Ομιλίες Προέδρου Βουλής
Ομιλία (1η Ιουλίου 2008)
του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφαστο Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς
Πρόεδρε της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κύριε Γιώργο Παπανδρέου, συγχαρητήρια για την επανεκλογή σας. Εκπρόσωποι κρατών, κυβερνήσεων και κομμάτων απ' όλο τον Κόσμο, καλώς ήλθατε στην Ελλάδα.
Η Βουλή των Ελλήνων καλωσορίζει στην Πατρίδα της Δημοκρατίας τους εκπροσώπους ενός μεγάλου, παγκόσμιου πολιτικού ρεύματος. Καλωσορίζει το Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Αισθανόμαστε, γι' αυτό, ιδιαίτερη τιμή. Όπως ιδιαίτερη τιμή αισθανόμαστε επειδή, για δεύτερη φορά, επιλέγετε ως Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ένα Έλληνα πολιτικό, τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου. Είναι, μάλιστα, ιδιαίτερα σημαντικά τα γεγονότα αυτά, καθώς οι Έλληνες είχαμε πάντα έντονο ενδιαφέρον για τα παγκόσμια πράγματα. Πιστεύουμε στην ειρήνη, την αλληλοκατανόηση, την προσέγγιση, τη συνεργασία των λαών. Πιστεύουμε πως, όσο οι λαοί κατανοούν ο ένας τον άλλον, τόσο περισσότερο μπορούν να συνεργάζονται, να αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και να αξιοποιούν κοινές ευκαιρίες. Πιστεύουμε πως το ίδιο ισχύει και για τους πολίτες, για τις συλλογικές οργανώσεις τους, στις επιμέρους Κοινωνίες. Ισχύει, μάλιστα, ακόμη περισσότερο στην εποχή που διατρέχουμε: Εποχή της παγκοσμιότητας. Εποχή της πιο μεγάλης αλληλεξάρτησης χωρών και οικονομιών. Εποχή με κοινά προβλήματα, με κοινούς προβληματισμούς, με κοινές αναζητήσεις. Ιδίως, μάλιστα, για τη φτώχεια σε παγκόσμιο επίπεδο και την επισιτιστική κρίση, που ξέσπασε σε πολλές χώρες. Για την έκρηξη του πληθωρισμού και τη μείωση των ρυθμών ανάπτυξης, σ' ολόκληρο τον Κόσμο. Για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, την ενεργειακή πρόκληση και την κλιματική αλλαγή. Αλλά και για την ειρήνη, τη σταθερότητα, τη διεθνή συνεργασία, που αποτελούν πάντοτε βασικά ζητούμενα.
Οι πολιτικοί, ιδιαίτερα μέσα από τις παγκόσμιες εκφράσεις τους, έχουμε χρέος να ερευνούμε, να αναζητούμε, να εξηγούμε, να προλαμβάνουμε και να ηγούμαστε. Να ερευνούμε για τα αίτια των παγκόσμιων προβλημάτων. Να αναζητούμε παγκόσμια εφικτές και αποδεκτές λύσεις. Να εξηγούμε στις κοινωνίες μας την αναγκαιότητα και την εφαρμογή των λύσεων. Να προλαμβάνουμε έγκαιρα καταστάσεις πριν αυτές οδηγήσουν σε κρίσεις εθνικές ή κοινωνικές. Να ηγούμαστε των προσπαθειών που απαιτεί η νέα εποχή.
Οι πολίτες απαιτούν από όλους να υπηρετούμε στην πράξη τις αρχές της ανάπτυξης που παράγει καρπούς για όλους. Τις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, του σεβασμού στον άνθρωπο.
Το φως και η φύση αυτού του Τόπου ενέπνευσαν το σεβασμό την αξιολόγηση των ιδεών, τη σύνθεση των διαφορετικών απόψεων. Οδήγησαν τους ανθρώπους να εφεύρουν ένα σύστημα ορθής λήψης απόφασης και αρμονικής διακυβέρνησης. Με διάλογο, συναίνεση και εναλλαγή. Το ονόμασαν Δημοκρατία. Είναι το μεγαλύτερο δώρο που έκαναν οι Έλληνες στην Ανθρωπότητα και είναι η μεγαλύτερη πηγή περηφάνιας για τους Έλληνες.
Στη Χώρα αυτή, καλλιεργήθηκε και η συμμετρία. Στη σκέψη, τη συμπεριφορά, τις αποφάσεις. Η ανθρωπότητα χρειάζεται μία νέα συμμετρία. Ανάμεσα στο περιβάλλον και την ανάπτυξη. Στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις. Στον ανταγωνισμό και τη συνύπαρξη.
Οι μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν τη συμβολή όλων. Τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών καθιστούν τη συμβολή όλων επιτακτικά αναγκαία. Οι ρόλοι των δύο μεγάλων παγκόσμιων ρευμάτων, του φιλελεύθερου και του σοσιαλιστικού, δεν είναι πλέον μετωπικά αντίθετοι, αλλά συμπληρωματικοί. Οι πολίτες σ' όλο τον Κόσμο απαιτούν λύσεις στα προβλήματά τους. Απαιτούν τη συμβολή όλων. Απαιτούν διαρκή διάλογο, σύνθεση απόψεων, συνένωση δυνάμεων.
Η Βουλή των Ελλήνων, όλες οι κοινοβουλευτικές πτέρυγές της εύχονται καλή επιτυχία στις εργασίες σας. Θέλουμε να είστε πάντα κοντά στην Ελλάδα, όπου κι αν βρίσκεστε στον Κόσμο. Σας ευχόμαστε να υπηρετείτε αποδοτικά τους λαούς που εκπροσωπείτε. Όλοι έχουμε ευθύνες και υποχρεώσεις. Για τη δημοκρατία, την ειρήνη, την πρόοδο. Καλώς ήλθατε στην Ελλάδα.
Επιστροφή