Ομιλίες Προέδρου Βουλής
Ομιλία (23 Ιουλίου 2009)
του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα στην εκδήλωση απονομής του Βραβείου για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία για το 2009 στον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Valéry Giscard d'Estaing
«Τέτοιες μέρες πριν 35 χρόνια η Ελλάδα βρισκόταν σε στιγμές κρίσιμες, ιστορικές και καθοριστικές για το μέλλον της. Ήταν ώρες αγώνα και αγωνίας. Ήταν ώρες ανάτασης, αλλά και οργής. Ήταν οι ώρες που η Πατρίδα μας μετρούσε εχθρούς και φίλους. Και ανάμεσα στους φίλους, πρώτος απ' όλους, δίπλα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ξεχώριζε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν.
Ξεχώριζε ένας μεγάλος ευρωπαίος οραματιστής. Ξεχωρίζατε εσείς κύριε Πρόεδρε. Βρεθήκατε δίπλα στην Ελλάδα σε δύσκολους καιρούς. Και οι Έλληνες το ξέραμε και το πανηγυρίζαμε. Η φωνή των Ελλήνων, που συνοψιζόταν στις λέξεις «Ελλάς - Γαλλία, συμμαχία», δεν ήταν ένα απλό σύνθημα. Ήταν μια πραγματικότητα που είχε ως βασικό εκφραστή της εσάς κύριε Πρόεδρε.
Αποδειχθήκατε σύμμαχος της Ελλάδας και της Δημοκρατίας στην πιο δύσκολη και επικίνδυνη για την Πατρίδα μας στιγμή του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα. Αποδειχθήκατε κορυφαίος σύμμαχός μας, όχι μόνον τις ώρες εκείνες, αλλά και στα χρόνια που ακολούθησαν. Αποδειχθήκατε πραγματικός φίλος της αιώνιας Ελλάδας.
Η Βουλή των Ελλήνων διερμηνεύοντας (πιστεύω) τα αισθήματα όλων των Ελλήνων και όλων των Ελληνίδων σας ευχαριστεί και σας τιμά. Σας ευχαριστώ, ταυτόχρονα, που τιμάτε με την παρουσία σας την εκδήλωση αυτή. Εκδήλωση που σας οφείλουμε. Εκδήλωση που οφείλουμε στην ίδια τη Δημοκρατία.
Βαθύς γνώστης της ελληνικής ιστορίας και πολιτικής φιλοσοφίας, είναι βέβαιο ότι είχατε διαμορφώσει μια συγκεκριμένη ιδέα για την Ελλάδα και την ιστορία της, πολύ πριν τα γεγονότα του Ιουλίου 1974. Είναι βέβαιο ότι είχατε διαμορφώσει μια συγκεκριμένη ιδέα για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη. Αλλά και για την οφειλή της Ευρώπης προς την Ελλάδα. Κατανοούσατε, όσο ελάχιστοι Ευρωπαίοι ηγέτες, ποια ήταν τότε η μόνη λύση στο πολιτικό πρόβλημα της Πατρίδας μας. Για τη Δημοκρατία στην πατρίδα που τη γέννησε. Για την ειρήνη στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή. Για την Ευρώπη που οραματιζόσασταν. Λειτουργήσατε, στις 23 Ιουλίου 1974 και σήμερα συμπίπτει κύριε Πρόεδρε να είναι πάλι 23 Ιουλίου, «σαν έτοιμος από καιρό». Αντιδράσατε ακαριαία τη μέρα που είχαν σημασία οι ώρες.
Στηρίξατε, ως πραγματικός φίλος, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στη δυσκολότερη μέρα της μακράς και πολυκύμαντης πολιτικής διαδρομής του. Και στηρίζοντας τονΚωνσταντίνο Καραμανλή, στηρίζοντας τον πρωτεργάτη της Μεταπολίτευσης στο δύσκολο έργο που αναλάμβανε βοηθήσατε στην επάνοδο της Δημοκρατίας στην αρχαία πατρίδα της. Συνδέσατε έτσι, κύριε Πρόεδρε, το όνομά σας με την πιο μεγάλη μέρα της σύγχρονης Ελληνικής Δημοκρατίας.
Αποδείξατε, όπως επισημαίνει και η ιστορική ανάλυση, ότι, στην πραγματικότητα, οι μεγάλοι ηγέτες είναι πάντα προετοιμασμένοι για τις μεγάλες αποφάσεις των κρίσιμων στιγμών. Η συμμετοχή στη διαμόρφωση ιστορικών γεγονότων, η ευθυκρισία, η σοφία, η αποφασιστικότητα σε συγκεκριμένες στιγμές είναι τα στοιχεία που οδηγούν εξελίξεις και γεγονότα σε αίσια έκβαση. Οι πρωτεργάτες αποκτούν τότε ιστορική διάσταση και απολαμβάνουν διαρκούς αναγνώρισης και τιμής από τους λαούς που ωφέλησαν. Αποδείξατε άλλη μια φορά ότι δεν είναι η τύχη που οδηγεί τα βήματα σε μεγάλες αποφάσεις. Είναι η γενναία καρδιά που συνοδεύει τη γνώση, την εμπειρία, την ικανότητα ανάλυσης και σύνθεσης, την ταχύτητα των αποφάσεων, την πρόγνωση των εξελίξεων.
Στις δύσκολες μέρες, του Ιουλίου του 1974, αλλά και στα χρόνια που ακολούθησαν ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν στήριξε ουσιαστικά την Ελλάδα με παρεμβάσεις γνωστές, αλλά και εγγυήσεις άγνωστες ως τις μέρες μας. Υπάρχουν προς τούτο μαρτυρίες και μάρτυρες πολλοί.
Η συμβολή του, όμως, δεν σταμάτησε εκεί. Υπήρξε καίρια και καταλυτική στο πιο μεγάλο βήμα που έκανε η Ελλάδα στη σύγχρονη εποχή. Το όραμα της ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα έγινε πραγματικότητα με τη δική του πολύτιμη συμβολή και στήριξη. Γιατί ο Πρόεδρος Ζισκάρ ντ' Εστέν είχε και έχει μια συγκεκριμένη ιδέα για την Ευρώπη. Για τις ρίζες της, τις διαστάσεις της, τις δυνατότητές της, τον προορισμό της. Και η Ελλάδα είναι ουσιαστικό μέρος αυτής της συγκεκριμένης ιδέας. Είναι γεγονός ότι η Ευρώπη προχώρησε έκτοτε και συνεχίζει να προχωρεί. Ίσως όχι όπως θα ήθελε ο μεγάλος οραματιστής που σήμερα τιμούμε. Ίσως όχι όπως θα θέλαμε κι εμείς. Κανένας, ωστόσο, δεν θα αγνοήσει ποτέ τη συμβολή του στην κατάρτιση ενός Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Κι αν αυτό δεν έγινε ακόμη πραγματικότητα, είναι βέβαιο πως κάποια στιγμή θα βρει το δρόμο του. Είναι, άλλωστε αυτονόητο (και αποδεικνύεται ιστορικά) ότι οι μεγάλες πολιτικές εμπνεύσεις προϋπήρξαν της εποχής κατά την οποία έγιναν πράξη.
Οι Έλληνες ποτέ δεν θα ξεχάσουμε ότι εσείς, ο βασικός συντάκτης του σχεδίου του Ευρωπαϊκού Συντάγματος ξεκίνησε με τη φράση «Πολιτεία όνομα μεν δια το μή ες ολίγοις αλλ' ες πλείονες οικείν δημοκρατία κέκληται». Φράση που πρωτακούστηκε εδώ κοντά, πριν από 25 αιώνες. Φράση που αντηχεί, πλέον, έμπρακτα στη δημοκρατική Ευρώπη.
Κύριε Πρόεδρε,
Στον τόπο αυτό έχουμε την αρχαία παράδοση να τιμούμε τους ανθρώπους που βρέθηκαν και στάθηκαν δίπλα μας. Η μεγαλύτερη τιμή που απονέμουμε είναι μια θέση στην καρδιά μας. Τη θέση αυτή, την έχετε κατακτήσει προ πολλού.
Μπορούμε όλοι να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα είσαστε για πάντα στις καρδιές όλου του Ελληνικού Λαού. Σύμβολο αυτής, της εγκάρδιας τιμής, σας επιδίδει σήμερα η Βουλή των Ελλήνων, δια του Ιδρύματός της για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Για να έχετε πάντα κοντά σας ένα σύμβολο του σεβασμού μας, της εκτίμησής μας, της ευγνωμοσύνης μας και προ παντός της αγάπης μας.
Κύριε Πρόεδρε,
Το βραβείο το οποίο θα σας απονείμω αναφέρει τα κάτωθι:
Με τη βοήθεια της Αγαθής Τύχης, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία αποφάσισε ο Δημήτριος Γεωργίου Σιούφας, Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων είπε· επειδή ο ValéryGiscardd? Estaing επιφανής άνδρας, πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, προσέφερε όλη του τη ζωή στη δημοκρατία, τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό, καθώς και στη συμφιλίωση των λαών και των εθνών, κυρίως μάλιστα στην ενότητα της Ευρώπης, σε πνεύμα ελευθερίας και αλληλοκατανόησης και ανέδειξε με όλες του τις δυνάμεις τις αξίες της ελληνικής παιδείας προωθώντας την υιοθέτησή τους, αποσπώντας για όλα αυτά επάξια τον τίτλο του Φιλέλληνα, στην ουσία δηλαδή του Έλληνα, να απονείμει σε εκείνον το βραβείο του με τις καλύτερες ευχές.
Το βραβείο το οποίο θα σας επιδώσω κύριε Πρόεδρε είναι από ανάγλυφη επιγραφή η οποία απεικονίζει τη Βουλή και το Δήμο παρουσία της θεάς Αθηνάς να βραβεύει Αθηναίο πολίτη. Επιτρέψτε μου τώρα να σας επιδώσω αυτό το βραβείο από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και την περγαμηνή που το συνοδεύει».
Επιστροφή