Ομιλίες Προέδρου Βουλής
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΝΝΑΣ ΜΠΕΝΑΚΗ ΨΑΡΟΥΔΑ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (Νέα Υόρκη, 7 9 Σεπτεμβρίου 2005)
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα που μου δίνεται η ευκαιρία να εκφράσω ορισμένες απόψεις για την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Συνεργασία ενώπιόν σας. Και η τιμή για μένα είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν ο χαιρετισμός μου αποστέλλεται από την έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ενός Οργανισμού που, μέσω των εκπροσώπων των κρατών – μελών του, δίνει καθημερινά τη μάχη ενάντια στα πολύ μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα: την καταπολέμηση της φτώχιας, της πείνας, της τρομοκρατίας, του αναλφαβητισμού, των επιδημιών, των κοινωνικών ανισοτήτων, της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, των δημοκρατικών ελλειμμάτων.
Όμως το όραμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για έναν καλύτερο κόσμο, είμαι σίγουρη ότι το μοιραζόμαστε και εμείς, οι εκπρόσωποι των Κοινοβουλίων όλων σχεδόν των χωρών της υφηλίου. Έχουμε μάλιστα το προνόμιο, εμείς οι δημοκρατικά εκλεγμένοι εκπρόσωποι, να επικοινωνούμε αμεσότερα με τον λαό που μας εκλέγει και να μεταφέρουμε αυθεντικά τα προβλήματα και τη βούλησή του.
Η άμβλυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους, αποτελεί κύριο στόχο της κοινοβουλευτικής δράσης. Οι κοινωνικές ανισότητες, η μετανάστευση και η δημογραφική πίεση, η βιώσιμη ανάπτυξη, η διαχείριση των υδάτινων πόρων, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων της νεολαίας και των γυναικών, ο διάλογος μεταξύ των πολιτισμών και των θρησκειών, η τρομοκρατία, η αποφυγή απειλών και συρράξεων, η ειρηνική επίλυση των διαφορών, ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και των συνόρων, η ενίσχυση της Δημοκρατίας και των πολιτικών θεσμών, η κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι θέματα των οποίων η αντιμετώπιση απασχολεί και εμάς τους εκπροσώπους των Κοινοβουλίων και όχι μόνο τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Γι’ αυτό θεωρώ όχι μόνο πολύτιμη αλλά και επιβεβλημένη τη συνεργασία μεταξύ της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης (IPU) και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και χαιρετίζω με ιδιαίτερη ικανοποίηση την απόφαση που έλαβε ο ΟΗΕ για την παροχή καθεστώτος παρατηρητού στην IPU. Με αυτόν τον πιο θεσμοθετημένο πλέον τρόπο, παρέχεται η δυνατότητα στον Οργανισμό μας να συνεργάζεται πιο εποικοδομητικά με τον ΟΗΕ για την αντιμετώπιση και επίλυση προβλημάτων κοινού ενδιαφέροντος. Ο ΟΗΕ γίνεται έτσι κοινωνός των απόψεων και των τοποθετήσεων της Παγκόσμιας Κοινοβουλευτικής Κοινότητας επί θεμάτων διεθνούς και πανανθρώπινου ενδιαφέροντος. Με τον τρόπο άλλωστε αυτό η IPU αποκτά και έναν πρόσθετο ρόλο, που ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των μελών της, να εκφράζει και να υπογραμμίζει ενώπιον του ΟΗΕ τη δημοκρατική αντίληψη για τον τρόπο χειρισμού των προβλημάτων.
Σύμφωνα με τα ανωτέρω, λοιπόν, προωθείται ουσιαστικά η διακοινοβουλευτική συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπενθυμίζω ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα Κοινοβούλια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη από τον Ιούλιο του 2004 υιοθετήσει στη Χάγη τις «Αρχές που θα πρέπει να διέπουν τη διακοινοβουλευτική συνεργασία μεταξύ των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Στις αρχές αυτές οριοθετούνται με σαφήνεια οι στόχοι της Διακοινοβουλευτικής Ευρωπαϊκής Συνεργασίας και αποτυπώνεται η μεθοδολογία επίτευξης της συνεργασίας αυτής με βάση και τα πορίσματα της λεγόμενης ομάδας των Αθηνών του 2003.
Έτσι, με τη μεταξύ τους ολοένα διευρυνόμενη συνεργασία, τα Κοινοβούλια των χωρών μας μπορούν να διαδραματίσουν αποτελεσματικότερα το βασικότερο ρόλο τους που αποτελεί, συγχρόνως, και τη νομιμοποιητική βάση ύπαρξης και λειτουργίας τους: την εμπέδωση και ανάπτυξη της Δημοκρατίας και των δημοκρατικών θεσμών της κάθε χώρας. Και τα ανωτέρω επιτυγχάνονται, ως γνωστόν, μέσω των βασικών αρχών που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία κάθε Κοινοβουλίου ανά την υφήλιο: της αντιπροσωπευτικότητας, της διαφάνειας, της ελεύθερης πρόσβασης κάθε ενδιαφερόμενου στις εργασίες του, της αποτελεσματικότητας κ αι της λογοδοσίας έναντι του εκλογικού σώματος. Επιπροσθέτως, εμείς, ως εκπρόσωποι των Κοινοβουλίων των χωρών μας, έχουμε ένα πρόσθετο χρέος, να συμβάλλουμε στη διαφύλαξη των πολιτικών και κοινωνικών θεσμών, αφού αφουγκραζόμαστε καθημερινά τον προβληματισμό των πολιτών μας για όλα τα θέματα που τους απασχολούν.
Η Ελλάδα, η μικρή χώρα της Μεσογείου με την πλούσια ιστορία, που έχω την τιμή να εκπροσωπώ σήμερα, ακολουθεί παραδοσιακά μια φιλειρηνική πολιτική που βασίζεται στην ανάπτυξη φιλικών και ουσιαστικών σχέσεων με όλες τις χώρες του κόσμου. Η Δημοκρατία, που γεννήθηκε σ’ αυτή τη χώρα, η ανεκτικότητα, ο πλουραλισμός της έκφρασης, ο διαπολιτιστικός διάλογος, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφορετικότητας είναι έννοιες διαχρονικές, για την εδραίωση των οποίων η Ελληνική Βουλή, διά των εκπροσώπων της, δίνει καθημερινούς αγώνες, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.
Με αφορμή την ημέρα μνήμης της 11ης Σεπτεμβρίου που πλησιάζει, θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη μνεία στο θέμα της ασφάλειας. Ο στρατηγικός ρόλος της Μεσογειακής Λεκάνης στη διεθνή κονίστρα, η συνεχιζόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή και η εκκρεμότητα του Κυπριακού προβλήματος, ασφαλώς ορίζουν μερικές από τις παραμέτρους της πτυχής αυτής. Είναι αναμφισβήτητο ότι δίχως ασφαλές περιβάλλον δεν είναι νοητή η ανάπτυξη των χωρών μας και η ευημερία των λαών μας. Όπως είναι αναμφισβήτητο ότι η ασφάλεια δεν επιβάλλεται ούτε με την ανέγερση «τειχών», ούτε με το φόβητρο των εξοπλισμών, ούτε με την απειλή πολέμων, αλλά πηγάζει από τη θέληση των λαών και τη συνεργασία των κυβερνήσεων.
Μια ειδικότερη πτυχή της ασφάλειας είναι η έξαρση του φαινομένου της τρομοκρατίας. Το φαινόμενο αυτό που αποτελεί σοβαρή απειλή για την ανθρωπότητα προσλαμβάνει ιδιαίτερες διαστάσεις στη Μεσόγειο, λόγω της ρευστότητας του πολιτικού και κοινωνικο-οικονομικού ιστού της. Το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε η 11η Σεπτεμβρίου, η οποία δυστυχώς μεταφέρθηκε και στην Ευρώπη (Μαδρίτη, Λονδίνο), καθιστά αναγκαίο το συντονισμό των ενεργειών μας για την πάταξη αυτού του εφιάλτη. Παράλληλα, όμως, μας επιβάλλει το χρέος να εγκύψουμε στις ρίζες του φαινομένου και να προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε με δημοκρατικές διαδικασίες και χωρίς να διακυβεύσουμε τα επιτεύγματά μας στον τομέα των πολιτικών θεσμών και της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.
Επιστροφή