Ενημέρωση

Ομιλίες Προέδρου Βουλής


Χαιρετισμός (2 Δεκεμβρίου 2007)

του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα στην εκδήλωση για την επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα στα Χανιά

Τιμούμε, σήμερα, τους αγώνες της Λεβεντογέννας Κρήτης. Τιμούμε τους αγωνιστές της απελευθέρωσης και της ενσωμάτωσης της Μεγαλονήσου στην ελεύθερη Πατρίδα. Τιμούμε τον επαναστάτη, τον αγωνιστή, τον πολιτικό, που ξεχώρισε ανάμεσα στους μεγάλους του 20ου αιώνα τον εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο.
Ως πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων αποτίω, εκ μέρους όλων των συναδέλφων Βουλευτών, φόρο τιμής σ’ αυτούς που πίστεψαν, που πάλεψαν, που θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση. Σ’ αυτούς που έγραψαν μοναδικές σελίδες ιστορίας. Σ’ αυτούς που έκαναν τον ηρωισμό πράξη καθημερινότητας για την Ελλάδα. Ως επίτιμος Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» σας καλωσορίζω στην εκδήλωση αυτή και σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας.
Ενενηντατέσσερα (94) χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, η γιορτή αυτή αναζωογονεί ιστορικές μνήμες και τιμά τις θυσίες εκείνων, που οδήγησαν στην ενσωμάτωση της Κρήτης με την ελεύθερη Ελλάδα. Μνήμες και θυσίες, που σηματοδοτούν την απαρχή της κοινής πορείας στη νεότερη Ιστορία της Πατρίδας μας. Με σκληρούς και επίμονους αγώνες, με περίσσευμα λεβεντιάς, με στέρεη πίστη στο σκοπό, οι Κρήτες κέρδισαν την πολυπόθητη λευτεριά. Έκαναν το όραμα πραγματικότητα. Η ελληνική σημαία, που υψώθηκε στο Κάστρο του Φιρκά στα Χανιά, την 1η Δεκεμβρίου του 1913 ήταν η ιστορική δικαίωση, που απαίτησαν με το ίδιο το αίμα τους. Ήταν η δικαίωση που κέρδισαν με τη γενναιότητα, αλλά και την ευφυή διπλωματία και πολιτική του Ελευθέριου Βενιζέλου.
Ο επαναστάτης της ελευθερίας, ο πρωτεργάτης της αυτονομίας της Κρητικής Πολιτείας, ο Πρωθυπουργός (αργότερα) της ελεύθερης Πατρίδας, είχε την ευτυχία να πρωταγωνιστήσει στην οριστική ένωση της Μεγαλονήσου με την Ελλάδα. Οραματιστής, αλλά και ρεαλιστής, συνάμα, με παγκόσμια ακτινοβολία, πρόσφερε πολλά. Αναδείχτηκε και αναγνωρίστηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς του 20ου αιώνα. Πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες όχι μόνο στην ιδιαίτερη Πατρίδα του, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το έργο του μελετάται, αποτιμάται και προβάλλεται από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών, που ιδρύθηκε το 2000 και φέρει το όνομά του.
Θέλω, καταλήγοντας, να συγχαρώ όλους όσοι μετέχουν στη λειτουργία του Ιδρύματος. Όλους όσοι εργάζονται, για να κρατούν ζωντανές και επίκαιρες τις αρχές, τις αξίες, τα ιδανικά του Ελευθέριου Βενιζέλου. Σημειώνω τις ειδικές εκδόσεις, τις εκδηλώσεις και τις εκθέσεις που διοργανώνονται. Σημειώνω τη δημιουργία βιβλιοθήκης, αλλά και την προσπάθεια αποκατάστασης της ιστορικής οικίας του, στη Χαλέπα Χανίων. Σημειώνω ότι δημιουργείται ένα σύγχρονο μουσείο, με στόχο να φέρει τον Έλληνα, αλλά και τον ξένο επισκέπτη, κοντά στα ιστορικά γεγονότα, που σημάδεψαν την πορεία της Ελλάδας.
Σε αυτή την προσπάθεια, η Βουλή των Ελλήνων, ως ιδρυτικό μέλος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», αλλά και ο ίδιος προσωπικά, ως Πρόεδρος της Βουλής, και επίτιμος Πρόεδρος του Ιδρύματος, θα σταθούμε αρωγοί στην επίτευξη των στόχων του.
Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε όλους όσοι έχουν προσφέρει στην αρχική και συνάμα δύσκολη, πορεία του Ιδρύματος από το 2000 μέχρι σήμερα. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια (συγχαρητήρια από όλους μας) στον Πρόεδρο και το Δ.Σ. του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Βενιζέλος” για το πλούσιο έργο τους. Συγχαρητήρια σε όλα τα Ιδρυτικά μέλη του Ιδρύματος για την προσφορά τους. Κυρίως στους βουλευτές του νομού που είχαν την πρωτοβουλία της Πρότασης Νόμου που έγινε δεκτή: του Σήφη Βαλυράκη, του Χρήστου Μαρκογιαννάκη, του Σήφη Μιχελογιάννη, και του Μανώλη Σκουλάκη. Συγχαρητήρια στο σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του νησιού, τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Μητσοτάκη και τους Βουλευτές των πολιτικών παρατάξεων, που αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή αυτή τη δύσκολη προσπάθεια.
Συγχαρητήρια ανήκουν, βέβαια, και στους πρώην Προέδρους της Βουλής των Ελλήνων, τον Απόστολο Κακλαμάνη και την 'Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα, για τη δική τους ξεχωριστή συμβολή. Η προσφορά όλων για τη δημιουργία του Ιδρύματος αποτελεί προσφορά προς την Πατρίδα.
Έγιναν, αναμφισβήτητα, πολλά. Μπορούμε, όλοι μαζί, να κάνουμε ακόμη περισσότερα. Τιμούμε και ευχαριστούμε όλους όσοι στηρίζουν το έργο αυτό. Τιμούμε σήμερα: τον Μισέλ Λέβελιν Σμίθ, τον Κωνσταντίνο Σβολόπουλο, το Νικόλαο Κλαμαρή, τους κληρονόμους του Ιωάννη Γεωργακάκη, τη Ζαχαρία Τζουγκαράκη και το Εμπορικό Επιμελητήριο Ρεθύμνου, για την προσφορά τους στο ‘Ιδρυμα και την προβολή του έργου του Ελευθέριου Βενιζέλου. Η αγόρευσή τους σε εταίρους του Ιδρύματος αποτελεί ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης. Εύχομαι να συνεχίσουν τη σημαντική και ανιδιοτελή προσφορά τους. Εύχομαι το παράδειγμά τους να εμπνέει. Τους ευχαριστούμε και τους συγχαίρουμε.
Σας ευχαριστώ, όλες και όλους, θερμά, που μου δώσατε την ευκαιρία να ξεκινήσω τις επίσημες επισκέψεις μου ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων από τη λεβεντογέννα Κρήτη. Σας ευχαριστώ, που τιμούμε μαζί την ενσωμάτωση της Μεγαλονήσου στον Εθνικό Κορμό. Που τιμούμε μαζί τον εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο. Ήταν επιθυμία μου. Είναι συμβολισμός.
 




Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ