Ομιλίες Προέδρου Βουλής
Ομιλία (16 Νοεμβρίου 2008)
του Προέδρου της ΒουλήςΔημήτρη Σιούφαστα εγκαίνια της έκθεσης ντοκουμέντων «Ο παράνομος Τύπος στη Βόρεια Ελλάδα, Εθνική Αντίσταση 1941-1944» που διοργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη
Τρεις είναι οι θεμελιώδεις πυλώνες της δημοκρατίας που τη διαφοροποιούν από τις άλλες μορφές διακυβέρνησης: Η μαζική συμμετοχή, η αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση και η ελεύθερη επικοινωνία. Ο Τύπος αποτελεί το ουσιαστικότερο συστατικό της ελεύθερης επικοινωνίας στις δημοκρατίες.
Με την έννοια αυτή αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή στον εκπρόσωπο της Εθνικής αντιπροσωπείας, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, να βρίσκεται εδώ, στην Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης.
Βρισκόμαστε όλοι εδώ για να θυμηθούμε και να τιμήσουμε δημοσιογράφους και εφημερίδες μιας εποχής που έχει διαστάσεις τραγικού και συνάμα ηρωικού Έπους. Μιας εποχής που η Δόξα της και τα τραύματά της είναι αισθητά ως τις ημέρες μας. Συνηθίζεται, εκθέσεις σαν κι αυτή που θα εγκαινιάσουμε σήμερα, να αναφέρονται στον «παράνομο» Τύπο.
Θα μου επιτρέψετε να εκφράσω σημειολογικά και ουσιαστικά μια διαφορετική άποψη: Αυτός ήταν ο νόμιμος Τύπος της Ελλάδας της εποχής. Δεν ήταν νόμιμος στη συνείδηση του Ελληνικού Λαού ο αιχμάλωτος Τύπος με τα διατεταγμένα κείμενα των αρχών κατοχής. Δεν υπάρχει νόμιμη δουλεία. Νόμιμος ήταν και είναι πάντα ο Τύπος εκείνος που εκφράζει την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, εκείνος που εκφράζει τον Ελληνικό Λαό.
Και τιμούμε σήμερα τους αγωνιστές δημοσιογράφους που βγήκαν στην παρανομία για να εκφράσουν τη νομιμότητα. Τιμούμε σήμερα τους αγωνιστές δημοσιογράφους που διακινδύνευαν ζωή και ελευθερία για να κρατήσουν ζωντανή την ελεύθερη και αληθινή πληροφόρηση του Ελληνικού Λαού την ώρα της μεγαλύτερης εθνικής δοκιμασίας του 20ού αιώνα.
Και τίμησαν την ιστορία μας και το επάγγελμά σας. Ψιθυρίζοντας τις ελεύθερες ειδήσεις λειτούργησαν ως κήρυκες της Ελευθερίας. Κράτησαν ελεύθερο το φρόνημα και άσβεστη τη φλόγα της ελευθερίας. Οι σημερινοί καιροί, των ποικίλων και πολλαπλών επιδιώξεων ελέγχου της πληροφόρησης σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο, απαιτούν ανάλογες συμπεριφορές από τους σημερινούς δημοσιογράφους. Χωρίς την αλήθεια και την ελεύθερη μετάδοσή της δεν λειτουργεί η δημοκρατία. Είναι το ίδιο σημαντικός ο ρόλος σας σήμερα όπως και την εποχή που σήμερα θυμόμαστε και τιμάμε.
Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί την πρωτοβουλία της διοργάνωσης αυτής της πολύ σημαντικής έκθεσης ανέλαβε η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, οι σημερινές γενιές των δημοσιογράφων, οι οποίες, με αυτόν τον τρόπο, αποτίουν φόρο τιμής στη γενιά του χθες, στους Έλληνες δημοσιογράφους και τους ανθρώπους που εργάστηκαν στην ελεύθερη δημοσιογραφία της Κατοχής στα δύσκολα και σκληρά εκείνα χρόνια. Και χαίρομαι γιατί η έκθεση που εγκαινιάζουμε απόψε ακολουθεί μια άλλη πολύ σημαντική έκθεση που διοργανώσατε πέρυσι, την έκθεση «Μαρκίδες Πούλιου». Την έκθεση για τους δύο πρωτοπόρους αδελφούς δημοσιογράφους που στο τυπογραφείο τους στη Βιέννη εξέδωσαν το 1790 την Εφημερίδα τους, γράφοντας ουσιαστικά το πρώτο κεφάλαιο της ελληνικής δημοσιογραφίας και του ελληνικού Τύπου.
Κλείνοντας, μαζί με τα συγχαρητήρια που ανήκουν στους πρωτεργάτες και σε όλους όσοι εργάστηκαν για την ολοκλήρωση της σημερινής έκθεσης, να σας συγχαρώ επίσης γιατί αποφασίσατε να βραβεύσετε έναν βετεράνο δημοσιογράφο της Θεσσαλονίκης και του βορειοελλαδικού χώρου, τον Μανώλη Κανδυλάκη, ο οποίος, με τις άοκνες προσπάθειές του επί δεκαετίες, συγκεντρώνει και διαφυλάσσει αυτό το πολύτιμο υλικό των εφημερίδων, ένα μέρος των οποίων εκτίθεται σήμερα εδώ.
Συγχαρητήρια αξίζουν και στους υπόλοιπους δημοσιογράφους, οι οποίοι διαφύλαξαν και διέσωσαν αυτό το ιστορικά και εθνικά πολύτιμο υλικό.
Με αισθήματα μεγάλης τιμής για τους αγωνιστές δημοσιογράφους εγκαινιάζω την έκθεση για τον Τύπο της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης.
Επιστροφή