Ενημέρωση

Ομιλίες Προέδρου Βουλής


Ομιλία (10 Ιουνίου 2008)

του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα στη Σύνοδο της Ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης των Κοινοβουλίων των κρατών-μελών της ΟΣΕΠ

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τη Βουλή των Ελλήνων, τους συναδέλφους μου και εμένα προσωπικά το γεγονός ότι φιλοξενούμε τις εργασίες της 31ης Ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης των Κοινοβουλίων του ΟΣΕΠ.
Καλωσορίζουμε τους παρατηρητές και τους προσκεκλημένους και χαιρετίζουμε τη συμμετοχή τους.
Αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι, 15 χρόνια μετά την ίδρυσή της, η Συνέλευσή μας έχει καταξιωθεί ως ένας Κοινοβουλευτικός Οργανισμός για την ανάπτυξη των πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών των Παρευξείνιων χωρών.
 
Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,
 
Στις 26 Φεβρουαρίου, συμπληρώθηκαν 15 χρόνια από την ίδρυση της PABSEC. Τον κοινοβουλευτικό βραχίονα της Οικονομικής Συνεργασίας των Ευξείνου Πόντου. Ενός οργανισμού που με την ίδρυσή του το 1992 συνέβαλε, σημαντικά, στην προώθηση της ειρήνης, της συνεργασίας και της ανάπτυξης στην περιοχή μας, σε όφελος των χωρών και των λαών μας.
Πράγματι, στο διάστημα αυτό, οι πολιτικοί και οικονομικοί δεσμοί των χωρών μας ενισχύθηκαν σημαντικά.
'Ανοιξαν νέοι δρόμοι συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας, του εμπορίου, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών, της αγροτικής ανάπτυξης και των νέων τεχνολογιών των χωρών μας.
Επισημαίνω ιδιαίτερα το ρόλο της χώρας μου και της Βουλής των Ελλήνων στην επίτευξη των στόχων του ΟΣΕΠ. Αλλά και για την προώθηση μεγάλων έργων για την ευημερία και ένα καλύτερο μέλλον για τα 300 εκατομμύρια πολιτών που εκπροσωπούμε. Ενδεικτικά επισημαίνω:
Την πολιτική των αγωγών και τις ενεργειακές σχέσεις της χώρας μου με τη Ρωσία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρουμανία. 
Την πρωτοβουλία μας για την επέκταση των Ευρωπαϊκών Θαλασσίων Διαδρομών στον Εύξεινο Πόντο.
Τη στήριξη του μεγάλου αναπτυξιακού έργου του Οδικού Δακτυλίου Ευξείνου Πόντου.
Την ενεργό συμμετοχή μας στην υλοποίηση της νέας περιφερειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Εύξεινο Πόντο «Συνέργεια για τον Εύξεινο Πόντο».
 
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
 
Η PABSEC, η Κοινοβουλευτική μας Συνέλευση έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα στα 15 χρόνια της λειτουργίας της.Σήμερα, είναι η κατάλληλη στιγμή να θέσουμε νέους στόχους.Πρώτη μας προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελεί η περαιτέρω ενίσχυση της Κοινοβουλευτικής μας Συνέλευσης, αλλά και των διμερών και πολυμερών σχέσεων των χωρών μας.
Παράλληλα, όλοι, πλέον κατανοούμε ότι είναι αναγκαίο να προωθηθεί άμεσα η εταιρική σχέση της Κοινοβουλευτικής μας Συνέλευσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η Βουλή των Ελλήνων και η χώρα μου θα στηρίξει με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τη σχέση αυτή.
Στην κατεύθυνση αυτή προτείνουμε, και αυτή είναι η πρότασή μου, η πρόταση του Ελληνικού Κοινοβουλίου:
1.     Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ίδρυση Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης με τη συμμετοχή των Κοινοβουλίων των Παρευξείνιων χωρών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
2.   Τη διοργάνωση στην Αθήνα, εντός του φθινοπώρου, συνάντησης των Προέδρων και εκπροσώπων των Κοινοβουλίων της PABSEC, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η συνάντηση αυτή μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για τη δημιουργία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης των Ευρωπαϊκών χωρών και των χωρών της Μαύρης Θάλασσας εντός του 2009.
Στη Μόνιμη Επιτροπή χθες, κατά τη συζήτηση του θέματος «Σύσταση Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης για τη Συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», εισηγήθηκα τα κάτωθι:
1.     Όπως συμφωνήθηκε στην Τιφλίδα, στην Κωνσταντινούπολη και στο Ερεβάν, συγκροτείται Μόνιμη Αντιπροσωπεία, της οποίας έργο είναι η ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ της Συνέλευσής μας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο συντονισμός στο γενικότερο πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ του ΟΣΕΠ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
2.   Την ελληνική πρόταση για τη δημιουργία Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης εντός του 2009, μεταξύ των Κοινοβουλίων των 12 κρατών μελών της ΟΣΕΠ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Κοινοβουλίων των 27 κρατών- μελών της Ε.Ε., εκ των οποίων τα τρία είναι μέλη του ΟΣΕΠ και της Ε.Ε..
3.   Την υιοθέτηση στην επόμενη Γενική Συνέλευση της PABSEC, το Νοέμβριο του 2008, Ψηφίσματος με θέμα «Κοινοβουλευτική Διάσταση στις Σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Μαύρης Θάλασσας».
Στη Μόνιμη Επιτροπή αποφασίσαμε η πρόταση για τη σύσταση Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης μεταξύ των Κοινοβουλίων των 12 κρατών μελών του ΟΣΕΠ,του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Κοινοβουλίων των 27 κρατών μελών της Ε.Ε., αλλά και το Ψήφισμα για την Κοινοβουλευτική Διάσταση στις σχέσεις Ε.Ε. - Μαύρης Θάλασσας, να παραπεμφθούν στην Επιτροπή Νομικών και Πολιτικών Υποθέσεων, ώστε να αποφανθεί η επόμενη Ολομέλεια επί αυτών.
Στο μεταξύ, η Βουλή των Ελλήνων θα υποβάλει σχετική πρόταση στα Κοινοβούλια των κρατών μελών του ΟΣΕΠ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στα Κοινοβούλια των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. Η Βουλή των Ελλήνων, θα στηρίξει με νέες ιδέες και πρωτοβουλίες την εξέλιξη της Κοινοβουλευτικής μας Συνέλευσης. Ως το παλαιότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μαζί με τους συναδέλφους από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, που καλωσορίσαμε πέρυσι στην ευρωπαϊκή οικογένεια, θα στηρίξουμε την ενίσχυση των πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών Ευρώπης και Παρευξείνιων Χωρών. Η εποχή μας απαιτεί νέους στόχους, νέες πρωτοβουλίες και ταχύτερο βηματισμό».
 




Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ