Ομιλίες Προέδρου Βουλής
Ομιλία (26 Ιουνίου 2008)
του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφαγια την Επετειακή Τελετή των 60 χρόνων από τη σύσταση του Ιδρύματος Fulbright
Όταν πριν πολλές δεκαετίες, το 1945, ο διακεκριμένος αμερικανός γερουσιαστής Τζέϊμς Ουϊλλιαμ Φουλμπράϊτ εισήγαγε και επιτύγχανε την ψήφιση από τη Γερουσία τον νόμο για τις εκπαιδευτικές ανταλλαγές και υποτροφίες είναι βέβαιο ότι είχε τις καλύτερες των προθέσεων. Είναι εξίσου βέβαιο, ότι στις καλύτερες των προβλέψεών του δεν μπορούσε να έχει υπολογίσει την τεράστια επιτυχία της έμπνευσής του. Έφτιαξε στον μεταπολεμικό κόσμο, ως τις μέρες μας, γενιές επιστημόνων και πολιτών του κόσμου με κατανόηση για άλλους πολιτισμούς και έθνη. Δημιούργησε έτσι δεσμούς φιλίας, επιστήμης και ειρήνης. Είναι βέβαιο ότι σημαντικοί εργάτες της σημερινής παγκοσμιότητας υπήρξαν υπότροφοι Φουλμπράϊτ. Αυτός ο φωτισμένος πολιτικός ως μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων είχε επιτύχει δυο χρόνια πριν, το 1943, την απόφαση Φουλμπράϊτ για τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στον μεταπολεμικό διεθνή οργανισμό.
Στα Ηνωμένα Έθνη όπως αργότερα ονομάστηκαν. Τα βιβλία του για τις παγκόσμιες υποθέσεις είναι κλασσικά ακόμα και για την εποχή μας, για να μην πω, ιδίως για την εποχή μας. Η ανθρωπότητα θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση αν άνθρωποι και πολιτικοί σαν τον Φουλμπράϊτ έρχονταν στο δημόσιο βίο με μεγαλύτερη συχνότητα και πυκνότητα.
Η Ελλάδα χρωστάει πολλά στο Ίδρυμα Φουλμπράϊτ που γιορτάζει φέτος τα 60 χρόνια του. Χιλιάδες Έλληνες βρήκαν το δρόμο της επιστήμης, της ζωής και της κοινωνικής συμβολής. Λαοί και επιστήμες ήλθαν πιο κοντά.
Σήμερα τιμούμε τον εμπνευστή και τους εργάτες αυτής της πρωτόγνωρης στα παγκόσμια χρονικά προσπάθειας και επιτυχίας. Ας διευρύνουμε τα όρια αυτής της επιτυχίας, συμβάλλοντας με τη δουλειά μας, το παράδειγμά μας και την έμπνευσή μας.
Επιστροφή