Ομιλίες Προέδρου Βουλής
Αθήνα, 1 Μαρτίου 2011
Ομιλία Προέδρου Βουλής κ. Φίλιππου Πετσάλνικου στο Σεμινάριο Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή της Κ.Σ. του ΝΑΤΟ
Σε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τις γεωπολιτικές ισορροπίες στη Βόρειο Αφρική, αλλά και σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο, θεωρώ πως όλοι συμφωνούμε ότι το θέμα του Σεμιναρίου μας «Πολιτική αναταραχή, οικονομική αβεβαιότητα και ασφάλεια στη Μεσόγειο» είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.
Στο πλαίσιο αυτό, σας καλωσορίζω με ιδιαίτερη χαρά στην Αθήνα και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Σεμιναρίου, του οποίου τα Συμπεράσματα θα αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Η Ελλάδα λόγω και της γεωγραφικής της θέσης ως χώρα-κλειδί για τις εξελίξεις στη Ν.Α. Μεσόγειο - αποτέλεσε, ως γνωστόν, μία από τις βασικές χώρες που πρωτοστάτησαν στην καθιέρωση του πολιτικού διαλόγου του ΝΑΤΟ με τις επτά χώρες της Μεσογείου (την Αλγερία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τη Μαυριτανία, το Μαρόκο και την Τυνησία), εκπροσώπους αρκετών εκ των οποίων καλωσορίζω σήμερα.
Θα ευχόμασταν να ήταν και οι εκπρόσωποι των άλλων χωρών, αλλά ελπίζουμε γρήγορα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα συμμετοχής και των εκπροσώπων των λαών των άλλων αραβικών χωρών, που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε μια δύσκολη μεταβατική κατάσταση. Η Ελλάδα, λόγω των μακρόχρονων και παραδοσιακά καλών σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με όλες τις χώρες της περιοχής, προσέφερε και προσφέρει τις υπηρεσίες της και σε αυτή την πολύ κρίσιμη περίοδο.
Είναι γνωστό ότι, πριν από λίγες ημέρες η Ελλάδα συμμετείχε στην πρωτοβουλία της απομάκρυνσης από χώρες με ιδιαίτερη ένταση, όπως η Λιβύη, χιλιάδων πολιτών άλλων χωρών που μεταφέρθηκαν, ως γνωστόν, με ελληνικά πλοία, αλλά και με άλλα μέσα, όπως μέσα αεροπορικά, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι, ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές, πρέπει να υπάρχει συνεργασία και αλληλεγγύη.
Από την έναρξη του Μεσογειακού Διαλόγου το 1994, έως τις μέρες μας η θέση μας είναι ότι αυτή η συνεργασία με τις χώρες της Μεσογείου όχι μόνον συμβάλει στην αύξηση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας, αλλά και στην αμοιβαία κατανόηση και προσέγγιση μεταξύ μας, καθώς πολλά από τα θέματα που απασχολούν το Διάλογο, είναι βασικά ζητήματα που στην εποχή της παγκοσμιοποίησης απασχολούν τις Κυβερνήσεις όλων μας, όπως η τρομοκρατία, η λαθρομετανάστευση, η ασφάλεια και προστασία των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων μας, η διαχείριση κρίσεων, το λαθρεμπόριο, η καταπολέμηση της πειρατείας, κ.ο.κ.
Η χώρα μας έχει ενεργό συμμετοχή σε όλες αυτές τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες, ακόμη και στην καταπολέμηση της πειρατείας. Γιατί βέβαια, είναι από τα χαρακτηριστικά της εποχής μας - ποιος θα το διανοείτο πριν από μερικές δεκαετίες ότι θα ανθεί η πειρατεία σήμερα, στο σύγχρονο κόσμο. Όλα αυτά δείχνουν την πολυπλοκότητα πλέον των προβλημάτων που υπάρχουν και αυτή η πολυπλοκότητα απαιτεί ακόμα πιο στενή συνεργασία ανάμεσα στις χώρες.
Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο το γεγονός ότι ένα τμήμα της ιστοσελίδας του ΝΑΤΟ είναι αφιερωμένο σήμερα στο Μεσογειακό Διάλογο μεταφρασμένο σε τέσσερις γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά, εβραϊκά και αραβικά.
Όσον αφορά στο Μεσανατολικό και παρόλο που η βασική αρμοδιότητα συζήτησης των πτυχών του ανήκει σε άλλα διεθνή fora, είναι σταθερή η επιδίωξή μας για ισορροπία μεταξύ των έξι αραβικών χωρών που μετέχουν στο Διάλογο και στο Ισραήλ.
Ως προς την έτερη νατοϊκή διάσταση εταιρικής συνεργασίας, που αποτελεί εξίσου θεματική ενότητα των εργασιών του Σεμιναρίου, δηλαδή τη συνεργασία με τις τέσσερις χώρες του Κόλπου, το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και θεσμοθετήθηκε το 2004 με την «Πρωτοβουλία Συνεργασίας της Κωνσταντινούπολης», η θέση μας είναι ότι πρόκειται για μία συνεργασία βασισμένη σε έναν ανοικτό και εποικοδομητικό διάλογο με σεβασμό στις θεμελιώδεις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που πληροί τις προϋποθέσεις και έχει τις σωστές προοπτικές για διεύρυνση σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η προστασία της ναυτιλίας και η καταπολέμηση της πειρατείας.
Με δεδομένο ότι το τελευταίο μέρος των εργασιών του Σεμιναρίου είναι αφιερωμένο στην πρόσφατη οικονομική και χρηματο-πιστωτική κρίση, επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε τη χώρα σε έξοδο από τη σημερινή κρίση λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα που, όπως αποδεικνύεται, δεν αφορά και πλήττει μόνο την Ελλάδα, αλλά έχει ευρωπαϊκές και διεθνείς διαστάσεις.
Οι αλλαγές, τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα αυτή την περίοδο στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσουν την εξέλιξη των οικονομιών, όχι μόνο των δικών τους χωρών, αλλά συνολικά των οικονομιών και στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Τις τελευταίες μέρες, για παράδειγμα, παρατηρούμε μια αλματώδη αύξηση των τιμών πρώτων υλών, όπως είναι το πετρέλαιο. Επίσης, τέτοια γεγονότα επηρεάζουν πάντα, όπως γνωρίζουμε, το εμπόριο ανάμεσα στις χώρες. Δεν μπορώ να παραβλέψω ότι οι χώρες της Βόρειας Αφρικής είναι και για την Ελλάδα από τους πλέον σημαντικούς εμπορικούς εταίρους. Επίσης, είναι από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο. Άρα, τα γεγονότα αυτά έχουν πολλαπλές επιδράσεις.
Όπως σημείωσε νωρίτερα ο Πρόεδρος της Κ.Σ. του ΝΑΤΟ κ. Λάμερς, θα πρέπει να είμαστε - όπως και είμαστε - έτοιμοι και διατεθειμένοι να βοηθήσουμε τις χώρες στην ανοικοδόμηση της δημοκρατίας. Βλέπετε, η δημοκρατία, με όλα τα προβλήματα, τις αδυναμίες και τις ελλείψεις που μπορεί να έχει η κοινοβουλευτική δημοκρατία τελικώς, αποδεικνύεται καθημερινά ότι είναι το καλύτερο πολίτευμα και μάλιστα, το πολίτευμα με τις λιγότερες αδυναμίες. Και σε αυτήν τη χώρα, στην πόλη όπου γεννήθηκε η δημοκρατία πριν από 2.500 χρόνια, είναι για μας κάτι περισσότερο από αυτονόητο ότι θα προσφέρουμε τις καλύτερες των υπηρεσιών μας στην προσπάθεια οικοδόμησης δημοκρατικών θεσμών και στις χώρες της Βόρειας Αφρικής.
Ωστόσο, προσωπικά, αισθάνομαι την ανάγκη να υπογραμμίσω ότι όλοι εμείς, στις χώρες των οποίων υπάρχει μακρά παράδοση κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, όταν συζητούμε για την ανάγκη οικοδόμησης δημοκρατικών θεσμών σε χώρες που δεν έχουν ιδιαίτερα μεγάλη, χρονικά, δημοκρατική παράδοση, δεν θα πρέπει να προσεγγίζουμε τα θέματα μόνο από πλευράς της δικής μας εμπειρίας και με βάση τις δικές μας προσλαμβάνουσες παραστάσεις και τα δικά μας χαρακτηριστικά. Αλλά θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε μιας χώρας ξεχωριστά. Άλλωστε και η πρόσφατη ιστορία, η πολύ πρόσφατη ιστορία των τελευταίων δέκα ετών, αυτό δείχνει. Ότι δηλαδή, είναι λάθος να θεωρούμε ότι μπορούμε να μεταφυτεύσουμε, να μεταφέρουμε αυτούσια το δικό μας σύστημα σε μια άλλη χώρα. Θα πρέπει η οικοδόμηση της δημοκρατίας να γίνεται με την παράθεση της δικής μας εμπειρίας, με την υποβοήθηση στην οικοδόμηση των δημοκρατικών θεσμών, αλλά τη δημοκρατία θα πρέπει να την οικοδομήσουν οι ίδιοι οι λαοί των χωρών, ο λαός της κάθε μιας από τις χώρες. Διαφορετικά, το εγχείρημα δεν θα έχει την αναμενόμενη επιτυχία και δεν θα υπάρξει ανταπόκριση σ’ αυτήν τη δίψα για ελευθερία, δημοκρατία και συμμετοχή που βλέπουμε σήμερα να εκδηλώνεται με τόσο έντονο τρόπο από τους λαούς και ιδιαίτερα από τη νέα γενιά.
Στο σημείο αυτό, επιθυμώ να δηλώσω επίσης, την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων στο μηχανισμό της Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ, που έχει τεθεί στην υπηρεσία των δύο ανωτέρω αναφερόμενων μορφών Διαλόγου με τη διοργάνωση σεμιναρίων και διασκέψεων και την ανταλλαγή επισκέψεων πολιτικών και κοινοβουλευτικών παραγόντων, καθώς και να τονίσω τη σημασία της Κοινοβουλευτικής Διπλωματίας - που όπως καταδεικνύεται και μέσα από αυτό το Σεμινάριο - συμβάλλει ενεργά στην περαιτέρω κατανόηση των λαών, μέσω της απευθείας ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών των εκπροσώπων τους.
Γιατί ακριβώς, οι εκπρόσωποι κάθε λαού, οι βουλευτές κάθε χώρας, είναι οι πλέον κατάλληλοι για να μεταφέρουν και την εμπειρία της χώρας τους, αλλά πάνω απ’ όλα αυτό που εισπράττουν από την επικοινωνία τους με τους πολίτες, δηλαδή τις αγωνίες, τις ελπίδες τους, τις ανάγκες τους σε σχέση με την πορεία του κόσμου. Θεωρώ λοιπόν, ότι αυτή η απευθείας ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών είναι η πλέον πολύτιμη…
Εύχομαι και πάλι, μία ευχάριστη παραμονή στην Αθήνα, τη γενέτειρα της δημοκρατίας και κάθε επιτυχία στις εργασίες του τόσο σημαντικού, όσο και επίκαιρου Σεμιναρίου.
Επιστροφή