Ομιλίες Προέδρου Βουλής
Χαιρετισμός (22 Ιουλίου 2009)
του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα για τα 35 χρόνια από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας
Η Βουλή των Ελλήνων σημειώνει, τιμά, γιορτάζει και συλλογίζεται, σήμερα, τα 35 χρόνια από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Η Βουλή των Ελλήνων σημειώνει το ορόσημο των 35 ετών. Χρονική διάρκεια ωρίμανσης της Δημοκρατίας μας. Βεβαίως, η Κοινοβουλευτική μας ιστορία δεν ξεκινά το 1974. Κανένας, όμως, δεν αμφισβητεί ότι η μεταπολιτευτική περίοδος ταυτίζεται με την καλύτερη περίοδο της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας μας.
Η Βουλή των Ελλήνων τιμά τους πρωταγωνιστές της μεταπολιτευτικής αλλαγής που συντελέστηκε τον Ιούλιο του 1974. Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τους πολιτικούς που συγκρότησαν την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Όλους όσοι έδρασαν στην πολιτική σκηνή τη δύσκολη περίοδο. Όλους όσοι συνέβαλαν στην ομαλή μετάβαση από τη δικτατορία στη Δημοκρατία. Τον Ανδρέα Παπανδρέου, το Γεώργιο Μαύρο, το Χαρίλαο Φλωράκη. Και βεβαίως, δεν ξεχνούμε τον αδικοχαμένο Αλέξανδρο Παναγούλη. Τιμά όλους όσοι συνέπραξαν στην εδραίωση του Δημοκρατικού Κοινοβουλευτικού Πολιτεύματός μας.
Όλους τους έως σήμερα Προέδρους της Δημοκρατίας. Τον Μιχαήλ Στασινόπουλο. Τον Κωνσταντίνο Τσάτσο. Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Τον Χρήστο Σαρτζετάκη. Τον Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο. Τον Κάρολο Παπούλια.
Τιμά όλους τους πρωθυπουργούς της Μεταπολιτευτικής Περιόδου. Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Τον Γεώργιο Ράλλη. Τον Ανδρέα Παπανδρέου. Τον Τζαννή Τζαννετάκη. Τον Ξενοφώντα Ζολώτα. Τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Τον Κωνσταντίνο Σημίτη. Τον Κώστα Καραμανλή.
Τους Προέδρους της Βουλής: Τον Κωνσταντίνο Παπακωνσταντίνου. Τον Δημήτρη Παπασπύρου. Τον Γιάννη Αλευρά. Τον Αθανάσιο Τσαλδάρη. Τον Απόστολο Κακλαμάνη. Την Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα.
Η Βουλή των Ελλήνων τιμά όλους τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα. Η Βουλή των Ελλήνων τιμά τα θύματα της Κυπριακής τραγωδίας, του καταλύτη των γεγονότων του Ιουλίου του '74. Αντιπροσωπεία από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του Κοινοβουλίου συμμετείχε στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής που πραγματοποιήθηκαν στην ελεύθερη Λευκωσία. Βεβαιώνουμε, σήμερα, άλλη μια φορά, όλοι μαζί, τους αδελφούς μας Κυπρίους ότι είμαστε δίπλα τους. Υποστηρίζουμε τη συνέχιση των απευθείας συνομιλιών για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του κεκτημένου της Ε.Ε. Υποστηρίζουμε την επίτευξη λύσης που θα γκρεμίσει το τελευταίο διχοτομικό τείχος που απέμεινε στην Ευρώπη και θα επανενώσει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η Βουλή των Ελλήνων γιορτάζει, σήμερα την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Γιορτάζει όλες τις επιτυχίες, όλα τα μεγάλα θετικά βήματα που έκανε η Πατρίδα μας στα 35 χρόνια, που πέρασαν, από τότε.
Γιορτάζει, πρώτα απ’ όλα, τη διαρκέστερη, ομαλότερη και πλέον δημοκρατική πολιτική περίοδο του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Γιορτάζει, δηλαδή, ένα επίτευγμα όλων των πολιτικών δυνάμεων του Τόπου. Μια κατάκτηση όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων.
Γιορτάζει την Ευρωπαϊκή πορεία, την ευρωπαϊκή παρουσία της Πατρίδας μας, που δρομολογήθηκε, άλλωστε, από την πρώτη στιγμή της Μεταπολίτευσης.
Γιορτάζει την πολιτική, την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, που συντελέστηκε στη διάρκεια της Μεταπολιτευτικής Περιόδου.
Η Βουλή των Ελλήνων συλλογίζεται, ταυτόχρονα, τις υστερήσεις και τις αδυναμίες του παρελθόντος, τις ανάγκες του παρόντος, αλλά και τις προκλήσεις του μέλλοντος. Αντλεί, μέσα από τη Μεταπολίτευση και την εμπειρία των 35 χρόνων, διδάγματα για τη σύγχρονη εποχή και τον αυριανό κόσμο. Για το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, την Ευρώπη και τον Κόσμο. Για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Για την αντιμετώπιση των μεγάλων παγκόσμιων προκλήσεων.
Είναι βέβαιο ότι, σ’ αυτά τα 35 χρόνια, έγιναν πολλά και σημαντικά βήματα ανάπτυξης και προόδου. Έγιναν μεγάλα βήματα προς τη σωστή και την επιθυμητή κατεύθυνση για τον Ελληνικό Λαό. Είναι, όμως, εξίσου βέβαιο ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει ακόμη περισσότερα. Η αίσθηση αυτή, η άποψη και η εκτίμηση του Ελληνικού Λαού, για το σύνολο της Μεταπολιτευτικής Περιόδου, μας αφορά όλους και όλες. Είναι γεγονός ότι στα 35 χρόνια που πέρασαν, οι Έλληνες πετύχαμε πολλά. Μπορούμε, όμως, ακόμη περισσότερα. Αυτή είναι η κοινή εκτίμηση. Αυτή είναι, προπάντων, η κοινή πρόκληση. Αυτό είναι το κοινό χρέος.
Η Βουλή των Ελλήνων εκφράζει και εκπροσωπεί όλο τον Ελληνικό Λαό. Οφείλουμε να κατανοούμε, κάθε στιγμή, την άποψή του. Να ενσαρκώνουμε, κάθε στιγμή, τη βούλησή του. Να υλοποιούμε, κάθε στιγμή, τη θέλησή του. Να πρωτοπορούμε, κάθε στιγμή, στον κοινό αγώνα για μια καλύτερη Ελλάδα. Για τη διαρκή βελτίωση της Δημοκρατίας. Για τη διαρκή αναβάθμιση των θεσμών. Για την ανάπτυξη, την πρόοδο, το κύρος της Πατρίδας μας. Η Βουλή των Ελλήνων, καρδιά του Δημοκρατικού μας Πολιτεύματος, οφείλει να κρατά σε υψηλό ποιοτικό επίπεδο την Εθνική Συζήτηση και να αποβλέπει, όπου είναι δυνατό, στην Εθνική Σύνθεση. Η εθνική ενότητα και ομοψυχία (βασικό δίδαγμα της ημέρας που τιμούμε) ας είναι μόνιμος και κοινός οδηγός όλων μας.
Ο Λαός δεν ζητά από εμάς άγονες συγκρούσεις και αδιέξοδες αντιπαραθέσεις. Ζητά συνθέσεις που οδηγούν στη λύση των προβλημάτων του. Ζητά συνένωση δυνάμεων απέναντι στις πρωτόγνωρες παγκόσμιες προκλήσεις. Ζητά να έχουμε πάνω από όλα, το συμφέρον της Πατρίδας μας. Εδώ καταλήγουν τα ρεύματα της εθνικής σκέψης και των εθνικών επιθυμιών. Εδώ σχεδιάζεται και από εδώ ξεκινά η εθνική πορεία προς το Μέλλον. Η ευθύνη όλων μας είναι μεγάλη. Και η ευθύνη, όλων, γίνεται ακόμη μεγαλύτερη σε δύσκολες, αλλά και καθοριστικές περιόδους, όπως αυτή που διανύουμε σήμερα. Τιμώντας την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ας συλλογιστούμε, το δικό μας χρέος:
- Στη Δημοκρατία.
- Στην Πατρίδα μας.
- Στις σημερινές, αλλά και τις αυριανές γενιές.
Τριάντα πέντε χρόνια είναι λίγα στη ζωή ενός Έθνους. Είναι, όμως, όλη η ζωή μιας πολιτικής γενιάς. Ας το σημειώσουμε, ας το τιμήσουμε, ας το γιορτάσουμε και, προ παντός, να το συλλογιστούμε. Γιορτάζοντας τα 35 χρόνια ομαλού δημοκρατικού βίου, ας οραματισθούμε, όλοι μαζί, και ας σχεδιάσουμε με φαντασία, με ρεαλισμό, φρόνηση, ευθύνη και εθνική συνεννόηση τα επόμενα 35 χρόνια της Ελληνικής Δημοκρατίας!
Επιστροφή