Ομιλίες Προέδρου Βουλής
Χαιρετισμός (26 Ιουνίου 2008)
του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα στη 15η Γενική Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στη Ρόδο
Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, χαιρετίζω τη 15η Γενική Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας. Εκ μέρους όλων των συναδέλφων βουλευτών σας καλωσορίζω στην Ελλάδα, εδώ στην ιστορική πόλη της Ρόδου. Σας καλωσορίζω στα πανέμορφα Δωδεκάνησα, τα οποία τελούν υπό την πνευματική ευθύνη της πρωτόθρονης Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης και του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου.
Η Βουλή των Ελλήνων αισθάνεται ιδιαίτερη ικανοποίηση, καθώς η πρωτοβουλία που ανέλαβε πριν από 15 χρόνια, υπό την προεδρία του τότε Προέδρου της, αείμνηστου Αθανάσιου Τσαλδάρη, καταξιώνεται ως θεσμός.
Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, με τη διαρκή συμπαράσταση του Κοινοβουλίου μας, στο οποίο άλλωστε στεγάζεται και η Γραμματεία της, έχει αποδείξει πως είναι φόρουμ εμπιστοσύνης, κατανόησης και πολιτισμικής συνεργασίας των Κοινοβουλίων μας. Μεγάλα άλλωστε τμήματα των λαών που εκπροσωπούμε, βιώνουν πολιτισμικά, αιώνες τώρα, την Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση.
Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, χρήσιμη όσο ποτέ στο παρελθόν, αποβλέπει στην ανάδειξη των αξιών της Ορθοδοξίας και την ενθάρρυνση του διαπολιτισμικού και διαθρησκειακού διαλόγου, ως βασικών στοιχείων για τη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της προόδου, στην Ευρώπη και τον Κόσμο.
Έχουμε δεσμευθεί από κοινού να συμβάλουμε στην εμπέδωση της ειρήνης, της δημοκρατίας, της σταθερότητας, της προόδου και της ευημερίας, προβάλλοντας τις αξίες της ανεκτικότητας και της αλληλεγγύης, ως θεμέλια για την οικοδόμηση του κοινού μας μέλλοντος. Έχουμε δεσμευτεί να εργαζόμαστε για την εμπέδωση των παραδοσιακών χριστιανικών αρχών και αξιών στις νέες κοινωνικές πραγματικότητες. Έχουμε δεσμευτεί να ενώνουμε τις δυνάμεις μας απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις των καιρών, η αντιμετώπιση των οποίων υπερβαίνει τις μεμονωμένες δυνατότητες των κυβερνήσεων ή των διεθνών οργανισμών. Οι νέοι καιροί απαιτούν τη συνεργασία, απαιτούν τη συμβολή όλων. Η συμβολή της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, όλα αυτά τα χρόνια, υπήρξε ουσιαστική και ιδιαίτερα χρήσιμη.
Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, καταγράφεται, ήδη, ως αξιόπιστος συνομιλητής με φερέγγυους διεθνείς κοινοβουλευτικούς οργανισμούς. Και αυτό έγινε στην πράξη. Έγινε μέσα από την παραγωγή θέσεων για μείζονα ζητήματα του καιρού μας, όπως αυτό της παιδείας, της βιοηθικής, των αρχών του πολιτισμικού διαλόγου. Μέσα από τη διοργάνωση ειδικών συνεδρίων και ημερίδων. Μέσα από την παραγωγή ειδικών εκδόσεων. Αλλά και μέσα από τη συνεργασία με Κοινοβουλευτικές Ενώσεις και Οργανισμούς.
Ο ρόλος της Συνέλευσης στην ανάπτυξη της Κοινοβουλευτικής Διπλωματίας υπήρξε ιδιαίτερα εποικοδομητικός. Η διαρκής συμμετοχή της στις διεθνείς κοινοβουλευτικές συναντήσεις προωθεί αποτελεσματικά τους στόχους της. Οι δυνατότητες συμβολής στην αναζωογόνηση αρχών και αξιών είναι μεγάλες.
Είναι γεγονός ότι το παγκόσμιο αξιακό σύστημα διέρχεται βαθειά δομική κρίση. Αξίες και αρχές, τις οποίες με μεγάλο κόπο και θυσίες κατέκτησε ο πολιτισμένος κόσμος, αμφισβητούνται ή περιθωριοποιούνται. Η ανθρωπότητα βιώνει περίοδο μεγάλων και ραγδαίων αλλαγών, αδύναμη να επινοήσει ένα νέο φερέγγυο αξιακό σύστημα, ικανό να απαντά στις απαιτήσεις των καιρών.
Το θέμα, λοιπόν, το οποίο θα συζητήσετε αυτές τις ημέρες εδώ («Η κρίση του Παγκοσμίου αξιακού συστήματος ως πρόκληση για τη Χριστιανική Ορθοδοξία»), είναι προφανώς επίκαιρο. Αφορά κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο. Ενδιαφέρει, βέβαια, και τα Κοινοβούλιά μας, τα οποία καλούνται να νομοθετούν προς το συμφέρον όλων των πολιτών.
Η Ορθοδοξία, ο Χριστιανισμός στο σύνολό του, η κάθε θρησκευτική έκφραση, καλείται να συμβάλει σε αυτόν τον κοινωνικό διάλογο, προκειμένου η ανθρωπότητα να πορευτεί, με αναγεννημένη ελπίδα στον 21ο αιώνα. Ζητήματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση της φτώχειας, τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, είναι ζητήματα μείζονος σημασίας για όλους.
Η Ορθοδοξία, βασισμένη στην Πατερική της Παράδοση, μπορεί να προσφέρει αξιόπιστες απαντήσεις στο σύγχρονο άνθρωπο και να συμβάλλει στην λήψη των επιβεβλημένων, κατά περίπτωση, πολιτικών αποφάσεων.
Καταλήγοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο κ. Sergei Popov, τον Γενικό Γραμματέα, Βουλευτή και πρώην Υπουργό κ. Αριστοτέλη Παυλίδη, καθώς και τα Μέλη της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας για το έργο τους. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τον απερχόμενο Γενικό Γραμματέα, Πρόεδρο της «Δημοκρατικής Αναγέννησης» κ. Στέλιο Παπαθεμελή, πρώην Βουλευτή και Υπουργό.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της Γενικής σας Συνέλευσης και βεβαιώνω ότι η Βουλή των Ελλήνων και εγώ προσωπικά, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το έργο σας.
Επιστροφή