Ενημέρωση

Ομιλίες Προέδρου Βουλής


Aθήνα, 15 Οκτωβρίου 2024

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής, κ. Κωνσταντίνου Τασούλα στα εγκαίνια της Έκθεσης «Η Μεταπολίτευση των Γελοιογράφων»

Κυρίες και κύριοι,

Είμαστε περικυκλωμένοι από τη γελοιογραφία. Είμαστε περικυκλωμένοι από 423 γελοιογραφίες δια χειρός 67 Ελλήνων και Ελληνίδων δημιουργών από το 1974 μέχρι το 2024. Από την πιο διαπεραστική ματιά των πραγμάτων και των προσώπων.

Οι γελοιογράφοι έχουν αυτή την ικανότητα. Να καταλαβαίνουν πολύ περισσότερα και να τα αποτυπώνουν με την πένα τους. Με δηκτικό, αλλά όχι ονειδιστικό τρόπο. Και σε μια χώρα όπου η σοβαροφάνεια επιπολάζει. 

Η έκθεση αυτή, με θέμα τη Μεταπολίτευση των Γελοιογράφων, αλλά και άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες, είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσουν να ξεπεράσουμε αυτήν τη σοβαροφάνεια, που δεν έχει σχέση με τη σοβαρότητα και να καταλάβουμε ότι αυτή η ματιά των πραγμάτων και των προσώπων είναι πολύ πιο αποδοτική, πολύ πιο συμβουλευτική και πολύ πιο κριτική από οποιαδήποτε καταγραφή και από οποιαδήποτε αρθρογραφία.

Η γελοιογραφία είναι αποτέλεσμα ενός «γάμου». Του «γάμου» των γραφικών τεχνών με το χιούμορ.

Όταν οι γραφικές τέχνες διευκόλυναν την αποτύπωση του χιούμορ μετά την Αναγέννηση και σε εποχές που ο φιλελευθερισμός στις κοινωνίες κέρδιζε συνεχώς έδαφος, ταυτόχρονα συνοδοιπόρος του φιλελευθερισμού που κέρδιζε έδαφος ήταν και η γελοιογραφία. Είναι μία παράλληλη πορεία. Είναι βίοι παράλληλοι.

Χαίρομαι που η Βουλή των Ελλήνων συμπαρίσταται στη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων. Και χαίρομαι να ανακοινώσω εδώ, στο κέντρο των Αθηνών, στο χώρο όπου το Μετρό της Αθήνας επιτελεί το κοινωνικό του χρέος και το πολιτιστικό, ότι πολύ σύντομα και καθόσον και εφόσον θα συνεννοηθούμε -και θα συνεννοηθούμε- με τους γελοιογράφους μας, στο Καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν θα στεγαστεί το Μουσείο της Ελληνίδος Γελοιογραφίας.

Ώστε και το δικό μου «σινάφι» να καταλάβει ότι η γελοιογραφία δεν είναι απειλή, δεν είναι κίνδυνος, είναι ευπρόσδεκτη. Γιατί με τέτοια διαπεραστική ματιά, πολλές φορές μας βοηθάει ο γελοιογράφος να καταλάβουμε και τον εαυτό μας. Και μας χρειάζεται αυτό.

Υπάρχει, κυρίες και κύριοι, ένα καταπληκτικό ποίημα του Καβάφη, το οποίο είναι μία γραμμένη γελοιογραφία, μία γελοιογραφία με λέξεις, χωρίς σκίτσο! Έχει τίτλο: «Ηγεμών εκ Δυτικής Λιβύης».

Διακωμωδεί ο ποιητής έναν Αριστόβουλο, ο οποίος ήρθε στην Αλεξάνδρεια από την δυτική Λιβύη και προσπαθεί να προφυλάξει την έλλειψη προσόντων και μορφώσεως που έχει με το να είναι ολιγόλογος. Και οι Αλεξανδρινοί, βλέποντάς τον ολιγόλογο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα είναι βαθύς σε σκέψεις. Και λέει ο ποιητής: «μήτε βαθύς στες σκέψεις ήταν, μήτε τίποτε. Ένας τυχαίος, αστείος άνθρωπος» είναι, ο οποίος «έτρεμε μήπως χαλάσει την καλούτσικην  εντύπωση, μιλώντας με βαρβαρισμούς δεινούς τα ελληνικά. Και οι Αλεξανδρινοί τον πάρουν στο ψιλό, ως είναι το συνήθειό τους οι απαίσιοι».

Κυρίες και κύριοι γελοιογράφοι,

«Πάρτε μας στο ψιλό» ως είναι το συνήθειό σας, το θεσπέσιο.

Καλωσορίζω αυτή την έκθεση, εύχομαι καλή επιτυχία και το επόμενο ραντεβού όταν στο Καπνεργοστάσιο θα ξεκινάμε την τοποθέτηση των πρώτων γελοιογραφιών.

Να είστε καλά!

 

 

 

 





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ