Ομιλίες Προέδρου Βουλής
ΟΜΙΛΙΑ
Στην έναρξη της 4ης Διάσκεψης Νέων Κοινοβουλευτικών των Χωρών της Ανατολικής Μεσογείου (Ρόδος, 16.10.2003)
Κύριοι συνάδελφοι,
1. Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι εκ μέρους της Βουλής εδώ στη Ρόδο, το σταυροδρόμι των λαών και του πολιτισμού. Θέλω να συγχαρώ το Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία για τη σταθερή του απόφαση να διοργανώνει, κάθε διετία, ένα οιονεί μόνιμο συνέδριο.
Όπως είναι γνωστό οι χώρες μας περιβρέχονται από κοινή θάλασσα, που αποτελεί μια φυσική και σημαντική οδό οικονομικής και πολιτιστικής επικοινωνίας μεταξύ των λαών. Μοιράζονται κοινές ιστορικές και πολιτιστικές εμπειρίες. Η συγκεκριμένη συνεργασία μας μπορεί να μας αποφέρει πολλά οφέλη, ενώ διευκολύνει την κοινή δράση για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων.
Το θέμα της σημερινής μας συνάντησης για τον ρόλο της συνεργασίας των Κοινοβουλίων στην διασφάλιση της δημοκρατίας, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων των λαών μας.
Διανύουμε μια εποχή, όπου κλείνουν οι πληγές της μεταπολεμικής και ψυχροπολεμικής περιόδου. Η διπολική αντιπαράθεση, που δίχαζε την υφήλιο και εγκυμονούσε μόνιμες απειλές παγκόσμιας ανάφλεξης μοιάζει να αποτελεί έναν εφιάλτη του παρελθόντος. Οι οριοθετικές γραμμές, που χώριζαν για δεκαετίες τις χώρες της Ευρώπης, καταργούνται οριστικά και οι λαοί της απολαμβάνουν την επανένωση της γηραιάς ηπείρου. Η πρόσφατη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης -η πιο μεγάλη και διεισδυτική στην ιστορία της- και η εκπόνηση του πρώτου συνταγματικού χάρτη της ασφαλώς θέτει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στο δραματικό αυτό σταθμό της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ιστορίας.
Παράλληλα, αναπτύσσονται στην εποχή μας και αρνητικά φαινόμενα, με επίκεντρο τα χρόνια προβλήματα της εξαθλίωσης, τις οικονομικές ανισότητες, την ανεπαρκή εκδημοκρατικοποίηση, την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη φθίνουσα προστασία του διεθνούς περιβάλλοντος και την έξαρση της βίας και της τρομοκρατίας.
2. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η διατήρηση πολυάριθμων εστιών κρίσης, που έχουν καταντήσει χρόνιο απόστημα της διεθνούς ζωής και που πρόσφατα προσλαμβάνουν επικίνδυνες διαστάσεις κλιμάκωσης. Εφόσον, στη διάσκεψή σας μετέχουν εκπρόσωποι Κοινοβουλίων της Ανατολικής Μεσογείου, είναι εύλογο να σταθώ στα ζητήματα της ευρύτερης περιοχή σας.
Θα αρχίσω από το πιο πρόσφατο από τα προβλήματα αυτά, το ιρακινό. Πιστεύω ότι οι εξελίξεις στο ζήτημα αυτό δικαίωσαν απόλυτα τη διεθνή κοινή γνώμη, που, με τη δική της "αλάθητη διαίσθηση" και κινητοποίηση, γκρέμισε το απλοϊκό σενάριο, που χρησιμοποιείτο ως άλλοθι για αυθαίρετες ενέργειες. Ευχόμαστε η κρίση αυτή να μην εξελιχθεί σε περιπέτεια "τύπου Βιετνάμ", που θα οδηγήσει σε νέες τραγωδίες όχι μόνο τους λαούς του Ιράκ και των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και τους άλλους λαούς της εύθραυστης περιοχής και ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η μεσιανική ψυχολογία και φονταμενταλιστική αντίληψη από την οποία διακατέχονται οι υπεύθυνοι της σημερινής κρίσης, αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, την κύρια αιτία της περαιτέρω όξυνσής της. Πρέπει να κατανοήσουν επιτέλους, ότι καμία διεθνής προσπάθεια που αναλαμβάνεται "εν ονόματι της ειρήνης" δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας, αν δεν βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα και κυρίως στο σεβασμό του κατεξοχήν διεθνούς οργανισμού, του επιφορτισμένου με τη διατήρηση και επιβολή της διεθνούς ειρήνης και ομαλότητας, δηλαδή του ΟΗΕ.
Αλλά και η μόνιμη κρίση της περιοχής, το Μεσανατολικό, ακολουθεί την περίοδο αυτή επικίνδυνη τροχιά. Η πρακτική του "οφθαλμός αντί οφθαλμού" αποτελεί δυστυχώς το μόνο κοινό σημείο συνάντησης των φανατικών των δύο πλευρών. Η τακτική αυτή όχι μόνο δεν οδηγεί σε διαρκή λύση του προβλήματος, αλλά και συσσωρεύει εκατόμβες θυμάτων της εκατέρωθεν τρομοκρατίας. Θα πρέπει να στηρίξουμε τις διεθνείς προσπάθειες για την ειρήνευση στην περιοχή, με βάση τον "οδικό χάρτη", που συγκεντρώνει τη συναίνεση της οργανωμένης διεθνούς κοινότητας.
΄Αφησα τελευταίο το Κυπριακό ζήτημα, που περιέχει στοιχεία των δύο προηγούμενων κρίσεων. Δε χωρεί αμφιβολία ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση ανοίγει τεράστιους δρόμους για την ανάπτυξη της νήσου, που επί δεκαετίες ήταν όμηρος άλλων παραγόντων και καταστάσεων. Παράλληλα, από όλους αναγνωρίζεται ότι η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ευοίωνες προοπτικές και για τη λύση του ουσιαστικού προβλήματός της. Πράγματι, η συμμετοχή της Κύπρου στην υψηλής στάθμης και εμβέλειας Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, προσφέρει αδιαμφισβήτητα οφέλη σε ολόκληρο τον πληθυσμό της μεγαλονήσου και αποτελεί "ασφαλή πυξίδα" για τη μελλοντική πορεία της.
3. ΄Οσον αφορά το πρώτο σκέλος του θέματος της Διάσκεψης, αποτελεί κοινοτοπία ότι τα Κοινοβούλια, ως νόμιμοι εκφραστές της λαϊκής βούλησης, μπορούν να αποτελέσουν αυθεντικό βήμα διαλόγου και επαφής μεταξύ άλλων των λαών.
Η Βουλή των Ελλήνων έχει πρωταγωνιστήσει σε ποικίλες περιφερειακές συνεργασίες, είτε πρόκειται για τα Βαλκάνια, τον Εύξεινο Πόντο ή τη Μεσόγειο. Η χώρα μου ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να αποτελέσει ένα δυνατό κρίκο ανάμεσα στις διάφορες γεωγραφικές περιοχές της ευρύτερης ευρωπαϊκής ηπείρου.
Αφού ομιλούμε για τη Μέση Ανατολή, ας μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε συγκεκριμένα παραδείγματα. Στην τελευταία Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 2002, οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων αποφάσισαν όπως αντιπροσωπεία τους επισκεφθεί τόσο τον τότε Πρόεδρο της Κνεσσέτ 'Αμπρααμ Μπουργκ όσο και τον τότε Πρόεδρο του Νομοθετικού Συμβουλίου και μέχρι πρότινος εντολοδόχο Πρωθυπουργό Κουρέϊ, σε μια προσπάθεια συμβολής τους στην εκτόνωση, της και τότε ρευστής και επικίνδυνης κατάστασης. Με το ίδιο πνεύμα, η Βουλή ετοιμάζει την αποστολή κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας τόσο προς την ισραηλινή Κνεσσέτ όσο και την παλαιστινιακή αρχή, ως ελάχιστη χειρονομία και προς τις δύο πλευρές και ως ένδειξη συμβολής της στην επανέναρξη της διαδικασίας διαλόγου και ειρήνευσης.
Η πύκνωση των κοινοβουλευτικών ανταλλαγών, η ενεργοποίηση των οργάνων των Κοινοβουλίων μας, που ασχολούνται με τις διεθνείς σχέσεις, η ενθάρρυνση της συνεργασίας μας με τους άλλους Διεθνείς Οργανισμούς, συμβάλλουν στην αλληλογνωριμία των λαών και την αμοιβαία κατανόηση των προβλημάτων που τους απασχολούν. Επιπλέον τα Κοινοβούλια έχουν την εξαιρετική ευκαιρία να υψώνουν τη φωνή τους για να εναντιωθούν σε κάθε προσπάθεια απροκάλυπτης ανάμιξης ξένων παραγόντων στην περιοχή μας, απαλλαγμένα από το άγχος και το βάρος που συχνά καθιστούν τις κυβερνήσεις δέσμιες των κανόνων και του πρωτοκόλλου.
Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να σας καλωσορίσω και πάλι και να ευχηθώ ευτυχή κατάληξη των εργασιών της Διάσκεψης και καλή παραμονή στη χώρα μας.
Επιστροφή