Ομιλίες Προέδρου Βουλής
Ομιλία (8 Ιουνίου 2008)
του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα στη «Συνάντηση Αθηνών» με εκπροσώπους Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων που έχουν προγράμματα «Βουλής των Εφήβων»
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων συγκάλεσε διήμερη σύσκεψη εργασίας των φορέων ευρωπαϊκών κοινοβουλίων που οργανώνουν προγράμματα αντίστοιχα με το πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων». Στη σύσκεψη, που έλαβε χώρα στις 5 και 6 Ιουνίου, μετείχαν στελέχη από 12 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Αυστρία, Βέλγιο (με ειδικούς για τα προγράμματα της Βουλής και της Γερουσίας αντίστοιχα), Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Ιταλία, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία και Ελλάδα. Συμμετείχαν επίσης, τα μέλη της, υπό τον καθηγητή κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη, Επιτροπής της Βουλής των Εφήβων.
Στο δείπνο της πρώτης ημέρας, που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας, προσφώνησε τους συνδαιτυμόνες ως εξής:
«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδεχόμαστε στη Βουλή των Ελλήνων τους πρέσβεις, τους επιτετραμμένους των κρατών-μελών της Ε.Ε. και εσάς, τα στελέχη των 11 Κοινοβουλίων, που εκπροσωπείτε τα αντίστοιχα, με την Ελληνική «Βουλή των Εφήβων», προγράμματα των Κοινοβουλίων σας.
Στην Ελλάδα ο θεσμός της «Βουλής των Εφήβων» δημιουργήθηκε και λειτουργεί από το 1995. Απευθύνεται στους μαθητές της Β΄ τάξης των Λυκείων όλης της Χώρας, της Κύπρου και του Απόδημου Ελληνισμού. Κάθε χρόνο χιλιάδες νέες και νέοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Αναπτύσσουν τολμηρές απόψεις, γόνιμες σκέψεις, νέες ιδέες για τα κοινά, για προβλήματα και τις αναζητήσεις τους, για θέματα που απασχολούν τους γονείς τους, τους ενηλίκους γενικότερα, την πορεία της Χώρας, αλλά και τα κρίσιμα ζητήματα του σύγχρονου Κόσμου.
Αναρωτιούνται, πολλές φορές, για τους παράλληλους προβληματισμούς και τις ανησυχίες της νεολαίας της Ενωμένης Ευρώπης. Αναρωτιούνται για τα κοινά προβλήματα και το κοινό μέλλον. Ακούγοντας τους προβληματισμούς τους και αντιλαμβανόμενοι την αέναη ελπίδα τους για ένα καλύτερο εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο μέλλον, οδηγηθήκαμε στην απόφαση να προσκαλέσουμε στην Ελλάδα τους εκπροσώπους των Κοινοβουλίων όσον το δυνατόν περισσότερων χωρών της Ε.Ε. που διοργανώνουν ανάλογα προγράμματα.
Στην πρώτη αυτή προσπάθεια έχουμε τη χαρά να βρισκόμαστε με εκπροσώπους 11 κρατών-μελών της Ε.Ε., ενώ και άλλες χώρες μέλη, που δεν κατέστη δυνατόν να βρεθούν μαζί μας, (όπως η Γαλλία, που στις 6 Ιουνίου διοργανώνει το «Parlement des Enfants», η Τσεχία, και άλλες) εύχονται κάθε επιτυχία στη συνάντησή μας και στη συνέχιση της προσπάθειας.
Τι περιμένουμε από αυτή τη συνάντηση και την ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών; Περιμένουμε να δούμε κατά πόσον είναι εφικτή μια διευρυμένη «Βουλή των Εφήβων», με τη συμμετοχή εφήβων βουλευτών από τις χώρες μας. Περιμένουμε να δούμε κατά πόσο είναι εφικτή η από κοινού συζήτηση και κατάθεση απόψεων για τα θέματα που ενδιαφέρουν τη νέα γενιά της Ενωμένης Ευρώπης και όχι μόνον. Θέλουμε να κάνουμε ένα ακόμη βήμα που να μας φέρνει όλους πιο κοντά. Θέλουμε να ξέρουν οι νέες και οι νέοι των χωρών μας ότι οι φωνές τους δεν είναι «φωνές βοώντων εν τη ερήμω», αλλά φωνές που απευθύνονται προς ευήκοα ώτα. Θέλουμε να ακούμε και να μετρούμε τις ιδέες τους. Θέλουμε να ξέρουν, (θέλουμε να ξέρετε) όλοι οι νέοι μας ότι απευθύνεστε σε πολιτικούς αποφασισμένους να δώσουν λύσεις στα πολλά προβλήματά σας. Τα δικά σας προβλήματα είναι και δικά μας. Τα προβλήματα είναι κοινά, για όλους.
Η Βουλή των Εφήβων αναδεικνύει το δικαίωμα των νέων να μιλάνε και να ακούγονται. Αναδεικνύει, προπάντων, την υποχρέωσή μας να ακούμε τους νέους και να υπολογίζουμε τις απόψεις, τις σκέψεις, τις ιδέες τους.
Ο πρώτος πρόεδρος της Επιτροπής του ελληνικού προγράμματος, ο αείμνηστος συγγραφέας του «Ζητείται Ελπίς» Αντώνης Σαμαράκης, όταν απευθυνόταν στους εφήβους, τους θύμιζε το σύνθημα του Μάη του '68 «απαγορεύεται το απαγορεύεται» και τους ζητούσε να εκφράσουν τη δική τους συμμετοχή στα κοινά, τη δική τους συμμετοχή στην κοινή μοίρα, με «λογισμό και μ' όνειρο». Έτσι, με τη βοήθεια αυτών των προγραμμάτων, έχουμε απλά και δυνατά την ευκαιρία να ακούμε και να ανακαλύπτουμε την αλήθεια που ζητούν οι νέοι άνθρωποι. Τα νιάτα, άλλωστε, είναι η ψυχή της κάθε κοινωνίας. Είναι αλήθεια και όραμα μαζί. Είναι ρεαλισμός και φαντασία. Στην Ελλάδα το πρόγραμμα έχει ως έμβλημα-ρητό «η φαντασία στην εξουσία». Επιζητεί τη φαντασία της νέας γενιάς. Επισημαίνει ότι οι μεγαλύτεροι οφείλουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια που οδηγεί στα νεανικά οράματα. Οφείλουμε να κατανοούμε (μέσα από το νεανικό και κάποιες φορές υπερβατικό λόγο), την αλήθεια, τη σκέψη, την πρόταση, τη διάθεση συνεργασίας των νέων με τους ενήλικες για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων.
Εύχομαι η συνάντηση αυτή να γίνει το εφαλτήριο άλλων μελλοντικών συναντήσεων με στόχο να ακούγονται οι νέοι, να κατανοούνται οι προβληματισμοί τους και να γίνεται πραγματικότητα κάθε γόνιμη πρότασή τους».
Επιστροφή