Ομιλίες Προέδρου Βουλής
Ομιλία (21 Ιουνίου 2009)
του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα στην εκδήλωση μνήμης & τιμής για τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου στο Λεβίδι Αρκαδίας
«Πριν λίγους μήνες είχα την ευκαιρία να διαβάσω και να προλογίσω το Βιβλίο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, αφιερωμένο στον Αλέξανδρο Παπαναστασίου. Θαύμασα και πάλι τον πολιτικό και τους αγώνες του και λυπήθηκα για την εποχή του και την πορεία του. Μελετώντας τη ζωή, την πολιτική δράση και το έργο του Αλέξανδρου Παπαναστασίου διαπιστώνει κανείς τη σπάνια παρουσία και πορεία ενός φιλοσόφου – πολιτικού. Σπάνιου για την εποχή του και σπανιότερου για τη δική μας.
Είχε το ανάστημα να θέτει τις ιδέες του στην υπηρεσία της κοινωνίας χωρίς ποτέ να επιδιώξει να παρασύρει την κοινωνία στην υπηρεσία των ιδεών του. Άφησε μια μεγάλη σφραγίδα στην πολιτική ιστορία της Ελλάδος τριών κρίσιμων δεκαετιών του 20ου αιώνα. Ευτύχησε να γίνει ο πατέρας της Ελληνικής Δημοκρατίας το 1924 και δυστύχησε να τη δει να καταρρέει έντεκα χρόνια αργότερα. Προσπάθησε να εισάγει στην πολιτική ένα πνευματικό χαρακτήρα σε εποχή έντονων παθών και συγκρούσεων. Αγωνίστηκε για την ανανέωση των δημοκρατικών θεσμών, την ανόρθωση και εκσυγχρονισμό του κοινοβουλευτισμού και είχε τη δυστυχία να δει την κατάρρευση της δημοκρατίας και την εγκαθίδρυση δικτατορίας με κοινοβουλευτική προεργασία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου ανήκει στους 22 μόλις βουλευτές που δεν δίνουν τον Απρίλιο του 1936 ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μεταξά. Ζητάει εκείνη τη στιγμή συνεννόηση των μεγάλων κομμάτων. Με τα δικά του λόγια: «Είναι ανάγκη, δια να αντιμετωπίσομεν τα μεγάλα προβλήματα, να συνεννοηθώμεν, να ενταφιάσωμεν οριστικώς το παρελθόν όχι με λόγια αλλά με έργα».
Εργάστηκε για τη γλώσσα, τον πολιτισμό και την παιδεία. Διαπρεπής συνταγματολόγος έζησε την εποχή των μεγαλύτερων συνταγματικών ανατροπών της Πατρίδας μας. Αυτόν τον πολυτάλαντο άνθρωπο και πολιτικό που έζησε, χάρηκε και υπέφερε μια πολυκύμαντη ζωή, τιμούμε σήμερα στην πατρίδα του, στον τόπο καταγωγής της οικογενείας του.
Τον τιμούμε με την ανάμνηση του έργου του και την παράθεση της συμβολής του στη δημόσια και κοινωνική ζωή της Πατρίδας μας.
Τον τιμούμε για το πολιτικό, κοινοβουλευτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό έργου του.
Τον τιμούμε ως διανοούμενο, πολιτικό, αγωνιστή, βουλευτή, υπουργό, πρωθυπουργό και πάνω απ΄ όλα άνθρωπο.
Συγχαίρω τους οργανωτές της σημερινής εκδήλωσης και κηρύσσω την έναρξη των εργασιών».
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι διανεμήθηκε στους παρευρισκομένους βιβλίο του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία που αφορά τον μεγάλο πολιτικό και διατελέσαντα Πρωθυπουργό Αλέξανδρο Παπαναστασίου, το οποίο εμπεριέχει πλήθος στοιχείων για τη δράση και το έργο του».
Επιστροφή