Ενημέρωση

Ομιλίες Προέδρου Βουλής


Ομιλία (31 Αυγούστου 2008)

του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα στα εγκαίνια της έκθεσης "Μαρία Κάλλας, 30 χρόνια μετά" στις Πρέσπες

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών - Φλώρινας, αποτίουν φόρο τιμής στη μοναδική προσωπικότητα της παγκοσμίου φήμης Ελληνίδας σοπράνο Μαρίας Κάλλας. Και το κάνουν φέρνοντας στη θύμηση όλων μας τη μεγάλη Ελληνίδα.
Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε γιατί με την παρουσία σας δίνετε την αίγλη που αρμόζει στην έκθεση αυτή και την έκφραση της καθολικής τιμής του Ελληνικού Λαού στη μεγάλη καλλιτέχνιδα.
Κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστούμε γιατί, με την παρουσία σας, τιμάτε τη Μαρία Κάλλας, τιμάτε την προσφορά της στον πολιτισμό. Για όλους μας ο πολιτισμός είναι πηγή έμπνευσης και δύναμη αισιοδοξίας. Πολιτισμός είναι ότι άξιο δημιουργούν οι κοινωνίες μας, μέσα από τα μνημεία, τα πνευματικά δημιουργήματα, το λόγο, τη μουσική, το θέατρο. Ακόμα και μέσα από την καθημερινή μας ζωή. Ο Πολιτισμός είναι αναντικατάστατο εφόδιο για τις ανθρώπινες σχέσεις, την κοινωνική συνοχή και την ποιότητα της ζωής μας. 
Το θέμα της έκθεσης είναι πάντοτε επίκαιρο. Αφορά το “φαινόμενο Μαρία Κάλλας”. Και μιλάμε για “φαινόμενο”, επειδή η προσφορά της Μαρίας Κάλλας στην Τέχνη και τον Πολιτισμό, είναι από καιρό παγκόσμια αναγνωρισμένη. Με επιμονή και υπομονή ανέδειξε το έμφυτο ταλέντο της, διαμόρφωσε μια μοναδική καλλιτεχνική προσωπικότητα, πρωταγωνίστησε στην παραγωγή Πολιτισμού και προώθησε τα όρια της Τέχνης.
Με την καθοδήγηση των δασκάλων της στην Ελλάδα, αλλά και τον προσωπικό της ζήλο, η Ελληνίδα σοπράνο σφράγισε την ιστορία της όπερας με τη μοναδική ποιότητα της φωνής της, την εντυπωσιακή υποκριτική της δεινότητα, την απαράμιλλη ερμηνευτική της τεχνική, αλλά και τη θαυμάσια σκηνική παρουσία της.
Η όπερα, μετά την Κάλλας, δεν θα ήταν ποτέ πια η ίδια. Μια ολόκληρη γενιά λυρικών καλλιτεχνών θα επηρεαστούν από την ερμηνεία της, τόσο επί σκηνής, όσο και από τις πάμπολλες καταγραφές της φωνής της, που την έβαλαν και στο “σπίτι” όλων των ανθρώπων.
Η Μαρία Καλογεροπούλου, ύστερα από τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής και τις πρώτες παραστάσεις της στη Λυρική Σκηνή της Αθήνας βρίσκεται, το 1945, στην Αμερική, απ' όπου ξεκινά τη διεθνή σταδιοδρομία της. Από το 1951 η Scala του Μιλάνου θα γίνει το καλλιτεχνικό της σπίτι. Κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής της πορείας θα έχει την ευκαιρία να συνυπάρξει με σημαντικούς ανθρώπους του θεάτρου, όπως ο Αλέξης Μινωτής, ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης και η σκηνογράφος Lila de Nobili καθώς και ο σκηνοθέτης Luchino Visconti.
Η έκθεση “Μαρία Κάλλας, 30 χρόνια μετά” εγκαινιάστηκε, για πρώτη φορά στην Αθήνα, το Μάιο του 2007, ως συμμετοχή του Ιδρύματος της Βουλής στις εκδηλώσεις για το “Έτος Μαρία Κάλλας”. Ήταν τότε που συμπληρώνονταν 30 χρόνια από το θάνατό της. Η έκθεση απέσπασε το δίκαιο έπαινο όλων, γιατί κατάφερε να αναδείξει τη σπουδαιότητα της παρουσίας της Μαρίας Κάλλας στην τέχνη, αλλά και τη συμβολή της, στην προβολή της Ελλάδας ως μουσικού χώρου. Με αυτή τη διαπίστωση και αυτούς τους στόχους, η έκθεση ταξίδεψε, στη συνέχεια, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, στην Αμερική και την Ιταλία.
Σήμερα, στον καλαίσθητο χώρο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας – Στέγη Φιλοτέχνων Φλώρινας έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε το πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, από την πολυετή και πολυποίκιλη σκηνική παρουσία της Diva:
-     Φωτογραφίες και αρχειακό υλικό από τα πρώτα της βήματα στη Λυρική Σκηνή της Αθήνας, στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής.
-     Στιγμιότυπα από τις παραστάσεις της στο θέατρο της Βερόνα και στη Σκάλα του Μιλάνου, που έγινε το καλλιτεχνικό της “σπίτι”.
-     Εικόνες από τις περιοδείες της σ' όλο τον Κόσμο και τις συνεργασίες της με σπουδαίους δημιουργούς και προσωπικότητες του παγκόσμιου καλλιτεχνικού στερεώματος.
-     Προσωπικά αντικείμενά της από τη συλλογή του Νικ. Χαραλαμπόπουλου.
-     Πορτρέτα της, φιλοτεχνημένα από εξέχοντες Έλληνες ζωγράφους, από τη συλλογή του Δήμου Αθηναίων.
-     Γλυπτά της Ασπασίας Παπαδοπεράκη και του Κάρολου Καμπελόπουλου.
Ως Πρόεδρος του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων ευχαριστώ θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην οργάνωση της έκθεσης με την παραχώρηση σχετικού υλικού. Ευχαριστούμε θερμά το προσωπικό του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία για την οργάνωση της έκθεσης. Ευχαριστούμε το ζωγράφο-σκηνογράφο Γιάννη Μετζικόφ, που είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια. Ευχαριστούμε και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας - Στέγη Φιλοτέχνων Φλώρινας, που φιλοξενεί την έκθεση στους χώρους του. Η Βουλή των Ελλήνων γιορτάζει μαζί σας τα 20 χρόνια των πολιτιστικών εκδηλώσεων, που γίνονται, με μεγάλη επιτυχία, στις Πρέσπες. Τιμά τη γιορτή σας. Αποδεικνύεται, άλλωστε, ότι η ελληνική αυτή γωνιά αναδεικνύει τη δύναμη της Ελληνικής Περιφέρειας και στον Πολιτισμό. Η αναγνώριση είναι καθολική. Εκδηλώνεται με την παρουσία όλων μας. Ιδίως μάλιστα με την παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Η έκθεση αυτή αφιερώνεται στη νέα γενιά και ιδίως στη νέα καλλιτεχνική γενιά που φιλοδοξεί να συνεχίσει επάξια την ελληνική παράδοση της συμμετοχής και διάκρισης στις τέχνες. Η Ελληνική Τέχνη έχει παράδοση. Χάρη στη νέα γενιά θα έχει και μέλλον.
 




Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ