Ενημέρωση

Ομιλίες Προέδρου Βουλής


Χαιρετισμός (17 Ιουνίου 2009)

του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφαστην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Τάσου Τρίκκα "ΕΔΑ 1951-67 ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ"

Η γνώση της πολιτικής ιστορίας μας και η άντληση διδαγμάτων από αυτή είναι ο καλύτερος δρόμος για έναν ομαλό, προβλέψιμο και δημοκρατικό πολιτικό βίο της Πατρίδας μας.
Το βιβλίο του Τάσου Τρίκκα, πόνημα με έκταση και βάθος καλύπτει ένα σημαντικό κενό. Πραγματεύεται και αναλύει την περίοδο μετά τον Εμφύλιο έως και τη Δικτατορία. Κυρίως τα συμβαίνοντα στην Αριστερά και το κυρίαρχο τότε ρεύμα πολιτικής έκφρασής της, την Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά, την ΕΔΑ.
Η τραγική δεκαετία του ΄40 κληροδότησε ερείπια στη Χώρα και ένα ιδιόρρυθμο πολιτικό βίο. Πολλοί ηττημένοι αρνούνταν να δεχθούν τη νέα πραγματικότητα και οι νικητές αισθάνονταν ακόμη απειλή. Τα πράγματα κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ήταν έτσι αν δεν βρισκόμαστε τότε σε εποχή Ψυχρού Πολέμου και η Ελλάδα δεν ήταν χώρα πάνω στη γραμμή αντιπαράθεσης των δυο αντιμέτωπων συνασπισμών.
Τώρα, η απόσταση της Ιστορίας, μας επιτρέπει να κατανοήσουμε αυτή την πραγματικότητα. Δεν είναι βέβαιο ότι όλος ο πολιτικός κόσμος εκείνης της εποχής κατανοούσε ή προσπαθούσε να κατανοήσει την πραγματικότητα της εποχής.
Είναι η μοίρα των μικρών χωρών όταν βρίσκονται στα σημεία μετωπικής αντιπαράθεσης των μεγάλων. Άλλοι λαοί το αντιλήφθηκαν και είχαν πολιτικό βίο σχετικά ομαλό, όπως οι Φιλανδοί. Άλλοι αρνήθηκαν να το δεχθούν και υπέστησαν τρομερές συνέπειες, όπως οι Ούγγροι.
Το έργο της ΕΔΑ δεν ήταν εύκολο. Εκπροσωπούσε σημαντικό τμήμα του Ελληνικού Λαού, διοικείτο από πολιτικούς που είχαν υποστεί διώξεις και εθεωρείτο από εσωτερικές δυνάμεις και ξένους παράγοντες ότι εκπροσωπούσε τον εσωτερικό και εξωτερικό εχθρό. Στους ανθρώπους, τους πολιτικούς που ανέλαβαν το βάρος της ευθύνης να αποτελέσουν την ΕΔΑ εκείνη την εποχή, με εκείνες τις συνθήκες, ανήκει η ιστορική εκτίμηση. Διότι γνώριζαν ότι δεν μπορούσαν να αλλάξουν μια γεωπολιτική πραγματικότητα και είχαν επίγνωση των συγκρούσεων του παρελθόντος και του μέλλοντος.
Φυσικά η Ελλάδα από το 1974 και μετά είναι μια άλλη Χώρα. Όπως και ο Κόσμος από το 1989 και μετά είναι ένας άλλος κόσμος με νέες γεωπολιτικές πραγματικότητες. Δεν παύουν όμως οι αγώνες για τις ιδέες να αποτελούν διδάγματα για όλες τις πλευρές, για όλες τις πολιτικές εποχές.
Ευχαριστούμε τον Τάσο Τρίκκα και τις Εκδόσεις Θεμέλιο για τη σημαντική συμβολή στην πολιτική ιστορία της Πατρίδας μας σε μια δύσκολη περίοδο του 20ου αιώνα.
 




Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ