Ομιλίες Προέδρου Βουλής
ΟΜΙΛΙΑ
ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΝΝΑΣ ΜΠΕΝΑΚΗ- ΨΑΡΟΥΔΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΝΕΩΝ (Βερολίνο, 1η Ιουνίου 2007)
Αγαπητοί Σύνεδροι,
Ως Πρόεδρος της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων αλλά και ως Βουλευτής αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά για την ευκαιρία που μου δίνεται να απευθυνθώ σήμερα σε αυτό το οιονεί Κοινοβούλιο και στους νέους ανθρώπους που το απαρτίζουν, ανθρώπους στους οποίους στηρίζεται το μέλλον όχι μόνο των χωρών τους αλλά και της ευρύτερης ευρωμεσογειακής ζώνης.
Αντιλαμβανόμενη ότι γνωρίζετε ήδη αρκετά γύρω από την ευρωμεσογειακή διαδικασία και τους στόχους για την επίτευξη των οποίων δημιουργήθηκε και λειτουργεί, θα περιορισθώ σε λίγα μόνο λόγια.
Γεννημένη το 1995 σε μία περιοχή με πολυάριθμα προβλήματα, οικονομικές ανισότητες, πολιτική και πολιτιστική ποικιλομορφία, η Διαδικασία της Βαρκελώνης, όπως είναι ευρύτερα γνωστή, προσπαθεί έκτοτε να συμβάλλει στη διευθέτηση διαφορών και στη γεφύρωση των αποστάσεων, επικεντρώνοντας τη δράση της στους καίριους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, του πολιτισμού. Το έργο της κάθε άλλο παρά εύκολο είναι, καθώς σε παλαιά προβλήματα που εξακολουθούν να παραμένουν ανοικτά, όπως για παράδειγμα το Μεσανατολικό και το Κυπριακό, ήλθαν να προστεθούν νέα και εξίσου σημαντικά, όπως για παράδειγμα αυτό του Ιράκ. Όλα, ανεξαρτήτως «παλαιότητας», συνιστούν απειλή για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και στο πλαίσιο αυτό αποτελούν υπόθεση όλων μας. Ας μην ξεχνούμε ότι απώτερος σκοπός της Ευρωμεσογειακής Διαδικασίας είναι ακριβώς η δημιουργία συνθηκών ειρηνικής συμβίωσης των λαών στη λεκάνη της Μεσογείου, κάτι που προϋποθέτει την απάλειψη όλων των εστιών έντασης στην περιοχή.
Βασικό μέσο για την επίτευξη αυτού του σκοπού είναι η προαγωγή ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο της Μεσογείου. Πέραν αυτού, επιδίωξη της Διαδικασίας είναι ακόμη η άμβλυνση των υφιστάμενων διαφορών στην οικονομική ανάπτυξη και η ενίσχυση του διαλόγου των πολιτισμών, με την πεποίθηση ότι αμφότερα τα στοιχεία αυτά αποτελούν προαπαιτούμενα για μία ουσιαστική σύγκλιση. Σήμερα μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι πρωτοβουλίες όπως το FEMIP (Facility for Euro-Mediterranean Investment Promotion), η εκπόνηση προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας ή η σύσταση του Ευρωμεσογειακού Ιδρύματος Anna Lindh για το διάλογο των πολιτισμών είναι σημαντικά επιτεύγματα.
Ο ρόλος της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνεργασίας, την οποία εκπροσωπώ, είναι συμπληρωματικός προς εκείνο της Διακυβερνητικής Συνεργασίας, στο ίδιο, πάντοτε, ευρωμεσογειακό πλαίσιο. Τολμώ να πω ότι είναι, πολλές φορές, και πιο προωθημένος, με την έννοια ότι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι δεν δεσμεύονται από κυβερνητικές θέσεις επί διαφόρων θεμάτων και ως άμεσοι αντιπρόσωποι των λαών μπορούν να διαδραματίζουν ρόλο διαύλου επικοινωνίας μεταξύ αυτών.
Με μέτρο τις ανησυχίες και τις ανάγκες των απλών πολιτών, η Ελλάδα έθεσε ως προτεραιότητες της Προεδρίας της στην Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση επίκαιρα ζητήματα καθημερινής υφής, όπως η προστασία του περιβάλλοντος σε συνάρτηση με τις κλιματολογικές αλλαγές που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης, η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η γενικότερη πολιτική εξοικονόμησης της τελευταίας, η απασχόληση, μεταξύ άλλων και ως εργαλείο για κοινωνική ειρήνη και ισόρροπη πορεία των δύο πλευρών της Μεσογείου και η μετανάστευση, στης οποίας τις οικονομικές και κοινωνικές πτυχές θα επιθυμούσαμε να εμβαθύνουμε, αναζητώντας ταυτόχρονα τις αιτίες ακμής του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης. Ο ρόλος των νέων και των γυναικών στις κοινωνίες μας είναι πολύ σημαντικός. Πέρα από αυτά, υψηλή θέση στην πολιτική μας ατζέντα κατέχουν το Μεσανατολικό ζήτημα και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Στο πλαίσιο αυτό, κατά την πρόσφατη σύνοδό του στην Αθήνα, το Προεδρείο της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ανέθεσε στις Επιτροπές της τελευταίας θέματα σχετιζόμενα με τις προτεραιότητες στις οποίες αναφέρθηκα. Πρώτο καθήκον της Πολιτικής Επιτροπής θα είναι η υποβολή εισήγησης σχετικά με τους τρόπους συμβολής των Κοινοβουλίων στη διευθέτηση της αραβοϊσραηλινής διένεξης. Αίσθησή μας είναι ότι ως κοινοβουλευτικοί μπορούμε και οφείλουμε να παίξουμε ενεργό ρόλο.
Πέραν του Μεσανατολικού, η Πολιτική Επιτροπή κλήθηκε να εισηγηθεί τρόπους για την παρακολούθηση και τον έλεγχο εφαρμογής του «Κώδικα Συμπεριφοράς για την καταπολέμηση της Τρομοκρατίας». Η βία δεν είναι ποτέ η απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, είτε ως έθνη είτε ως κοινωνίες. Φρονούμε ότι με όπλα το διάλογο και τη θετική προαίρεση μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα και νομίζω ότι απόδειξη των λόγων μου αποτελούν οι ανακοινώσεις που έχουν υιοθετηθεί τους τελευταίους μήνες από το Προεδρείο της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης με αφορμή τον πόλεμο στο Λίβανο, το καλοκαίρι του 2006 και τις τρομοκρατικές ενέργειες στην Αλγερία, τον περασμένο Απρίλιο.
Στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, το Προεδρείο ανέθεσε να εισηγηθεί για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προώθηση νέων μορφών αυτής, φιλικών προς το περιβάλλον. Τα Κοινοβούλια έχουν καθήκον να προτείνουν λύσεις.
Στο ίδιο πνεύμα, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή κλήθηκε να υποβάλει προτάσεις αναφορικά με την ενθάρρυνση των επενδύσεων στον ευρωμεσογειακό χώρο μέσω της εκπαίδευσης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας με αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού της ευρωμεσογειακής λεκάνης και την εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων στην εκπαίδευση και ίσων ευκαιριών στην αγορά εργασίας για άνδρες, γυναίκες και νέους. Η προώθηση των συγκεκριμένων στόχων μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην άμβλυνση των οικονομικών ανισοτήτων στον ευρωμεσογειακό χώρο.
Τέλος, στην Επιτροπή Πολιτισμού ανατέθηκε η υποβολή εισηγήσεων για την ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου, της ελευθερίας έκφρασης και του σεβασμού των θρησκειών, των πεποιθήσεων και των πολιτισμών. Ο διάλογος των πολιτισμών είναι η πεμπτουσία των αναζητήσεών μας που επιστεγάζει την Ευρωμεσογειακή Διαδικασία. Με αυτόν, επιδίωξή μας είναι να βελτιώσουμε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας τη γενικότερη κατανόηση και επικοινωνία μεταξύ Ευρωπαίων και Μεσογειακών εταίρων.
Ολοκληρώνοντας, δεν θα μπορούσα να μην κάνω μνεία στα θέματα που ανατέθηκαν στην Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Γυναικών, με πρώτο τη σύνταξη ενός Δεκαλόγου ιδανικών πρακτικών στις χώρες-μέλη για την προώθηση της ισότητας στην πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή, όπου έμφαση θα δίνεται στο θέμα Γυναίκα, Εργασία και Ανατροφή Παιδιών και δεύτερο στη Μετανάστευση και την Εκπαίδευση με ειδικές αναφορές στο ρόλο της Γυναίκας εν προκειμένω. Στόχος μας είναι η συνολική αναβάθμιση και προβολή του ρόλου αυτού καθώς και η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών.
Αγαπητοί Σύνεδροι,
Όταν ένας πολιτικός απευθύνεται σε νέους ανθρώπους, συνηθισμένους να συνομιλούν με την ευθύτητα, την ειλικρίνεια, το θάρρος και τον αυθορμητισμό που χαρακτηρίζουν την ηλικία τους, αισθάνεται, πολλές φορές, ότι υπολείπεται των προσδοκιών τους. Ομολογώ ότι, ως ένα βαθμό, διακατέχομαι και εγώ σήμερα από αυτό το συναίσθημα, διότι ως πολιτικός αλλά και ως κοινοβουλευτικός οφείλω να παραδεχθώ ότι οι μέχρι σήμερα προσπάθειες της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας δεν στέφθηκαν πάντοτε με επιτυχία. Αδιάψευστος μάρτυρας αυτού είναι το γεγονός ότι πολλά από τα προβλήματα στα οποία αναφέρθηκα εξακολουθούν υφιστάμενα, αρκετά μάλιστα από αυτά δίχως εμφανείς προοπτικές αμέσου επιλύσεως. Από την άλλη πλευρά, βασική ευθύνη του κάθε πολιτικού είναι να μην κάμπτεται από δυσκολίες, αντιξοότητες ή αποτυχίες και να συνεχίζει την προσπάθεια επίτευξης της καλύτερης δυνατής – κάθε φορά και σε κάθε περίπτωση – λύσης. Εκτίμησή μου είναι ότι η δημιουργία της Διαδικασίας της Βαρκελώνης αποτελεί καθεαυτή μία επιτυχία, κάτι που πιστοποιείται, μεταξύ άλλων, από το γεγονός ότι η τελευταία αποτελεί το μοναδικό forum συνεύρεσης Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Δράττομαι, τελειώνοντας, της ευκαιρίας για να συγχαρώ τη Γερμανική Προεδρία, το Ινστιτούτο Goethe και το Ίδρυμα Heinz Schwarzkopf, τα οποία σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ίδρυμα Anna Linbh για το διάλογο των πολιτισμών διοργάνωσαν τη σημερινή εκδήλωση. Με τον τρόπο αυτό παρείχαν την ευκαιρία σε νέους από το βορρά και το νότο της Μεσογείου να γνωρίσουν αλλήλους, να ενημερωθούν για θέματα που απασχολούν την Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση και να μυηθούν, έως ένα βαθμό, στα μυστικά της κοινοβουλευτικής πρακτικής. Χρησιμοποιώντας έναν οικονομικό όρο, θα τολμούσα να κάνω λόγο για μία πολύ προσοδοφόρα επένδυση, γιατί μόνο ως τέτοια μπορεί να χαρακτηρισθεί η ενεργός εμπλοκή της νέας γενιάς στα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τον ευρύτερο ευρωμεσογειακό χώρο. Ελπίδα μου είναι ότι με τη γνώση που θα αποκομίσει από τη συμμετοχή της σε συναντήσεις αυτού του είδους, η γενιά σας θα επιτύχει ακόμη και εκεί που εμείς δεν φθάσαμε στα επιθυμητά αποτελέσματα.
Ως Πρόεδρος της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και της Βουλής των Ελλήνων σας συγχαίρω ειλικρινά για το ενδιαφέρον και την ενεργό παρουσία σας στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Η ενασχόλησή σας, ήδη από τη νεαρή αυτή ηλικία, με τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο σημερινός κόσμος, μας δίνει την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον και τη βεβαιότητα ότι το μέλλον αυτό βρίσκεται στα χέρια συνειδητοποιημένων ανθρώπων.
Σας ευχαριστώ.
Επιστροφή