Ενημέρωση

Ομιλίες Προέδρου Βουλής


Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2020

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα στην 27η Γενική Συνέλευση της Δ.Σ.Ο.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο.,

Αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα της Δ.Σ.Ο.,

Αγαπητά Μέλη της Δ.Σ.Ο.,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω τις εργασίες της 27ης Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, η οποία πραγματοποιείται σε μια δύσκολη συγκυρία για όλη την Οικουμένη λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Το έτος που διανύουμε και η δεκαετία που ξεκινά σημαδεύονται ιστορικά και ανθρωπιστικά σε διεθνές επίπεδο από μια πρωτόγνωρη για τις γενιές μας υγειονομική κρίση. Η κρίση αυτή ήρθε να μας υπενθυμίσει την τρωτότητά μας ως ζώντων μελών ενός οικοσυστήματος. Δεν είναι φυσικά ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που η ανθρωπότητα βιώνει μια θανατηφόρα πανδημία. Το επίπεδο εμπειρικής γνώσης όμως που έχουμε κατακτήσει από τα βιώματά μας σε συνάρτηση με το επίπεδο επιστημονικής και τεχνολογικής εξέλιξης και προόδου μας δίνουν την ευκαιρία και τα εχέγγυα να διαχειριστούμε ορθολογικά και δίκαια αυτή τη φορά μια τέτοια κατάσταση. Η πανδημία του Covid-19 και οι επιπτώσεις της στη δημόσια υγεία, στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, στις διαπροσωπικές σχέσεις, στη φύση μας δείχνουν ξεκάθαρα τον δρόμο που πρέπει να επιλέξουμε για να χαράξουμε μια στρατηγική για το μέλλον, με μέλλον.

Ίσως αυτή η συγκυρία ήρθε για να καταρρίψει τις στρατηγικές που χάραζαν μέχρι «χθες» οι «ισχυρές» χώρες της Ευρώπης και του κόσμου για το μέλλον, για την οικονομία, την κοινωνία και την πολιτική. Ο ρυθμός μεταδοτικότητας ενός θανατηφόρου ιού, που μολύνει ραγδαία και χωρίς διακρίσεις φυλής, θρησκείας, χρώματος, φύλου, κοινωνικής τάξης, μορφωτικού επιπέδου, εθνικότητας, οικονομικής κατάστασης, ηλικίας κ.ά. μετέτρεψε τη βεβαιότητα και την έπαρση των ισχυρών και οργανωμένων κρατών σε ανασφάλεια, λανθασμένες αποφάσεις, σπασμωδικές αντιδράσεις σε αχαρτογράφητα νερά.

Οι κυβερνήσεις υπό την πίεση της ταχύτητας των αμείλικτων επιπτώσεων της πανδημίας αρχικά μούδιασαν και ίσως να έχασαν πολύτιμο χρόνο αν και όχι παντού! Όμως πρέπει άμεσα να ανακάμψουν και να αναθεωρήσουν τους στόχους τους, λαμβάνοντας υπόψη τους οπωσδήποτε αυτή τη φορά με ουσιαστική ειλικρίνεια τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ευημερίας για όλους αδιακρίτως. Οφείλουν να αφήσουν στην άκρη τυχόν διαφορές, επιμέρους διενέξεις, εθνοκεντρικές περιχαρακώσεις, ταξικούς διαχωρισμούς κ.ά. και να εστιάσουν αποκλειστικά στη διατήρηση της ζωής, στη συνεχή βελτίωση της ποιότητάς της, στην αειφόρο ανάπτυξη και βιωσιμότητα της συνύπαρξης κοινωνίας και φύσης.

Οι κυβερνήσεις και κάθε αρχή, πολιτική και θρησκευτική, καλούνται να ομονοήσουν στην επένδυση κάθε πόρου στην αναζήτηση, στην έρευνα που θα είναι στραμμένη στην υγεία του ανθρώπου και του κόσμου. Θα πρέπει να στραφούν σε ένα ειρηνιστικό σχέδιο για το μέλλον. Απαιτείται όχι συστράτευση (γιατί είναι πολεμικός όρος), αλλά συμπόρευση πάνω σε μια πλατφόρμα κοινής αποδοχής, οικουμενικής συνομολόγησης για να κινηθούμε στην πορεία του τρέχοντος αιώνα σε ένα ειρηνικό, βιώσιμο, ταξίδι επιβίωσης και άνθησης, ακμής.

Ο κοινοβουλευτισμός, δηλαδή η δημοκρατία στην εκπροσώπησή της, με τη συνεπικουρία της θρησκευτικής αλληλεγγύης των λαών, η δική μας εδώ διακοινοβουλευτική συνέλευση μπορεί να συμβάλλει αφειδώς σε αυτήν την κατεύθυνση. Μπορεί δια των μελών και των εκπροσώπων της ανά τον κόσμο να υπενθυμίζει και να ζητάει επίμονα και υπομονετικά, αλλά σταθερά και με αυτοπεποίθηση, την εντατικοποίηση των προσπαθειών για ιατρική έρευνα, ανακαλύψεις θεραπείας, ολιστική προσέγγιση στην αποκατάσταση της σωματικής και ψυχοκοινωνικής υγείας των ανθρώπων και του κόσμου. Συμπαράσταση και ανταμοιβή με κάθε πρόσφορο τρόπο στον κόσμο της εργασίας που στήριξε και στηρίζει κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών και δυσχερειών της πανδημικής κρίσης. Κάθε κρίση η ανθρωπότητα την ξεπερνά μόνο με την ανθρωπιά.

Για την επίτευξη των παραπάνω, η διεθνής συνεργασία είναι απαραίτητη. Και δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στη διακυβερνητική συνεργασία, αλλά κυρίως στην κοινοβουλευτική διπλωματία, που ασκείται από τα εθνικά κοινοβούλια είτε σε πολυμερή βάση, είτε ακόμη και σε θεσμική βάση. Είναι χρέος μας ως νομοθετική εξουσία των Κρατών μας να τοποθετούμαστε -όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο- αλλά και διεθνώς για τα ζητήματα που αφορούν το διεθνές κοινό συμφέρον, όπως είναι το ζήτημα της διαχείρισης του μέλλοντος στην μετα-covid εποχή.

Με την ευκαιρία, θα ήθελα να σας συγχαρώ και για την προσαρμοστικότητα της Οργάνωσής σας, η οποία ακολουθώντας το παράδειγμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου δεν διέκοψε τη δραστηριότητα της, αλλά αντίθετα συνέχισε να λειτουργεί με τις απαιτούμενες προσαρμογές και με πλήρη συμμόρφωση προς τις συστάσεις και τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα των αρμόδιων εθνικών υγειονομικών αρχών.

Υπάρχει όμως και ένα ζήτημα κοινού προβληματισμού για το σύνολο του Ορθόδοξου Κόσμου και με ιδιαίτερη περηφάνια διαπίστωσα ότι η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας το ανήγαγε σε ύψιστη προτεραιότητα στη διπλωματική ημερήσια διάταξη. Ο λόγος για την απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι σε ένα σύμβολο όχι μόνο της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης, αλλά του παγκόσμιου πολιτισμού, την Αγία Σοφία, η οποία μετατράπηκε σε τέμενος με μονομερή απόφαση των τουρκικών αρχών παρακάμπτοντας τον αρμόδιο διεθνή θεσμό, την UNESCO. Η Οργάνωσή σας αντέδρασε αμέσως με διπλωματικά διαβήματα και ανακοινωθέντα προς πάσα κατεύθυνση για την ευαισθητοποίηση και την καταγγελία της προκλητικότητας της Τουρκίας και συνεχίζει να προτάσσει το θέμα σε διεθνείς θεσμούς και fora, στα οποία συμμετέχει. Η χώρα μας διαχρονικά και με κάθε τρόπο τάσσεται υπέρ της διατήρησης των διαύλων επικοινωνίας και του εποικοδομητικού διαλόγου, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πραγματοποιείται υπό καθεστώς επιθετικότητας ή απειλών, ούτε να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για τη νομιμοποίηση κάθε είδους παραβατικότητας.

Με αυτά το λόγια, θέλω και πάλι να σας συγχαρώ για τη μέχρι τώρα στάση σας στην προάσπιση της Ορθόδοξης Χριστιανικής παράδοσης και του ακηδεμόνευτου κοινοβουλευτισμού και να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες της ιδιότυπης φετινής Γενικής σας Συνέλευσης.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ