Ενημέρωση

Ομιλίες Προέδρου Βουλής


Χαιρετισμός (28 Μαΐου 2008)

του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα στη διεθνή συνάντηση με θέμα: «Κοινωνία των Πολιτών και Διαπολιτισμικός Διάλογος» που διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

Για να αποθηκεύσετε τη φωτογραφία στον υπολογιστή σας κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε Save picture as...Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, εκ μέρους όλων των συναδέλφων βουλευτών καλωσορίζω στην Ελλάδα τον πρόεδρο του Ιδρύματος «Anna Lindh για το Διάλογο Μεταξύ των Πολιτισμών» κ. Andre Azoulay και τους συνεργάτες του. Καλωσορίζω όλους τους εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από τις φίλες χώρες της ευρύτερης περιοχής μας. Καλωσορίζω όλους εσάς, που μετέχετε στη διεθνή αυτή συνάντηση με θέμα την Κοινωνία των Πολιτών και τον διαπολιτισμικό διάλογο. Θέμα εξαιρετικά επίκαιρο και διαχρονικό. Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε θερμά το Ίδρυμα Anna Lindh, καθώς και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και τον Πρόεδρό του, πρώην Πρύτανη κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη που συνδιοργανώνουν τη συνάντηση αυτή στην Πατρίδα μας. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στους στόχους που υπηρετείτε. Είναι, άλλωστε, στόχοι κοινοί για όλους τους λαούς της περιοχής. Στόχοι που υπηρετούμε όλοι. Στόχοι για το καλό όλων.
Ο Κόσμος διατρέχει, σήμερα, περίοδο μεγάλων αβεβαιοτήτων. Τα αίτια είναι πολλά. Είναι η συνεχής επιβάρυνση του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή, που απειλούν την ανάπτυξη, την ποιότητα της ζωής, ακόμη και το μέλλον του Πλανήτη. Είναι η ραγδαία άνοδος στις τιμές των πρώτων υλών και των βασικών τροφίμων. Είναι οι κραδασμοί της χρηματοπιστωτικής κρίσης που διαπερνούν τον Ατλαντικό και φτάνουν στην περιοχή μας. Είναι, προπάντων, η πρωτόγνωρη έκρηξη στις διεθνείς τιμές πετρελαίου και οι επιπτώσεις της, τόσο στις εθνικές οικονομίες, όσο και στα οικονομικά των πολιτών.
Οι καιροί είναι δύσκολοι. Τα προβλήματα και οι προβληματισμοί των πολιτών είναι κοινοί. Οι προκλήσεις είναι για όλους. Και οι προκλήσεις αυτές μας καλούν να βρεθούμε ακόμη πιο κοντά. Να συνεργαζόμαστε ακόμη πιο στενά. Να κτίσουμε καινούργιες γέφυρες συνεννόησης, προσέγγισης, συνεργασίας. Όλοι μαζί να υπηρετούμε κοινούς στόχους: την ειρήνη, πάνω απ' όλα. Την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών. Την προστασία του περιβάλλοντος. Την εκπλήρωση των προσδοκιών των πολιτών, για ένα καλύτερο αύριο.
Η Μεσόγειος υπήρξε, από τα πανάρχαια χρόνια, γέφυρα συνάντησης λαών και πολιτισμών. Τη γέφυρα αυτή, την ξαναχτίζουμε, σήμερα, με δράσεις σαν κι αυτές που εσείς προωθείτε. Το Ευρωμεσογειακό «Ίδρυμα Anna Lindh για το Διάλογο μεταξύ των Πολιτισμών» είναι βασικός φορέας της Ευρω-μεσογειακής Συνεργασίας. Είναι φορέας που προωθεί την αλληλοκατανόηση των λαών, το σεβασμό, αλλά και τη ζύμωση των πολιτισμών. Αναδεικνύει τη δύναμη που μπορεί (και πρέπει) να διαδραματίζουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η Κοινωνία των Πολιτών. Επιδιώκει τη μεταξύ τους δικτύωση. Ενθαρρύνει επαφές και συνεργασίες σε κοινούς στόχους. Προάγει την ανταλλαγή απόψεων, ιδεών και εμπειριών. Είναι φορέας διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών. Είναι μηχανισμός, που διαδραματίζει πολυσήμαντο ρόλο στο πλαίσιο της Δημοκρατίας. Είναι φορέας και μηχανισμός, που θέλει τον πολίτη ενεργό συμμέτοχο στα κοινά. Ενεργό συμμέτοχο στις πολιτικές και τις δράσεις απέναντι στα προβλήματα που είναι κοινά για όλους τους λαούς της περιοχής μας. Ενεργό συμμέτοχο στις πολιτικές και τις δράσεις που εγγυώνται μια καλύτερη προοπτική στα χρόνια που έρχονται.
Η Ελλάδα είναι χώρα της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, της συναδέλφωσης των λαών. Θεωρούμε τον Πολιτισμό δύναμη ανάπτυξης και προόδου. Θεωρούμε το σεβασμό στον πολιτισμό των άλλων στοιχείο του δικού μας Πολιτισμού. Θεωρούμε το διάλογο μεταξύ των Πολιτισμών δίοδο επικοινωνίας, που δέχεται και, ταυτόχρονα, ασκεί επιρροές. Βασικός κανόνας της συνύπαρξης είναι η κατανόηση. Κι αυτό είναι πολυσήμαντο. Διότι όλοι έχουμε να προσφέρουμε και όλοι έχουμε να κερδίσουμε. Διότι στα κοινά ζητήματα απαιτείται κοινή γνώση, κοινή σκέψη, κοινή συνεισφορά. Θέλω να σας βεβαιώσω ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας, θέλουμε στενή συνεργασία, με όλους τους γείτονές μας, με όλους τους λαούς της Ευρώπης, με όλους τους λαούς της Μεσογείου. Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη πολύπλευρης και πολυεπίπεδης Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας. Αποδίδουμε ξεχωριστή σημασία στο διαπολιτισμικό διάλογο ως μηχανισμό και δύναμη αλληλοκατανόησης και προσέγγισης των λαών. Μηχανισμό και δύναμη που προάγει την αρμονική συνύπαρξη, τη συνεργασία, τη σταθερότητα, την ειρήνη.
Είχα την τιμή, τα τελευταία χρόνια, να προεδρεύω σε δύο κορυφαίες συναντήσεις Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας. Το Σεπτέμβριο του 2006, στη Ρόδο, με την ιδιότητα του υπουργού Ανάπτυξης, είχα την τιμή να προεδρεύσω στην 6η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη Υπουργών Βιομηχανίας. Πήραμε τότε σημαντικές αποφάσεις για την εφαρμογή του Ευρω-μεσογειακού χάρτη επιχειρήσεων, για τη δημιουργία Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου μέχρι το 2010, για την ελεύθερη διακίνηση βιομηχανικών προϊόντων και την προώθηση της Καινοτομίας.
Τον περασμένο Μάρτιο, είχα την τιμή να προεδρεύσω της 4ης Συνόδου της Ολομέλειας της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης. Εκπρόσωποι από τα Κοινοβούλια των 27 χωρών της Ε.Ε. και των 10 της Μεσογείου ανταλλάξαμε ιδέες και συνθέσαμε απόψεις για ζητήματα που αφορούν στη μεγάλη, τη διπλή ενεργειακή και περιβαλλοντική πρόκληση. Συμφωνήσαμε να προωθήσουμε από κοινού την ιδέα μιας Ευρωμεσογειακής Ενεργειακής Κοινότητας.

Για να αποθηκεύσετε τη φωτογραφία στον υπολογιστή σας κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε Save picture as...Οι λαοί της Μεσογείου με ιστορία πολλών χιλιάδων χρόνων μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για όλο τον πλανήτη στη διαπολιτισμική συζήτηση, κατανόηση και συνεργασία. Ο ευρωμεσογειακός διάλογος αναπτύσσεται, σήμερα, σε πολλά επίπεδα και για πολλά ζητήματα. Πιστεύουμε ότι μπορεί να διευρύνεται και να αναβαθμίζεται συνεχώς. Σε επίπεδο Κυβερνήσεων, Εθνικών Κοινοβουλίων και φορέων της Αυτοδιοίκησης. Αλλά και μεταξύ των συλλογικών φορέων, που μπορούν να καλύπτουν μείζονος σημασίας τομείς, όπως ο Πολιτισμός. Θέλω στο σημείο αυτό να υπογραμμίσω το ρόλο που μπορούν να διαδραματίζουν οι νέες και οι νέοι των χωρών μας. 'Αλλωστε τα νιάτα είναι η ψυχή της κάθε κοινωνίας. Είναι το μέλλον μας. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι θα ήταν σημαντικό να προσθέσουμε στον ευρωμεσογειακό διάλογο τη φωνή, τους προβληματισμούς, τα αιτήματα, τις ιδέες της νέας γενιάς. Το ρόλο αυτό μπορούμε να αναθέσουμε, πρωτίστως στη Βουλή των Εφήβων. Εκπρόσωποι της Βουλής των Εφήβων, εκπρόσωποι της νέας γενιάς από κάθε ευρωπαϊκή και μεσογειακή χώρα να συναντώνται κάθε χρόνο και να καταθέτουν τις δικές τους ιδέες, τις δικές τους προτάσεις, για τη συνεργασία, την αλληλοκατανόηση, την προσέγγιση των λαών της περιοχής μας. Η Βουλή των Ελλήνων θα ήταν ιδιαίτερα ευτυχής να φιλοξενήσει από την επόμενη χρονιά μια τέτοια συνάντηση.
Η Ελλάδα πιστεύει ότι η προσέγγιση των λαών της περιοχής μας είναι επιτακτική αναγκαιότητα. Είναι κοινή υποχρέωση. Είναι διαδικασία προόδου. Στην πορεία αυτή η δύναμη του Πολιτισμού και ειδικότερα η συμβολή του διαπολιτισμικού διαλόγου είναι τεράστια. Τη δύναμη αυτή οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε στο ακέραιο. Το κάνετε, ήδη, με τον καλύτερο τρόπο. Θερμά συγχαρητήρια στο Ίδρυμα Anna Lindh και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού για τη διοργάνωση της συνάντησης αυτής. Θερμά συγχαρητήρια για τη γενικότερη συμβολή σας στον Πολιτισμό και την προσέγγιση των λαών.
 




Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ