Ομιλίες Προέδρου Βουλής
Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2011
Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής στην Ημερίδα «Πολιτική Οικονομία της Ευρωζώνης»
Κυρίες και Κύριοι,
Σας καλωσορίζω στην Ημερίδα που πραγματοποιείται σήμερα από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής με θέμα την «Πολιτική Οικονομία της Ευρωζώνης».
Με τη βοήθεια των επιφανών ακαδημαϊκών που συμμετέχουν στην εκδήλωση, θα διερευνηθούν διαφορετικές πτυχές ενός ζητήματος που βρίσκεται στο επίκεντρο του προβληματισμού τόσο των πολιτικών ηγεσιών της Ευρώπης, αλλά και των πολιτών των Ευρωπαϊκών κρατών μελών.
Στη χώρα μας, εδώ και ένα περίπου έτος, βρίσκεται σε εξέλιξη μία τεράστια προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης και οικονομικής αναδιάρθρωσης.
Θεωρώ ότι όχι μόνο η Κυβέρνηση, αλλά και το σύνολο του πολιτικού κόσμου και πάνω από όλα ο ελληνικός λαός συμφωνεί σε έναν κοινό στόχο: η χώρα να ορθοποδήσει.
Αλλά οι προσπάθειες της Ελλάδας και του λαού της αφορούν σε μία μόνο εκδήλωση του προβλήματος της Ευρωζώνης.
Η δημιουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και ιδιαίτερα η υιοθέτηση ενός κοινού νομίσματος, του Ευρώ, χαιρετίστηκε τόσο στη χώρα μας όσο και σε όλη την Ευρώπη, ως ένα από τα πλέον σημαντικά εγχειρήματα στην πρόσφατη ιστορία της Ευρωπαϊκής συνεργασίας.
Συμβόλισε την κοινή θέληση των κρατών μελών της Ευρωζώνης σε κοινή πορεία και κοινή επιδίωξη ανάπτυξης και ευημερίας. Και προανήγγειλε, για πολλούς, πιο καινοτόμες δομές οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης, στην κατεύθυνση μίας ενωμένης Ευρώπης.
Η κρίση του 2008 που ξεκίνησε ως κρίση των τραπεζών και μετατράπηκε αστραπιαία σε διεθνή οικονομική κρίση και ιδιαίτερα οι κρίσεις δανεισμού χωρών της Ευρωζώνης του 2010 ανέδειξαν ωστόσο ότι τόσο η σταθερότητα του νομισματικού συστήματος, όσο και οι βαθύτερες επιδιώξεις του εγχειρήματος, δηλαδή η ανάπτυξη και η ευημερία των λαών της Ευρωζώνης, δεν αποτελούν κατακτήσεις του παρελθόντος, αλλά ιστορικά ζητούμενα.
Η διαπίστωση των πραγματικών διαστάσεων τόσο των εσωτερικών προβλημάτων των μελών της Ευρωζώνης, όσο και δομικών ανεπαρκειών του συστήματος, θέτει όλους μπροστά σε πρωτόγνωρες προκλήσεις.
Κάθε συζήτηση για τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης στους κόλπους της Ευρωζώνης περιστρέφεται πλέον γύρω από την ανάγκη συντονισμού της οικονομικής πολιτικής στα πλαίσια της Ε.Ε.
Η λήψη ουσιαστικών αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η εύρεση συνολικής και αποτελεσματικής λύσης στο πρόβλημα είναι όχι απλά ευκταία, αλλά αναγκαία για την ύπαρξη της Ευρωζώνης, και την επιτυχία του επιχειρήματος του Ευρώ.
Η αντιμετώπιση των προκλήσεων και των προβλημάτων όμως απαιτεί πρωτίστως περίσκεψη και συναίσθηση των ευθυνών.
Περίσκεψη τόσο για τους λόγους που οδήγησαν στα φαινόμενα κρίσης που βιώνουμε, όσο και για τους όρους που απαιτούνται αφενός για τη βιωσιμότητα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης και αφετέρου για την επίτευξη των επιδιώξεων στις οποίες αυτή αποβλέπει.
Και συναίσθηση ευθύνης όλων και ιδιαίτερα των πολιτικών ηγεσιών τόσο απέναντι στους λαούς τους, όσο και απέναντι στους υπόλοιπους λαούς της Ένωσης.
Συναίσθηση ευθύνης ώστε να μη ξαναβρεθεί ο λαός μας, ή άλλος ευρωπαϊκός λαός, σε τόσο δυσχερή θέση και να μην απαιτηθεί, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, να επωμισθεί τέτοιο βάρος και τόσες θυσίες.
Κυρίες και κύριοι,
Με αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζω και προσδοκώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις σκέψεις των ομιλητών και τους δημιουργικούς προβληματισμούς που θα μας προκαλέσουν.
Επιστροφή