Ενημέρωση

Ομιλίες Προέδρου Βουλής


Ομιλία (20 Μαρτίου 2009)

του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφαγια την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου (ΚΣΜ), της οποίας το Ελληνικό Κοινοβούλιο υπήρξε ιδρυτικό μέλος, επέλεξε την 21η Μαρτίου κάθε έτους, για να γιορτάζεται ως η Ημέρα της Μεσογείου. Η 21η Μαρτίου του 2009, η αυριανή ημέρα, είναι τα πρώτα γενέθλια. Την ίδια ημέρα, αύριο, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας. Η 21η Μαρτίου η πρώτη ημέρα της άνοιξης, η πρώτη ημέρα της νέας ζωής στη γη με βαθύτατο συμβολισμό. Είναι η ημέρα που όλα τα μεσογειακά εθνικά κοινοβούλια που χειροκρότησαν στο Μονακό τον Νοέμβριο του 2008, την πρόταση της Αντιπροέδρου της ΚΣΜ και της Ελληνικής Βουλής, κας Έλσας Παπαδημητρίου, κυρώνουν έμπρακτα αυτή την απόφαση, ενδυναμώνοντας την πορεία της προς την αποδοχή και υιοθέτησή της, από την ΕΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση και τον ΟΗΕ.
Όπως και σε οποιαδήποτε άλλη αναμνηστική ημέρα, ο συμβολισμός είναι εξαιρετικά υψηλός, ενώ ο σημαντικός στόχος για καθιέρωση Ημέρας Μεσογείου
είναι για να εισαχθεί και να παγιωθεί στο διεθνές ημερολόγιο των γεγονότων ότι τούτη η μικρή κλειστή θάλασσα των τριών ηπείρων θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες των λαών της διά των εθνικών κοινοβουλίων τους.
Η Μεσόγειος, η περιοχή μας, αποτελεί εδώ και χιλιετίες, σταυροδρόμι του Κόσμου. Ήταν και παραμένει χώρος συνάντησης ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, το Βορρά και το Νότο. Ήταν και παραμένει μια ανοικτή γέφυρα οικονομικών, επιχειρηματικών και εμπορικών συνεργασιών, ανάμεσα στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ασία και τη Βόρειο Αφρική. Ήταν και παραμένει χώρος ζύμωσης των Παραδόσεων και των Πολιτισμών του Κόσμου. Σ’ αυτή την ιστορική πραγματικότητα, η Ε.Ε. και οι Χώρες της Μεσογείου οικοδομούμε, τα τελευταία χρόνια, ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας για το οικονομικό μέλλον της περιοχής και την πρόοδο όλων των λαών. Η Διακήρυξη της Βαρκελώνης του 1995, έχει ορίσει με σαφήνεια τους στόχους που οφείλουμε και μπορούμε να κατακτήσουμε. Η Νέα Εποχή (η Εποχή της Παγκοσμιότητας, της Ψηφιακής Επανάστασης, των ραγδαίων εξελίξεων), μας καλεί να συντονίσουμε το βηματισμό μας. Να δούμε και να κάνουμε σήμερα εκείνα που απαιτεί το αύριο. Να επιβεβαιώσουμε τη σταθερή απόφασή μας για ειρήνη, ανάπτυξη και πρόοδο, για όλους τους λαούς, όλους τους πολίτες της περιοχής. Αυτός είναι ο απώτερος κοινός στόχος:
- Η εμπέδωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας για όλους.
- Η σύσφιξη των διμερών και πολυμερών σχέσεών μας.
- Η συνεργασία για την οικονομική ανάπτυξη και την πρόοδο όλων των λαών της Ευρώπης και της Μεσογείου.
Στην αυγή της τρίτης χιλιετίας και σε παγκόσμια κλίμακα η Μεσόγειος συνεχίζει να αποτελεί την μητέρα των πολιτισμών, αλλά και την κοιτίδα σύμπλοκων παραδόσεων και συχνά, αδιευκρίνιστων προοπτικών. Ενώ, η διαχρονία της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων και των ταραχών της, βοηθά να κατανοήσουμε τη θέση της ανθρωπότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της Ιστορίας. Η ενότητα εναλλάσσεται με τη σύγκρουση και γεννιέται συνακόλουθα η πολυμορφία και η πολυπολικότητα. 
Πάντως, αυτή η διττή απεικόνιση διαθέτει το πλεονέκτημα της σαφούς απόδοσης του πραγματικού χάσματος που υφίσταται στις μέρες μας και παραμένει στη σκέψη των λαών της Μεσογείου. Ωστόσο, αυτό το «νοητό όριο» ουδέποτε υπήρξε ανυπέρβλητο και η σημασία του δεν θα πρέπει να υπερτιμηθεί.
Στη Μεσόγειο, ο πόλεμος, όπως και η ειρήνη δημιουργούσαν πάντα μυστικούς δεσμούς που συνέδεαν τις ακτές της. Οι πολιτισμοί της Μεσογείου, εχθροί ή γείτονες, ποτέ δεν έπαψαν να βρίσκονται σε επαφή και να σφυρηλατούν, για την Ιστορία, κοινές μεσογειακές αξίες: αυτές που συνεισέφεραν στην ανάδυση μιας πνευματικής εικόνας της Μεσογείου, τόσο πραγματικής, όσο και φαντασιακής.
Αυτό το μεταφορικώς χαρακτηριζόμενο χωνευτήρι, δεν είναι κενό νοήματος. Και εδώ θεμελιώνουμε την επίκληση της κοινής μας κληρονομιάς: το αλφάβητο υπήρξε φοινικικής προέλευσης, οι μεγάλες αξίες της Δημοκρατίας οι αφηρημένες έννοιες, τα γράμματα, οι τέχνες ελληνικής, η εφευρετικότητα καρχηδονιακής, η επιστήμη αραβικής, η συνύπαρξη ανδαλουσιανής, η ευαισθησία ιταλικής, η περιπέτεια καταλανικής, η ελευθερία γαλλικής και η αιωνιότητα αιγυπτιακής.  
Η ιστορία της περιοχής αναγιγνώσκεται ως ένα δαιδαλώδες μονοπάτι, ένα ευρύτατο φάσμα από την πολυσχιδή ενότητα των αρχαίων χρόνων έως την ενωτική ποικιλότητα της σύγχρονης εποχής. Και όμως, δεν είναι γοητευτικό ακόμα το όραμα. Το μήνυμα που πρέπει να πάρουμε είναι ότι η αβεβαιότητα και οι απειλές του χθες αποτελούν επισημάνσεις για ανάληψη δράσης. Είναι ώρα για να αποτιμήσουμε τι σημαίνει σήμερα να είσαι «μεσογειακός» και να χαράξουμε τα όρια της κοινής μας κληρονομιάς. Και ο πολιτισμός ως αξία, βάση για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το μέλλον γράφεται πάντα πάνω στο αποτύπωμα του παρελθόντος.
Η πολιτική κοινοβουλευτική δράση, επομένως, αφορά στην ευρύτατη γνώση του παρελθόντος και στην προσεκτική, συνεκτική χάραξη του μέλλοντος. Φέρουμε την ευθύνη να χτίσουμε γέφυρες και όχι διαχωριστικούς τοίχους, να υποστηρίξουμε το διάλογο και να καταδικάσουμε τις συγκρούσεις, να διδάξουμε στην νεολαία μας ότι πρέπει να ζήσει ειρηνικά, με σταθερότητα και ασφάλεια, εργαζόμενοι για την άμβλυνση των πολιτικών, οικονομικών και πολιτισμικών διαφορών και ανισοτήτων.
Το θέμα για την πρώτη Ημέρα της Μεσογείου είναι «Κοινές Αξίες, Κοινές Προσδοκίες». Και να αρθρωθούν από τους νέους μας ερωτήματα. Είναι η Μεσόγειος αρκετά μεγάλη για τα μελλοντικά τους σχέδια; Αντιπροσωπεύει μια πραγματικότητα που τοποθετείται πολύ νότια για κάποιους; Είναι μόνο ένα υποχρεωτικό, βασανισμένο πέρασμα, με όλους τους κινδύνους που ελλοχεύουν, προς το Βορρά, για άλλους; Βλέπει την κατοίκηση στη Μεσόγειο η νεολαία μας με θετική ματιά; Τι μέρος της αισθάνεται φυλακισμένο σε ένα πικρό πεπρωμένο;
Εμείς οι κοινοβουλευτικοί θέλουμε να κάνουμε όλους τους νέους της Μεσογείου να αισθανθούν στο σπίτι τους. Αλλά σε ένα σπίτι που χωράει την ικανοποίηση κάθε ανθρωπίνου δικαιώματος και την ανάπτυξη φιλόδοξων οραμάτων.

Για τη Μεσόγειο λειτουργούν οι ακόλουθες περιφερειακές συνελεύσεις:
Α. Ευρω-Μεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση: 44 κοινοβούλια (μέχρι την περασμένη εβδομάδα 38 κοινοβούλια)
Συμμετέχουν τα κοινοβούλια των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια των εξής 10 Μεσογειακών εταίρων: Αλγερία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Ισραήλ, Λίβανος, Μαρόκο, Παλαιστινιακή Αρχή, Συρία, Τυνησία, Τουρκία.
Στην 5η Ολομέλεια της Ευρω-Μεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 15-17 Μαρτίου 2009 αποφασίσθηκε η διεύρυνση των κοινοβουλίων που συμμετέχουν με εκπροσώπους από τα κοινοβούλια των εξής χωρών: Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κροατία, Μαυροβούνιο, Μονακό, Μαυριτανία.
Β. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου: 25 κοινοβούλια
Αίγυπτος, Αλγερία, Ιορδανία, Ισραήλ, Λίβανος, Λιβύη, Μαρόκο, Παλαιστινιακή Αρχή, Συρία, Τουρκία, Τυνησία, Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κροατία, Μαυροβούνιο, Σερβία, πΓΔΜ, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα, Πορτογαλία, Σλοβενία, Μονακό.
Γ. Η υπό ίδρυση Ευρω-Μεσογειακή Ενεργειακή Κοινότητα
Τα μέλη της Ευρω-Μεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης στήριξαν και ενέκριναν την ελληνική πρόταση για τη δημιουργία της Ευρω-Μεσογειακής Ενεργειακής Κοινότητας.
Η ίδρυση της Ευρω-Μεσογειακής Ενεργειακής Κοινότητας θα συμβάλει στην ενίσχυση της συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου, την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, την προώθηση μεγάλης κλίμακας ενεργειακών επενδύσεων, ιδίως στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, του Πετρελαίου και του Φυσικού Αερίου, καθώς και πολιτικών για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή.
Η πρόταση για την ίδρυση αυτής της περιφερειακής αγοράς ενέργειας έχει τη στήριξη του Επιτρόπου για θέματα ενέργειας Άντρις Πίμπαλγκς. Στις πρόσφατες συναντήσεις της ad hoc Επιτροπής για Ενέργεια και Περιβάλλον της Ευρω-Μεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης επιβεβαιώθηκε η υποστήριξη
των μελών της Συνέλευσης για την ίδρυσή της και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία στήριξε την ίδρυσή της.
Δ. Η Ένωση για τη Μεσόγειο
Πρόσφατα οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Μεσογειακών Εταίρων με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Παρίσι τον περασμένο Ιούλιο, στη συνέχεια της πρωτοβουλίας του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζύ, έδωσαν το μήνυμα για την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας και τη δημιουργία νέων προοπτικών για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των κρατών που περιβάλλουν τη Μεσόγειο.
Η Ένωση για τη Μεσόγειο προωθεί ακόμα περισσότερο την Ευρω-Μεσογειακή συνεργασία, δημιουργώντας ένα νέο, συμπληρωματικό προς τη Διαδικασία της Βαρκελώνης, σχήμα και επικεντρώνοντας τη συνεργασία σε τέσσερις άξονες, περιβάλλον, διαπολιτισμικό διάλογο, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και δημιουργία περιβάλλοντος ασφαλείας.
Ε. Η Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου - Η Ελλάδα και η Βουλή των Ελλήνων
Υποστηρίζουμε ένθερμα τη δημιουργία Ζώνης Ελευθέρου Εμπορίου στην περιοχή και εργαζόμαστε εντατικά για να γίνει πραγματικότητα, ο στόχος αυτός.
 
Η Ελληνική Βουλή, με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, κυρώνει σήμερα την απόφαση για καθιέρωση της Ημέρας της Μεσογείου, και θα εκπέμψει αυτή της την απόφαση ηλεκτρονικά προς όλα τα αδελφά κοινοβούλια, ανακοινώνοντας και ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εορτασμού με συμμετοχή της νεολαίας μας, αλλά και εκπροσώπους των νέων των υπολοίπων κρατών της Μεσογείου.
 




Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ