Ενημέρωση

Ομιλίες Προέδρου Βουλής


Χαιρετισμός (11 Ιουνίου 2009)

του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα στην απονομή του Βραβείου Θεατρικής Μετάφρασης «ΜΑΡΙΟΣ ΠΛΩΡΙΤΗΣ»

«Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Θεατρικού Εργαστηρίου Νέας Ορεστιάδας, από τον ακριτικό Έβρο, βρίσκομαι σήμερα εδώ για την εκδήλωση απονομής του Βραβείου Θεατρικής Μετάφρασης «ΜΑΡΙΟΣ ΠΛΩΡΙΤΗΣ».
Όπως έχω πει και με άλλη αφορμή, οι πνευματικοί άνθρωποι έχουν ένα μοναδικό προνόμιο. Η πνευματική κληρονομιά που αφήνουν ανήκει σε όλους μας, αλλά και στις επόμενες γενιές.
Ο Μάριος Πλωρίτης ανήκει στους μεγάλους Έλληνες πνευματικούς ανθρώπους του 20ου αιώνα.
Ο Μάριος Πλωρίτης υπήρξε ένας κορυφαίος διανοούμενος. Ένας σπουδαίος Έλληνας που υπηρέτησε με το δικό του τρόπο την πολιτική, το θέατρο και τις τέχνες.
Ο Μάριος Πλωρίτης υπήρξε πολύπλευρος, αναγεννησιακός αντιλαμβανόταν το πνεύμα στην υπηρεσία της κοινωνίας, του κοινού ανθρώπου. Στην υπηρεσία της ζωής και του μέλλοντος. Αντιλαμβανόταν το πνεύμα ως προσφορά στην κοινωνική και πολιτική ζωή της Πατρίδας και του Κόσμου. Αντιλαμβανόταν την αποστολή του ως συμβολή στην ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο φέρνοντας τη γνώση και το πνεύμα κοντά σε όλους τους συμπολίτες του. Αντιλαμβανόταν τη σημαντική πνευματική αποστολή των μέσων επικοινωνίας ως παραγόντων διάχυσης γνώσης και ανάπτυξης πνεύματος. Αντιλαμβανόταν την αποστολή των πνευματικών ανθρώπων ως αγωνιστών μέσα στην κοινωνία και για την κοινωνία. Αντιλαμβανόταν τον αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία που οφείλουν να δίνουν κάθε μέρα και ιδιαίτερα στις δύσκολες εποχές οι πνευματικοί άνθρωποι.
Και επάνω από όλα, αγάπησε με πάθος τη νέα γενιά, διδάσκοντας Ιστορία του Θεάτρου στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, του οποίου ήταν συνιδρυτής μαζί με τον Κάρολο Κουν, στη Σορβόννη και τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, τιμώντας τη μεγάλη προσφορά και τη ξεχωριστή παρουσία του Μάριου Πλωρίτη στην πολιτική, τις τέχνες και τον πολιτισμό, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου θα εκδώσει τόμο με άρθρα του, τα οποία είναι μεγάλου πολιτικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.
Τα γράμματα, το θέατρο, η τέχνη και η πολιτική οφείλουν πολλά στο Μάριο Πλωρίτη».
 




Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ