Ενημέρωση

Ομιλίες Προέδρου Βουλής


ΟΜΙΛΙΑ

ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ κυρίας ΑΝΝΑΣ ΜΠΕΝΑΚΗ-ΨΑΡΟΥΔΑ ΣΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»

Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2007

Ευχαριστώ από καρδιάς όσους συμμετείχαν στο Συμπόσιο «Προοπτικές της Ευρώπης» που διοργάνωσαν από κοινού το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και η πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα. Εκτιμώ ότι ήταν μια συνεισφορά στη μεγάλη προσπάθεια να οικοδομηθεί μια ενωμένη Ευρώπη, προσπάθεια που μέχρι τώρα ήταν ιδιαίτερα επιτυχής και όλοι ευχόμαστε να είναι εξίσου επιτυχής και στο μέλλον.
Ήταν ένα Συμπόσιο αναζήτησης ενός κοινού παρονομαστή πάνω στον οποίο θα σταθούμε και θα προχωρήσουμε. Στην αναζήτηση αυτού του κοινού παρονομαστή προσπαθήσαμε να επιστρατεύσουμε την επιστήμη –και παρήλασαν ομιλητές που κάλυψαν αυτή την πλευρά–την τέχνη και κυρίως την πολιτική: τον πολιτικό λόγο και την πολιτική σκέψη, διότι η πολιτική έχει και τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε αυτή τη μεγάλη υπόθεση.
Όλοι μας όσοι συμμετείχαμε σε αυτό το Συμπόσιο, ο καθένας από τη σκοπιά του, καταλήξαμε ότι για να πετύχουμε ένα καινούριο μέλλον στην Ευρώπη, ένα μέλλον διαφορετικό από αυτό που συνεχώς προσπαθούσαμε μέχρι τώρα, θέλουμε μια Ευρώπη ενοποιημένη, που ταυτόχρονα να είναι μια ισχυρή πολιτική, στρατιωτική, οικονομική δύναμη, με δική της νομική προσωπικότητα και με δική της παρουσία στον κόσμο. Η κινητήρια δύναμη για να φτάσουμε ως εκεί καταλήξαμε ότι είναι ο πολίτης. Πρωτοστατούν βέβαια οι νέοι, αλλά ήρθε η ώρα να κινητοποιήσουμε τις ευαισθησίες του πολίτη, να τον κάνουμε σύμμαχο σε αυτή τη μεγάλη πορεία.
Προσπαθήσαμε να καταδείξουμε, ο καθένας από τη σκοπιά του, πού πρέπει να στραφούμε για να συγκινήσουμε τον πολίτη, γιατί όλοι οι στόχοι επιτυγχάνονται με τη λογική, αλλά εάν δεν υπάρχει η συναισθηματική ταύτιση, η συναισθηματική κινητοποίηση, δεν πετυχαίνονται με μόνη την πολιτική, με το διαβήτη και το μοιρογνωμόνιο. Για να κινήσουμε, λοιπόν, και να συγκινήσουμε τον πολίτη, διαπιστώσαμε από τις εισηγήσεις που προηγήθηκαν ότι πρέπει να τον βοηθήσουμε να συνειδητοποιήσει, να ξυπνήσει μέσα του, μαζί με την εθνική και η ευρωπαϊκή του συνείδηση.
Αυτό μπορεί να γίνει εάν, πρώτα απ’ όλα, γίνει ενήμερος και πληροφορημένος πολίτης. Εάν αποφασίσουμε να τον επιστρατεύσουμε δίνοντάς του τις απαραίτητες πληροφορίες και δείχνοντάς του τη μεθοδολογία με την οποία θα φθάσουμε. Και αν μέχρι τώρα τον αφήσαμε απ’ έξω, τώρα πια δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, γιατί ο λόγος και η αποφασιστική τομή είναι στα χέρια του πολίτη της Ευρώπης, του πολίτη του κάθε κράτους μέλους της Ευρώπης.
Η πληροφόρηση του πολίτη δεν είναι απλή υπόθεση. Δεν είναι η κυκλοφορία κάποιων φυλλαδίων, η χρηματοδότηση ωραίων ταξιδιών στις Βρυξέλες ή σε άλλες χώρες που έχουν την προεδρία, δεν γίνεται με τη συνήθη μέθοδο της πλύσης εγκεφάλου. Η ευαισθητοποίηση του πολίτη γίνεται με τη συμμετοχή του στις διαδικασίες. Και χαίρομαι γιατί το κλείσιμο του Συμποσίου αυτού έγινε από κοινοβουλευτικούς, τον κ. Χατζηγάκη και την κυρία Κράτσα, οι οποίοι εκπροσωπούν τους δύο πόλους που εκφράζουν τον πολίτη της Ευρώπης.
Ο πολίτης της Ευρώπης έχει μια εθνική υπόσταση, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εγκαταλείψει και η οποία εκφράζεται μέσω του εθνικού κοινοβουλίου του, που είναι άλλωστε ακόμα ο αποκλειστικός φορέας της δημοκρατίας, διότι η Ευρώπη δεν είναι πλήρως εκδημοκρατισμένη. Έχει βέβαια μειωθεί το λεγόμενο δημοκρατικό της έλλειμμα, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ ελλειμματική. Ο ένας πόλος, λοιπόν, είναι το εθνικό κοινοβούλιο και ο άλλος πόλος είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που συνεχώς διεκδικεί μια αποφασιστική θέση μέσα στα ευρωπαϊκά όργανα - σε κάθε αναθεώρηση της Συνθήκης πέτυχε κάτι, αλλά τώρα πρέπει να γίνει ένας πραγματικός φορέας της ευρωπαϊκής βούλησης των πολιτών. Και χαίρομαι γιατί παρουσιάστηκαν οι όψεις με τις οποίες επιδιώκεται κοινοβουλευτικά πλέον η ενεργός συμμετοχή του πολίτη. Από η μια μεριά ο κ. Χατζηγάκης είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, συμμετέχει στο σώμα των προέδρων αυτών των επιτροπών, που έχει σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη, και δουλεύει για την είσοδο των εθνικών κοινοβουλίων της Ένωσης στις ευρωπαϊκές διαδικασίες, ώστε η γνώμη και η θέση του κάθε εθνικού κοινοβουλίου να λαμβάνεται υπόψη και μάλιστα όχι απλώς και μόνο ως γνώμη, αλλά να έχει αποφασιστικό χαρακτήρα. Και φυσικά είναι κρίμα, διότι με την ανακοπή της πορείας της Συνταγματικής Συνθήκης, αυτή η εξασφαλισμένη, θα έλεγα, πορεία προς την ενίσχυση των κοινοβουλίων, και των εθνικών και του ευρωπαϊκού, κάπου σταμάτησε. Αλλά, θέλουμε να πιστεύουμε, όπως φάνηκε και από τις προθέσεις της Γερμανικής Προεδρίας, ότι προς τα εκεί θα προχωρήσουμε.
Θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα σημείο που ίσως δεν αναδείχθηκε πολύ στο Συμπόσιό μας, και αυτό γιατί ο σκοπός μας ήταν να ασχοληθούμε με τις ρίζες της Ευρώπης, να αναζητήσουμε τα κοινά σημεία μεταξύ των πολιτισμών που συγκροτούν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Ένα λοιπόν στοιχείο που δεν πρέπει να μας διαφεύγει είναι η κοινωνική όψη της Ευρώπης. Εάν θέλουμε να έχουμε τον πολίτη μαζί μας, πρέπει να ασχολούμαστε με τα προβλήματά του και να κοιτάζουμε την καθημερινότητα που αφορά όλους τους πολίτες της Ευρώπης, να την έχουμε μπροστά μας και οι σχεδιασμοί της Ευρώπης να αφορούν και τις κοινωνικές ανάγκες. Είναι το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης, για το οποίο ίσως θα έπρεπε να οργανώσουμε ένα νέο συμπόσιο που θα λάβει υπόψη του την κοινωνική διάσταση, όπου πρέπει να ομολογήσουμε ότι έχει μείνει αρκετά πίσω.
Κυρίες και κύριοι, με τα θέματα που φωτίσαμε και τους προβληματισμούς που αναπτύξαμε, έχουμε την αίσθηση ότι ως Βουλή, οργανώνοντας αυτό το Συμπόσιο, εκπληρώσαμε ένα χρέος μας από τα πολλά που έχουμε απέναντι στον πολίτη. Θα ήθελα πάντως να διαβεβαιώσω ότι σε συνεργασία με όλα τα κοινοβούλια -μια που ξεκινήσαμε αυτή την ωραία πρωτοβουλία με το Κοινοβούλιο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας- θα αναλάβουμε και άλλες πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν τη χώρα μας και τον Έλληνα πολίτη να γίνει ενεργός Ευρωπαίος πολίτης.
Ευχαριστώ πολύ όλους τους συντελεστές και ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο του Γερμανικού Κοινοβουλίου, τον μακαριότατο Αλβανίας και τον πρέσβη της Γερμανίας ο οποίος έδωσε μεγάλη υποστήριξη.




Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ