Ομιλίες Προέδρου Βουλής
ΟΜΙΛΙΑ
ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ κας ΑΝΝΑΣ ΜΠΕΝΑΚΗ ΨΑΡΟΥΔΑ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ, 15ος 21ος ΑΙΩΝΑΣ»
Εξοχώτατε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
Κυρίες και Κύριοι,
Η Βουλή των Ελλήνων έχει την χαρά να παρουσιάσει απόψε την καινούργια μεγάλης εθνικής και ιστορικής σημασίας Έκθεσή της «Οι Έλληνες στη Διασπορά, 15ος-21ος αιώνας». Με την έκθεση αυτή, την οποία θα εγκαινιάσετε σε λίγο, κύριε Πρόεδρε, στρέψαμε αυτή τη φορά το βλέμμα μας προς τους εκτός της μητροπολιτικής Ελλάδας Έλληνες, προς αυτό το αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού που συνέβαλε ουσιαστικά στην ανάπτυξη του νέου ελληνικού κράτους από κάθε άποψη (οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική) και σήμερα εξακολουθεί να στηρίζει την ΄Ελλάδα στα εθνικά θέματα, όποτε υπάρχει ανάγκη.
Αναμφίβολα, αν δεν παρακολουθήσει κανείς την διαχρονική εικόνα της Ελληνικής Διασποράς στις πέντε ηπείρους, αν δεν μελετήσει τις μαζικές μετακινήσεις ελληνικών πληθυσμών σε διαφορετικές περιόδους, αν δεν γνωρίσει πώς οργανώθηκαν και ενσωματώθηκαν οι απόδημοι Έλληνες στις νέες πατρίδες τους και πώς διατήρησαν τους δεσμούς με την μητέρα ΄Ελλάδα, δεν μπορεί να έχει ολοκληρωμένη, πλήρη και αυθεντική εικόνα του Ελληνισμού.
Σήμερα οι δεσμοί ανάμεσα στο Ελληνικό Κράτος και τον Απόδημο Ελληνισμό είναι στενοί και εκφράζονται με ποικίλους θεσμούς. Στη διασύνδεση αυτή συμβάλλει ενεργά και η Βουλή των Ελλήνων με πολλούς τρόπους, όπως:
• με την διακομματικής σύνθεσης «Ειδική μόνιμη Επιτροπή για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού», που βρίσκεται σε σταθερή επαφή με τις ομογενειακές οργανώσεις και μεριμνά για την προώθηση των θεμάτων που απασχολούν του απόδημους,
• με την συνεργασία με τους ελληνικής καταγωγής βουλευτές που έχουν εκλεγεί σε αλλοδαπά κοινοβούλια στο πλαίσιο της παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης,
• με την ανάπτυξη της κοινοβουλευτικής διπλωματίας που πέραν των άλλων αποβλέπει και στην ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας και την προαγωγή του ελληνικού πολιτισμού σε χώρες με αξιόλογο ομογενειακό στοιχείο.
Στην Έκθεση παρουσιάζεται ενδεικτικά η διασπορά από τον 15ο έως και τον 21ο αιώνα και γίνεται αναφορά στις σταθερές κοινοτικές δομές, που δεν είναι άλλες από την εκκλησία, τα σχολεία, τους κάθε είδους συλλόγους –φιλανθρωπικούς, φιλολογικούς, θεατρικούς, εκπαιδευτικούς, αθλητικούς- καθώς και στην εκδοτική δραστηριότητα.
Τα εκθέματα πλησιάζουν τα 400: πολύτιμες εικόνες και χειρόγραφα από το Ελληνικό Ινστιτούτο της Βενετίας, και την Ελληνική Κοινότητα της Τεργέστης, εκκλησιαστικά κειμήλια, προσωπικά και οικογενειακά αντικείμενα αποδήμων Ελλήνων, αναμνηστικές φωτογραφίες, εμπορική αλληλογραφία που υπογραμμίζει το εύρος των οικονομικών δραστηριοτήτων, παρουσιάζονται προσωπικότητες από διάφορους τομείς καθώς επίσης έργα τέχνης καλλιτεχνών με διεθνή αναγνώριση.
Η Έκθεση συνοδεύεται από εικονογραφημένο τόμο, ο οποίος, εκτός από τα σχολιασμένα εκθέματα, περιλαμβάνει μια σύντομη, επισκόπηση της ιστορίας της νεοελληνικής Διασποράς και μιαν ευσύνοπτη, παρουσίαση των σημαντικότερων ελληνικών παροικιών του Εξωτερικού από τον 15ο αιώνα έως τις ημέρες μας. Επίσης περιλαμβάνει μια σειρά χαρτών, που σχεδιάστηκαν ειδικά για την περίσταση και παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Οι χάρτες αναδεικνύουν την οικουμενική διάσταση της ελληνικής διασποράς, παρουσιάζουν τους μηχανισμούς κινητικότητας στον ευρύτερο χώρο και αποτυπώνουν ανάγλυφα την κατανομή των πληθυσμών και την οργάνωση του ελληνισμού στη Διασπορά.
Στον εκθεσιακό χώρο γίνεται και χρήση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες μέσα από την χρήση τριών touch screens που αναφέρονται:
• στον τύπο της Διασποράς, από την πλούσια συλλογή εφημερίδων και περιοδικών της Βιβλιοθήκης της Βουλής,
• σε εικόνες από τη ζωή στις ξένες εστίες, και
• σε σύντομα τεκμηριωμένα κείμενα.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής ομότιμο καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννη Χασιώτη, τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής που αναφέρονται στον κατάλογο, τους Έλληνες και ξένους συνεργάτες του τόμου και τους λοιπούς εκλεκτούς επιστήμονες που προσέφεραν την επιστημονική συμβολή τους, τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, τη Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης κ. Ευρυδίκη Αμπατζή και όλους όσους εργάσθηκαν για την επιτυχία της Έκθεσης.
Επιστροφή