Ομιλίες Προέδρου Βουλής
Ομιλία (27 Απριλίου 2009)
του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα στην εκδήλωση απονομής του Χρυσού μεταλλίου της Βουλής στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. J. Barroso
Η Βουλή των Ελλήνων σας καλωσορίζει με ιδιαίτερη χαρά. Η Βουλή των Ελλήνων τιμά τη θητεία σας και την προσφορά σας στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα. Τιμά το έργο που επιτελείτε ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αποδείξατε ότι λειτουργείτε με βαθιά συναίσθηση ιστορικού χρέους στο δρόμο που χάραξαν οι μεγάλοι ευρωπαίοι οραματιστές. Είναι γνωστή η δουλειά και η επιτυχία σας στον τομέα της συναίνεσης μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών στη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Υπηρετείτε με συνέπεια και αφοσίωση το στόχο της εμβάθυνσης, που χρειάζεται η Ένωσή μας. Έγιναν, άλλωστε, σημαντικά βήματα στην πορεία αυτή.
Η Συνθήκη της Λισαβόνας (την οποία η Βουλή των Ελλήνων κύρωσε τον περασμένο Ιούνιο) ανταποκρίνεται στο αίτημα των Ευρωπαίων πολιτών για μεγαλύτερη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Υπογραμμίζω ιδιαίτερα το γεγονός ότι, με τη νέα Συνθήκη, ο ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν τα Εθνικά Κοινοβούλια ενισχύει τη δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων της Ένωσης και αναβαθμίζει το ρόλο του κοινοβουλευτισμού.
Κύριε Πρόεδρε,
Εργαστήκατε και εργάζεστε για να γίνουν πράξη οι όροι και οι προϋποθέσεις που φέρνουν πιο κοντά τους Λαούς της Ηπείρου μας. Εστιάσατε τις προσπάθειές σας σε δράσεις που ενισχύουν την Ευρώπη των πολιτών. Οι ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν μια νέα μεγάλη ευκαιρία για να έρθουν οι Ευρωπαίοι πολίτες πιο κοντά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Οι εκλογές αυτές δίνουν την ευκαιρία στους πολίτες και στις πολιτικές δυνάμεις των 27 κρατών-μελών να καταθέσουν ιδέες, θέσεις και προτάσεις για τη συνέχιση του νέου ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις, σε όλες τις χώρες, οφείλουμε να εργασθούμε, έτσι ώστε όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες να έρθουν πιο κοντά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, να εξοικειωθούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, να βρεθούν στο επίκεντρο των αποφάσεων που λαμβάνονται.
Κύριε Πρόεδρε,
Αναγνωρίζουμε και εκτιμούμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι εργαστήκατε εντατικά για την τόνωση της ενεργειακής ασφάλειας, την αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών, τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.
Εργαστήκατε μαζί με τον Έλληνα Επίτροπο Σταύρο Δήμα για την προστασία του Περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Εργαστήκατε για να είναι η Ευρώπη στην πρωτοπορία ενός στόχου που αφορά την ίδια τη ζωή, το επίπεδο διαβίωσης των επόμενων γενιών, το μέλλον του Πλανήτη. Ήλθατε στην Αθήνα για ένα πολύ σημαντικό Συνέδριο για τη βιοποικιλότητα, που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο αρμόδιος Επίτροπος Σταύρος Δήμας. Η προστασία της βιοποικιλότητας συνδέεται με τη μεγάλη περιβαλλοντική πρόκληση. Σε αυτή την πρόκληση όλοι οι Ευρωπαίοι έχουμε ρόλους και υποχρεώσεις. Σε οχτώ μήνες στην Κοπεγχάγη οφείλουμε να χαράξουμε μια νέα πολιτική με άμεση υιοθέτηση και εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων και δράσεων Το στόχο αυτό συμμερίζεται πλήρως η Βουλή των Ελλήνων.
Κύριε Πρόεδρε,
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικεντρώνει την προσοχή και τις δράσεις της στη δημιουργία μιας ισχυρής, αναπτυσσόμενης και ανταγωνιστικής Ευρώπης, με ανθρώπινο πρόσωπο και κοινωνική συνοχή. Στη κρίσιμη συγκυρία της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, στη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού σχεδίου για την ανάκαμψη της Οικονομίας και τον περιορισμό των δυσμενών κοινωνικών επιπτώσεων. Η Ελλάδα πιστεύει σε μια ισχυρή Ένωση κρατών και λαών. Σε μια Ευρώπη με ενιαία φωνή στο σύγχρονο Κόσμο. Σε μια Ευρώπη που γίνεται πιο πολιτική, πιο αποτελεσματική, πιο κοινωνική.
Η σχέση της Ελλάδας με την Ευρώπη δεν είναι ούτε μικρή ούτε πρόσφατη. Είναι σχέση πολλών αιώνων. Σχέση κοινών ιδεών, κοινών αρχών, κοινών αξιών. Είναι σχέση Γεωγραφίας, Ιστορίας και Πολιτισμού. Όταν οι αρχαίοι Έλληνες έδιναν το μυθολογικό όνομα στην Ήπειρό μας δεν γνώριζαν, φυσικά, ότι το όνομα αυτό θα υιοθετείτο από όλους του ευρωπαϊκούς λαούς και θα έφτανε ως τις μέρες μας. Όταν οι φιλόσοφοι στην αρχαία Ελλάδα επεξεργάζονταν ένα ευρύ σύστημα ιδεών δεν γνώριζαν ότι θα διαδίδονταν σε όλο τον Κόσμο από όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς και θα γίνονταν κοινό κτήμα της ανθρωπότητας. Όταν οι Ελληνικές πόλεις-κράτη διαμόρφωναν το δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης, δεν γνώριζαν ότι, 25 αιώνες μετά, θα το υιοθετούσαν όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί και θα ήταν κοινό ζητούμενο για ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για όσα οι Ευρωπαϊκοί Λαοί δεν μπορούσαν ούτε καν να φανταστούν στα μέσα του περασμένου αιώνα. Την ώρα που τέλειωνε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, την ώρα που έσκυβαν στις εκατόμβες των θυμάτων και την ανείπωτη καταστροφή, ήταν δύσκολο να διανοηθούν πως μισό αιώνα αργότερα θα είχαν πετύχει την απόλυτη ειρήνη μεταξύ τους. Ήταν λίγοι εκείνοι που οραματίστηκαν τη συμπόρευση και τη συνεργασία σε κοινούς στόχους, την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, τη σημερινή επιρροή και ελκυστικότητα της Ευρώπης. Και όμως! Όλα αυτά έγιναν πραγματικότητα. Αρκεί, σήμερα, να αναλογιστούμε πόσο πιο δύσκολα θα ήταν τα πράγματα για κάθε εθνική οικονομία, για κάθε κοινωνία της Ηπείρου μας, εάν η θύελλα που πλήττει την παγκόσμια οικονομία δεν έβρισκε τις Ευρωπαϊκές χώρες ενωμένες στις κοινές πολιτικές και δράσεις. Είμαστε περήφανοι και ευτυχείς ως Ευρωπαίοι που δημιουργήσαμε τον πιο επιτυχημένο θεσμό ένωσης μεταξύ κρατών και λαών στην παγκόσμια ιστορία. Μεταξύ Λαών με μακρά ιστορία συγκρούσεων και πολέμων. Μεταξύ Λαών με διαφορετικές γλώσσες, διαφορετικούς τρόπους ζωής, διαφορετικές νοοτροπίες. Οφείλουμε να δώσουμε συνέχεια στο όραμα για την Ευρώπη του κοινού μέλλοντος.
Οφείλουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον, ακόμη πιο γρήγορα, ακόμη πιο δυνατά. Με ρεαλισμό και όραμα. Με πίστη στις δυνατότητές μας για ένα καλύτερο αύριο. Με αφοσίωση στις αρχές και τις αξίες της κοινής μας πορείας. Έχουμε χρέος να φανούμε αντάξιοι συνεχιστές των μεγάλων ευρωπαίων οραματιστών. Έχουμε χρέος να δαμάσουμε τη σημερινή δυσμενή διεθνή συγκυρία. Είναι χρέος απέναντι στις σημερινές, αλλά και τις επόμενες γενιές Ευρωπαίων.
Κύριε Πρόεδρε,
Ο τόπος από όπου ξεκίνησε η Ευρώπη, σας υποδέχεται και σας τιμά· για ό,τι εκφράζετε, για όλο το έργο που έχετε προσφέρει, για όλα όσα φιλοδοξείτε να πραγματοποιήσετε.
Η Βουλή των Ελλήνων σας εύχεται ό,τι καλύτερο για το συλλογικό ευρωπαϊκό συμφέρον και το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Αυτή την τιμή και την ευχή εκφράζει και το χρυσό μετάλλιο το οποίο, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, έχω την ευθύνη να σας επιδώσω.
Επιστροφή