Ομιλίες Προέδρου Βουλής
Χαιρετισμός (29 Ιουνίου 2009)
του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφαστις Ημερίδες Μελέτης της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι Βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καλώς ήρθατε στην Αθήνα.
Είναι χαρά και τιμή για μας να φιλοξενούμε στην πατρίδα της Δημοκρατίας, την Ελλάδα, τις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Αξίζουν καταρχήν θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές της συνάντησης: - Στον πρόεδρο της Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ. JosephDaul. Και στον, έως τώρα, επικεφαλής της Ελληνικής Ομάδας του ΕΛΚ κ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη. Είναι σημαντικά τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τις εργασίες σας. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι και πάλι, η ισχυρότερη πολιτική δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έχει την ευθύνη της ηγέτιδας δύναμης όπως καθόρισε η βούληση των Ευρωπαίων πολιτών. Ωστόσο πρέπει να επισημανθεί η μεγάλη αποχή των Ευρωπαίων κατά τις πρόσφατες εκλογές για το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Το 56,9% των ευρωπαίων ψηφοφόρων (περίπου 206 εκατομμύρια Ευρωπαίοι) δεν προσήλθαν να ασκήσουν τη δημοκρατική υποχρέωσή τους. Παρέλειψαν να συμμετάσχουν ή αρνήθηκαν να νομιμοποιήσουν; Θεωρώ ότι είναι προειδοποίηση και όχι αποχαιρετισμός. Το ζήτημα αυτό οφείλει να μας προβληματίσει πολύ σοβαρά. Εκφράζει, οπωσδήποτε, πέραν των πολλών άλλων ενδεχομένων, και την απαίτηση των πολιτών της Ηπείρου μας για ευρωπαϊκούς θεσμούς με μεγαλύτερη έγνοια για τα προβλήματά τους. Μια Ευρώπη ως δομή και λειτουργία πιο κατανοητή για το μέσο πολίτη. Πιο αποτελεσματική στην επίλυση παλαιών και νέων προβλημάτων. Αλλά και πιο κοινωνική, στον προσανατολισμό της πολιτικής παρέμβασης.
Η εποχή που ξεκινά σύντομα, με την επικείμενη εφαρμογή της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης, μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας και προς την κατεύθυνση αυτή. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποκτά νέα ισχύ και αναβαθμίζει, ταυτόχρονα, τη συνεργασία του με τα Εθνικά Κοινοβούλια. Σας βεβαιώνω ότι η Βουλή των Ελλήνων είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας περιόδου.
Θέλουμε ακόμη στενότερη συνεργασία, τόσο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και με τα Κοινοβούλια όλων των λαών της ευρωπαϊκής οικογένειας. Είναι, άλλωστε, αυτονόητο ότι η ενίσχυση των λειτουργικών και πολιτικών σχέσεων του Ευρωπαϊκού με τα Εθνικά Κοινοβούλια ενδυναμώνει σημαντικά τη δημοκρατική λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οδηγεί τους ευρωπαίους πολίτες πιο κοντά στο κοινό όραμα για την Ευρώπη του μέλλοντος:
- Την Ευρώπη που οικοδομείται με οδηγό αιώνιες αξίες και έγνοια για τον άνθρωπο.
- Την Ευρώπη που προσεγγίζει τους πολίτες της.
- Την Ευρώπη της ανάπτυξης, της συνοχής και της προόδου.
- Την Ευρώπη του παγκόσμιου παραδείγματος και πόλου αναφοράς.
Η Βουλή των Ελλήνων εργάζεται, παράλληλα, (στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης) για την ενδυνάμωση της συνεργασίας ανάμεσα στα Κοινοβούλια όλων των μεσογειακών κρατών και επιδιώκουμε την προώθηση συντονισμένων πολιτικών σε κοινά και καθοριστικά για το παρόν και το μέλλον ζητήματα.

Κυρίες και κύριοι,
σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και σ’ ολόκληρο τον Κόσμο, η Ανθρωπότητα βιώνει περίοδο μεγάλων προκλήσεων.
Η ευρωπαϊκή οικονομία αντιμετωπίζει τη βαθύτερη οικονομική κρίση ίσως της ιστορίας της. Είναι παρήγορο το γεγονός ότι άρχισαν, ήδη, να φαίνονται σημάδια σταθεροποίησης και ανάκαμψης. Ας ελπίσουμε ότι θα ενταθούν και θα πυκνώσουν. Υπάρχει, ωστόσο, δύσκολος δρόμος μπροστά μας, μέχρι να βγει η Ευρώπη από το φαύλο κύκλο της κρίσης. Υπάρχει, προπάντων, ακόμη πιο μακρύς δρόμος για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης. Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των κοινωνιών μας για τα επόμενα χρόνια. Και το πρόβλημα αυτό οφείλουμε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια, κάθε δυνατότητα για γρήγορη, επαρκή και συνολική λύση.
Μείζονος σημασίας, και για ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά καθοριστική και για το μέλλον της Ανθρωπότητας, είναι η διπλή, περιβαλλοντική και κλιματική πρόκληση. Αφορά, άλλωστε, η πρόκληση αυτή, τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης, την ποιότητα της ζωής, ακόμη και αυτή την επιβίωσή μας, τη συνέχιση της ζωής στον Πλανήτη μας. Βρισκόμαστε, ήδη, στην τελική ευθεία προς τη Σύνοδο που συγκαλεί ο ΟΗΕ, στην Κοπεγχάγη, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία της βιοποικιλότητας. Η Ευρώπη θέλει, μπορεί και επιβάλλεται να βρεθεί στην πρωτοπορία του παγκόσμιου αγώνα. Η Ελλάδα, χώρα με απαράμιλλο φυσικό πλούτο και περιβαλλοντική ομορφιά, είναι ενεργός και δραστήριος συμμέτοχος.
Ιδιαίτερα σοβαρό, για ολόκληρη την Ευρώπη, είναι το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Αγγίζει διαστάσεις πραγματικής μετακίνησης πληθυσμών. Φαινόμενο πρωτόγνωρο στη σύγχρονη ιστορία. Είναι προφανές ότι οι χώρες της Νότιας Ευρώπης (ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα) αντιμετωπίζουν, τα τελευταία χρόνια, μια διαρκώς αυξανόμενη πίεση. Η φύση, η έκταση και το κόστος του προβλήματος υπερβαίνουν τις εθνικές δυνατότητες αντιμετώπισης και επίλυσης. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής, στην τελευταία Σύνοδό του, υιοθέτησε αναγκαίες πολιτικές και ανέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επεξεργασία συγκεκριμένων μέτρων. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει ανεξέλεγκτα κύματα μετακινούμενων πληθυσμών αυθαίρετης μετανάστευσης. Ενδεχόμενη κοινωνική αποσταθεροποίηση θα βλάψει και τους ευρωπαίους πολίτες και τους μετανάστες. Η Ευρώπη οφείλει να αντιδράσει συλλογικά. Χωρίς καθυστέρηση, με αποτελεσματικότητα και έμπρακτη αλληλεγγύη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί (και οφείλει) να συμπράξει πρωταγωνιστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Εκπροσωπεί, άλλωστε, την ευρωπαϊκή κοινωνία. Η Ομάδα του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως ηγετική ομάδα του, έχει μπροστά της σημαντικό έργο σε ό,τι αφορά το μείζον αυτό πρόβλημα. Όπως, επίσης, και στα ζητήματα που αφορούν τις θεμελιώδεις ελευθερίες και την ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών.
Κυρίες και κύριοι,
Όλοι οι ευρωπαϊκοί πολιτικοί φορείς έχουν υποχρέωση να επικεντρώσουν τις πολιτικές τους στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης. Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προτάσσει τα ζητήματα αυτά.
Γιατί έτσι ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών και τα αιτήματα των ευρωπαίων πολιτών. Εύχομαι εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων καλή επιτυχία στις εργασίες σας, που ξεκινούν σήμερα. Ευχόμαστε, όλοι μαζί, οι λαοί της Ευρώπης να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις μεγάλες προκλήσεις αυτής της πολύπλοκης εποχής που διανύει η Ανθρωπότητα. Εποχής φόβου και ελπίδων και γι’ αυτό εποχής μεγάλων υποχρεώσεων και αισιόδοξης δουλειάς.
Επιστροφή