ενεργά και με πρωτοβουλίες την υλοποίηση των στόχων του ΟΣΕΠ. Η προώθηση των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΟΣΕΠ αποτέλεσε πρωτοβουλία της Ελλάδας, κατά την περίοδο της Ελληνικής Προεδρίας στον Οργανισμό και υιοθετήθηκε στη Σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικώντον Απρίλιο του 2005.
Παράλληλα, στο πλαίσιο αυτό φιλοξενούμε την έδρα δύο σημαντικών, για την προώθηση των στόχων του Οργανισμού, θεσμών: το Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου, με έδρα την Αθήνα και την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Ο κοινοβουλευτικός της βραχίονας, η PABSEC ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των Κοινοβουλίων των 12 χωρών, προωθώντας ενεργά τη σταθερότητα και την ανάπτυξη, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες προς όφελος των λαών της περιοχής.
Όπως προανέφερα, η διακοινοβουλευτική συνεργασία αποτελεί σημαντική διάσταση της οικονομικής συνεργασίας των χωρών του Ευξείνου Πόντου. Τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών-μελών, με το θεσμικό τους ρόλο στο νομοθετικό επίπεδο, διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο στη θεσμική κατοχύρωση της περιφερειακής συνεργασίας.
Επεξεργάζονται και διαμορφώνουν το αναγκαίο νομοθετικό πλαίσιο για την προώθηση των πολιτικών πρωτοβουλιών των κυβερνήσεών μας που έχουν ως στόχο η ευρύτερη περιοχή να αποτελέσει νησίδα πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια.
Παράλληλα, δημιουργούν τις βάσεις για την ενίσχυση των διακρατικών και πολυμερών σχέσεων των χωρών μας για την υλοποίηση έργων μεγάλης κλίμακας στους τομείς της βιομηχανίας, του εμπορίου, της ενέργειας, της αγροτικής ανάπτυξης, του περιβάλλοντος, του τουρισμού, των μεταφορών.
Στα τελευταία 15 χρόνια, η συνεργασία των χωρών μας στους παραπάνω τομείς παρουσίασε σημαντικά αποτελέσματα, ενώ πλέον έχουν δημιουργηθεί οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να θέσουμε τον πήχυ ακόμη πιο ψηλά.
Οι στόχοι που πρέπει να θέσουμε σήμερα είναι:
1. Η εμβάθυνση της PABSEC με την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών στους τομείς της πολιτικής, της οικονομικής και της πολιτιστικής συνεργασίας.
2. Η ενίσχυση των πολυμερών και διμερών διακοινοβουλευτικών σχέσεων με άξονα τις κοινοβουλευτικές ομάδες φιλίας.
3.  Η δημιουργία μιας θεσμοθετημένης εταιρικής σχέσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η Ελλάδα, ως το παλαιότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή, είναι έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή. Ήδη, έχω συζητήσει διεξοδικά το ζήτημα αυτό με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς-Γκερτ Πέτεριν. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι τις απόψεις αυτές ενστερνίζονται και οι κυβερνήσεις μας. 
Η διακήρυξη της 14ης Φεβρουαρίου 2008, στο Κίεβο των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΟΣΕΠ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεικνύει ότι κυβερνήσεις και Κοινοβούλια, είμαστε, από κοινού, στρατευμένοι στη κατεύθυνση αυτή.
Και σήμερα, κατά τη συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής θα τοποθετηθώ αναλυτικότερα στο ζήτημα αυτό.
Πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να πάρουμε μία ακόμη πρωτοβουλία. Να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες για την ίδρυση Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης με τη συμμετοχή των Κοινοβουλίων των χωρών της Μαύρης Θάλασσας, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς το μέλλον. Το επιτυχημένο πρότυπο της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης μπορεί να αποτελέσει οδηγό στην εξέλιξη της συνεργασίας μας».





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ