Ομιλίες Προέδρου Βουλής
ΟΜΙΛΙΑ
ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κυρίας ΑΝΝΑΣ ΜΠΕΝΑΚΗ ΨΑΡΟΥΔΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Βουλή των Ελλήνων τιμά σήμερα και αύριο την τριακοστή πρώτη επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973. Η εξέγερση αυτή υπήρξε κορυφαία αντιστασιακή πράξη της νεολαίας και του λαού μας απέναντι στη δικτατορία των συνταγματαρχών. Γι’ αυτό και έγινε σύμβολο της παλλαϊκής αντίστασης που εκδηλώθηκε παντού στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο από ανθρώπους που κάλυπταν το σύνολο του ιδεολογικού και πολιτικού φάσματος της εποχής εκείνης.
Είμαστε υπερήφανοι γιατί στον τόπο μας οι ολοκληρωτικές αντιλήψεις και τα καθεστώτα της βίας δεν βρήκαν ποτέ απήχηση σε σημαντικό μέρος του λαού μας. Υπήρξαν μειοψηφικά γιατί αντιτάχθηκαν στις παραδόσεις και τις αξίες της κοινωνίας μας, που ήταν πάντοτε φιλελεύθερη και δημοκρατική. Έτσι, η 21η Απριλίου δεν κατάφερε ποτέ να βρει τη λαϊκή νομιμοποίηση που μάταια αναζήτησε.
Και ήρθε ο Νοέμβριος του 1973 με την εξέγερση των φοιτητών και των εργαζομένων για να καταδείξει πως το καθεστώς της βίας και του τρόμου έφτανε στο τέλος του. Δυστυχώς, ο ελληνισμός πλήρωσε ακριβά αυτό το τέλος. Η τραγωδία της Κύπρου είναι το κορυφαίο των εγκλημάτων που διέπραξε η εφτάχρονη δικτατορία. Η ανοιχτή εθνική πληγή του Κυπριακού, μας υπενθυμίζει συνεχώς τις ευθύνες μας απέναντι στην πατρίδα και τον ελληνισμό και μας υπαγορεύει πως έχουμε χρέος να συνεχίσουμε τον αγώνα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν όσο ποτέ σύμπνοια και συμπαράταξη όλου του Ελληνισμού, σύνεση και αυτοσυγκράτηση, ενόψει των κρισίμων αποφάσεων που αναμένονται στο διεθνές πεδίο.
Η Δημοκρατία αποκαταστάθηκε χάρη στον αγώνα του λαού μας και την καθοδήγηση της πολιτικής του ηγεσίας. Από το 1974 έως σήμερα χτίσαμε μέσα από δυσκολίες, συγκρούσεις και προβλήματα μια σύγχρονη, δημοκρατική Ελλάδα.
Είμαστε μια χώρα με δυνατή φωνή, με σεβαστή παρουσία στο διεθνή χώρο. Διαμορφώνουμε μαζί με τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς λαούς ένα κοινό μέλλον ειρήνης, προόδου και ασφάλειας.
Η κοινή πορεία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας μετά τη μεταπολίτευση αποδεικνύει ότι μάθαμε από τα λάθη μας, ότι διδαχθήκαμε από την τραγωδία του διχασμού το μεγάλο μάθημα της Δημοκρατίας, που επιβάλλει σεβασμό στη διαφορετική άποψη και αδιάκοπη προσπάθεια για δημιουργική σύνθεση.
Αυτή η στάση είναι η καλύτερη τιμή που μπορούμε να αποδώσουμε στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που αντιτάχθηκαν στο φασισμό και διεκδίκησαν μια Ελλάδα δημοκρατική, μια ελεύθερη κοινωνία και ένα μέλλον ενότητας και ευημερίας του λαού μας, βασισμένο στην Παιδεία και τις αξίες του Πολιτισμού μας.
Το Πολυτεχνείο μας καλεί να διατηρήσουμε ανόθευτη τη μνήμη του ως συμβόλου ελευθερίας και δημοκρατίας.
Επιστροφή