Ομιλίες Προέδρου Βουλής
Ομιλία (24 Σεπτεμβρίου 2009)
του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα σε Διεθνές Συνέδριο για την ηλεκτρονική Δημοκρατία και την Κοινωνία της επόμενης Γενιάς
Ευχαριστώ θερμά την Οργανωτική Επιτροπή του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου για την ηλεκτρονική Δημοκρατία για την πρόσκληση. Είναι πραγματική τιμή να κηρύξω την έναρξη του συνεδρίου σας ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία και ο θεμελιώδης θεσμός της, το κοινοβούλιο οφείλουν να εξελίσσονται ταυτόχρονα με την κοινωνία. Η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας ιδιαίτερα της επικοινωνιακής, εκτός από την τεράστια κοινωνική επίδραση, επηρεάζει θετικά και τη λειτουργία της δημοκρατίας. Εισάγει έντονα στοιχεία αμεσότητας της δημοκρατίας στο αντιπροσωπευτικό σύστημα. Θα αναφερθώ σε αυτές τις εξελίξεις για τη Βουλή των Ελλήνων, ιδιαίτερα κατά τα δύο τελευταία χρόνια.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών θέσαμε, μεταξύ άλλων, ως στρατηγικό στόχο για τη Βουλή των Ελλήνων τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και όλων των υπηρεσιών που προσφέρει το Κοινοβούλιο προς τους πολίτες και τους Βουλευτές.
Η Βουλή των Ελλήνων υλοποιεί έργα του Γ΄ ΚΠΣ, σχεδιάζει την ένταξη έργων από το ΕΣΠΑ και συμμετέχει σε ευρωπαϊκά έργα, τα οποία χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.:
1. Επιμόρφωση του ανθρωπίνου δυναμικού της Βουλής των Ελλήνων στο νέο ψηφιακό περιβάλλον.
2. Τεκμηρίωση, Αξιοποίηση και Ανάδειξη των Συλλογών της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων.
3. Μελέτες ωρίμανσης σχετικές με την προετοιμασία έργων ψηφιακής σύγκλισης για τη Βουλή των Ελλήνων.
4. Διευκόλυνση της συμμετοχής της νεολαίας στη δημόσια συζήτηση της νομοθεσίας μεταξύ των κοινοβουλίων, των πολιτών και των επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Έργο Ε.Ε., LEX-IS).
Επιπλέον, εκτελούμε σήμερα στη Βουλή μια σειρά από έργα ηλεκτρονικής δημοκρατίας, όπως:
1. Ανάπτυξη προηγμένων υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για τη Βουλή των Ελλήνων και κατάρτιση χρηστών στην υποστήριξη λειτουργίας, στη διαχείριση και στην εκμετάλλευση της διαδικτυακής πύλης της Βουλήςτων Ελλήνων.
2. Εφαρμοσμένος ανασχεδιασμός διεργασιών και αναδιοργάνωση της Βουλής για την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
3. Ανάπτυξη ασύρματου ευρυζωνικού δικτύου για την πρόσβαση στο διαδίκτυο.
4. Κατάρτιση και πιστοποίηση σε βασικές και προηγμένες δεξιότητες στη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών των εργαζόμενων στη Βουλή των Ελλήνων.
5. Προσομοίωση Πολιτικών σε Εικονικό Περιβάλλον (Έργο Ε.Ε., +Spaces).
6. Έχουν ήδη εγκριθεί μελέτες που αφορούν την καλύτερη προετοιμασία για την ένταξη των έργων που αφορούν την ψηφιοποίηση ιστορικών και πολιτικών ντοκουμέντων της Βουλής των Ελλήνων
7. Μελέτες για την ανάπτυξη τεχνολογίας μεταγραφής προφορικού λόγου σε ηλεκτρονικό κείμενο των πρακτικών της Βουλής των Ελλήνων και ψηφιακή αποθήκευση αυτών, με δυνατότητα άμεσης διάθεσης και κατανόησης τους από ΑΜΕΑ και την ψηφιακή προβολή.
8. Ολοκληρωμένη ηλεκτρονική διαχείριση του οπτικοακουστικού κοινοβουλευτικού υλικού, του τηλεοπτικού και του ραδιοφωνικού σταθμού της Βουλής. Θέτουμε έτσι τις βάσεις για τη συνέχιση, εντατικοποίηση και συστηματοποίηση των δραστηριοτήτων της Βουλής των Ελλήνων προς την κατεύθυνση της μέγιστης και ορθολογικής αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών. Συνεχίζουμε, όπως και στο παρελθόν, την υποβολή προτάσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Κοινωνία της Πληροφορίας που σχετίζονται με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση πολιτικών με ανοικτές, διαδραστικές και αμφίδρομες διαδικασίες, χρησιμοποιώντας όλη την εμπειρία που έχει αποκτηθεί από τα παραπάνω έργα.
9. Τέλος, μελετάται όλα τα έργα της Βουλής των Ελλήνων να εκτίθενται προς συνεργατική δημόσια διαδικτυακή διαβούλευση στο στάδιο της προκήρυξης τους.
Στέκομαι ιδιαίτερα, στο έργο LEX-IS, διότι: Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση επιβάλλεται να περιλαμβάνει και δράσεις που οφείλουν να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή κοινωνικών ομάδων στη διαμόρφωση ή τον επηρεασμό αποφάσεων για δημόσιες πολιτικές καθολικού ενδιαφέροντος, όπως πολιτικές για το περιβάλλον, την παιδεία, την υγεία και γενικώς για θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα τους πολίτες. Το έργο αυτό της Βουλής των Ελλήνων υλοποιείται από την Υπηρεσία Εφαρμογής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων σε συνεργασία με πανεπιστήμια και κοινοβούλια άλλων χωρών και έχει αποσπάσει κολακευτικά σχόλια από τον αρμόδιο εκπρόσωπο της Ε.Ε.
Από τα παραπάνω έργα η Βουλή των Ελλήνων αλλά και οι πολίτες θα έχουν οφέλη, όπως:
Την απόκτηση εμπειρίας και ωρίμανση των διαδικασιών εντός του Κοινοβουλίου με τη συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτό.
Τα έργα να λειτουργούν ως εργαλείο επικοινωνίας των κοινοβουλευτικών μεταξύ τους και με τους πολίτες.
Τα έργα να λειτουργούν ως εργαλείο συμμετοχής των πολιτών.
Πέραν των ανωτέρω δράσεων η Βουλή των Ελλήνων στην προσπάθεια ενίσχυσης της ηλεκτρονικής δημοκρατίας και της ηλεκτρονικής συμμετοχής, με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσοτέρων πολιτών, μελετά ήδη την υλοποίηση των ακόλουθων πιλοτικών έργων:
1ον Εξετάζουμε τρόπους «εσωτερικής διαχείρισης» της παραγόμενης πληροφορίας. Δηλαδή, να αναδείξουμε τρόπους άντλησης, διάχυσης και αξιοποίησής της, από το σύνολο των εμπλεκομένων στις εργασίες της.
2ον Σχεδιάζουμε τρόπους ευρείας γνωστοποίησης και επικοινωνίας των αποτελεσμάτων των έργων αυτών, ώστε οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι να διερευνήσουν τις δυνατότητες και να συμμετάσχουν τελικά στα fora συζήτησης που δημιουργούνται από τα έργα αυτά.
3ον Πλήρης λειτουργία και εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που παρέχουν τα έργα αυτά, όπως:
· Αλληλεπίδραση με αντίστοιχα πληροφοριακά συστήματα των Υπουργείων κατά τη διάρκεια διαβούλευσης των νομοσχεδίων.
· Διασύνδεση πλατφόρμας διαδραστικής συμμετοχής πολιτών στην κοινοβουλευτική διαδικασία με τη διαδικτυακή πύλη της Βουλής των Ελλήνων σε κοινό περιβάλλον.
· Σημεία ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο στα διάφορα κτήρια της Βουλής των Ελλήνων για τη λειτουργία και διαχείριση διαδραστικών εφαρμογών Ερωτηματολογίου / Σφυγμομέτρησης που θα διασυνδέονται και με τη διαδικτυακή πύλη της Βουλής των Ελλήνων και την πλατφόρμα.
· Χρήση εργαλείου δομημένου forum συζητήσεων. Στο πλαίσιο ενός οργανωμένου και αποτελεσματικού ηλεκτρονικού διαλόγου κατά τη διάρκεια επιλεγμένων νομοθετικών διαδικασιών για δημόσιες πολιτικές καθολικού ενδιαφέροντος. Αυτές θα υποδειχθούν από τη Βουλή των Ελλήνων κατά το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης και πριν την τελική ψήφιση του νόμου.
· Επίδειξη αποτελεσμάτων χρήσης της πλατφόρμας στο ευρύ κοινό μέσω του Διαδικτύου και της συνεισφοράς της στη νομοθετική διαδικασία σε πραγματικό χρόνο.
Στα χρόνια που έρχονται, όλα τα κοινοβούλια και φυσικά και η Βουλή των Ελλήνων θα αναπτύξουν ακόμα περισσότερους διαύλους και λειτουργίες αμφίδρομης και διαδραστικής επικοινωνίας με την κοινωνία.
Με αυτόν τον τρόπο, η αντιπροσωπευτική δημοκρατία θα αποκτήσει περισσότερα στοιχεία άμεσης δημοκρατίας, όπως άλλωστε ήδη συμβαίνει με την ηλεκτρονική κλήρωση των Εφήβων Βουλευτών, στα πρότυπα της Αθηναϊκής δημοκρατίας, μεταξύ όσων αρίστευσαν στα δοκίμιά τους. Ως πολιτικός και ως πολίτης, είμαι ιδιαίτερα ευτυχής διότι συνέβαλα και συμβάλλω στη δημιουργία αυτής της νέας πολιτικής εποχής και στην κοινωνία της επόμενης γενιάς.
Επιστροφή