Ενημέρωση

Ομιλίες Προέδρου Βουλής


ΟΜΙΛΙΑ

ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ κυρίας ΑΝΝΑΣ ΜΠΕΝΑΚΗ-ΨΑΡΟΥΔΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ (Κέρκυρα 22 Απριλίου 2007)

ΣΟΛΩΜΟΣ, Ο ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Είναι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι στο νησί σας, την Κέρκυρα, και με τιμά ιδιαίτερα η πρόσκλησή σας να παραστώ στην εκδήλωση μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου ποιητή Διονυσίου Σολωμού, του ποιητή που αποτύπωσε την Ελληνική Επανάσταση σε όλο της το βάθος, την οποία ύμνησε με τον Ύμνον εις την Ελευθερίαν, του ποιητή που παραμένει ένα σταθερό σύμβολο της νεώτερης Ελλάδος.

Η Βουλή των Ελλήνων, το 1998, τίμησε τα διακόσια χρόνια από τη γέννηση του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού μαζί με τα διακόσια χρόνια από το μαρτυρικό θάνατο του Ρήγα Φεραίου με εκδηλώσεις και κριτικές εκδόσεις που αναλύουν και φωτίζουν όψεις του έργου τους. Έως και σήμερα, η Βουλή των Ελλήνων δεν έπαψε να αναδεικνύει την προσφορά του Διονυσίου Σολωμού στον πολιτισμό μας, πλουτίζοντας την υπάρχουσα βιβλιογραφία με πρωτότυπες συμβολές. Το 2005, κυκλοφόρησε μια φιλολογική μελέτη για το βίο, το έργο και την ποιητική του, έκδοση σε βιβλιακή και ηλεκτρονική μορφή υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ερατοσθένη Γ. Καψωμένου.

Όσο ζούσε ο Σολωμός λιγοστά κείμενά του δημοσιεύτηκαν και μεγάλο μέρος του έργου του έμεινε ημιτελές -«λάμποντα …συντρίμματα των αιθερίων κόσμων» το χαρακτήρισε ο Κωστής Παλαμάς - η φήμη της ποιητικής του αξίας τον συνόδευε και είχε κερδίσει την αναγνώριση των συγχρόνων του, τόσο των Ελλήνων όσο και στην Ευρώπη.

Τι σημαίνει, όμως, σήμερα για εμάς ο Σολωμός και γιατί η ποίησή του εξακολουθεί να μας συγκινεί; Γιατί ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν παραμένει ολοζώντανος;

Ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν είναι το πρώτο μεγάλο ποιητικό δημιούργημα του Σολωμού. Συνέθεσε τα 158 τετράστιχα στη διάρκεια ενός μόλις μηνός, τον Μάιο 1823. Είναι, καταρχήν, γραμμένος σε γλώσσα απλή, ευκρινή, κατανοητή από όλους. Ο Ιάκωβος Πολυλάς μας παραδίδει ένα επεισόδιο, σύμφωνα με το οποίο, ο ιστορικός Σπυρίδων Τρικούπης είπε στον ποιητή «Παρατηρώ ότι όσο προκόβεις εις την ελληνικήν, τόσο απλούστερα γράφεις, όταν συνθέτης εις την ομιλουμένην», και εκείνος του απάντησε «Τούτο σημαίνει ότι εννοώ καλύτερα και την μία και την άλλη».
Οι ζωντανές εικόνες του Ύμνου δεν επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες ηρωικές μορφές, αλλά περιγράφουν τα συνταρακτικά γεγονότα του Αγώνα και διά μέσου αυτών, μπαίνουμε στην ατμόσφαιρα και πλησιάζουμε τους αγωνιστές. Την ποίησή του διατρέχει αέρας ενθουσιασμού, ακαταμάχητη ορμή που αποτυπώνει τον παλμό και τη δυναμικότητα της Επανάστασης. Αποκορύφωμα όλων είναι το όραμα για την Ελευθερία που συνεχώς ενδυναμώνει την ιδέα του Αγώνα. Την Ελευθερία που είναι ο τελικός στόχος, η μοναδική έκβαση που μπορεί να έχει ο Αγώνας.

Ο Σολωμός, στην καρδιά των προοδευτικών ιδεών της εποχής του, βρισκόταν σε άμεση επικοινωνία με ένα ευρύ δίκτυο ανθρώπων των γραμμάτων, γι’ αυτό και ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και απέσπασε το θαυμασμό ξένων λογοτεχνών και διανοουμένων.

Ο Σολωμός παραμένει πάντα επίκαιρος για τη γλώσσα του, το λυρισμό του, για τη ζωντάνια και την παραστατικότητα των εικόνων και το περιεχόμενο των υψηλών ιδεών του. Είναι αυτός που έβαλε τα θεμέλια της ελληνικής ποιητικής αναζήτησης, έδωσε δυναμικό προσανατολισμό στις νεοελληνικές αξίες, φύτεψε το σπόρο που εξακολουθεί να καρποφορεί.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ