Ενημέρωση

Ομιλίες Προέδρου Βουλής


Ομιλία (26 Απριλίου 2009)

του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφαστα εγκαίνια του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Σμοκόβου της ΔΕΗ

«Τον Οκτώβριο του 2005 θεμελιώσαμε, σε αυτό το σημείο, τον Υδροηλεκτρικό Σταθμό Σμοκόβου. Ένα μεγάλο έργο, ισχύος 10,4 MW, συνολικού προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του Υπουργείου Ανάπτυξης με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου.
Ήμασταν τότε εδώ ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης, ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Σπύρος Ταλιαδούρος, οι Βουλευτές του Νομού Κώστας Τσιάρας, Νίκος Σαλαγιάννης και Ντίνος Ρόβλιας, ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Θεσσαλίας Φώτης Γκούπας, ο Νομάρχης Καρδίτσας Βασίλης Αναγνωστόπουλος, ο Δήμαρχος Ταμασίου Βασίλης Μόσχος και εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών. Εκ μέρους της ΔΕΗ Α.Ε. είχαν παρευρεθεί, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Γιάννης Παλαιοκρασσάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος Δημήτρης Μανιατάκης και ανώτατα στελέχη της Επιχείρησης.
Με την υλοποίηση του έργου αυτού, γίνεται ένα ακόμη σημαντικό βήμα, για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Μια προσπάθεια, που μέσα σε 5 χρόνια, οδήγησε στον τριπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ από 430 MW σε 1300 MW σήμερα.
Από την πρώτη στιγμή της αδειοδότησης και της κατασκευής του, ως Υπουργός Ανάπτυξης, στήριξα με θέρμη και παρακολούθησα στενά την υλοποίηση του σταθμού. Σήμερα, περίπου 4 χρόνια μετά, είμαστε εδώ με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον Πρόεδρο της ΔΕΗ ΑΕ Τάκη Αθανασόπουλο, για να εγκαινιάσουμε, όλοι μαζί, ένα σημαντικό έργο για την Καρδίτσα και τη Θεσσαλία. Ένα έργο με σημαντική ενεργειακή, αρδευτική, υδρευτική και περιβαλλοντική διάσταση.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ ανέλυσε τα τεχνικά χαρακτηριστικά τόσο του σταθμού που εγκαινιάζουμε σήμερα, όσο και ακόμη δυο υπό κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών στη λίμνη Σμοκόβου. Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε κάποιες ιδιαίτερες παραμέτρους αυτής της πολύπλευρης επένδυσης για τον Τόπο μας και την ευρύτερη περιοχή:
1. Άρδευση
Το έργο αναμένεται να αποτελέσει ανάσα ζωής για τον αγροτικό πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας. Η παρατεταμένη λειψυδρία των τελευταίων ετών έχει σημαντικές συνέπειες στην άρδευση των καλλιεργειών. Από την λίμνη Σμοκόβου εκτιμάται πως θα είναι δυνατή η άρδευση έκτασης 260.000 στρεμμάτων γεωργικής γης.
2. Ύδρευση
Πολύτιμος είναι και ο υδρευτικός χαρακτήρας του έργου. Με την ολοκλήρωση τη μελέτης ύδρευσης της ανατολικής πλευράς του νομού (μελέτη ύδρευσης Σμοκόβου) θα γίνει δυνατή η ένταξη του έργου στα χρηματοδοτικά προγράμματα. Έτσι, θα μπορέσει να αρχίσει η κατασκευή δικτύου ύδρευσης, με το οποίο θα επιλυθούν μόνιμα τα προβλήματα ύδρευσης σε δεκάδες δημοτικά διαμερίσματα της Καρδίτσας.
3. Τουρισμός
Η κατασκευή της λίμνης Σμοκόβου δημιουργεί μια νέα δυναμική τουριστικής ανάπτυξης, συμπληρωματική ως προς τη λίμνη Πλαστήρα. Στο Νομό Καρδίτσας υπάρχουν σήμερα δυο μεγάλες λίμνες (λίμνη Σμοκόβου & Πλαστήρα), ενώ κατασκευάζεται με γρήγορους ρυθμούς και η λίμνη Συκιάς στον Αχελώο. Το δίκτυο αυτών των λιμνών αναμένεται να αποτελέσει ξεχωριστό τουριστικό προορισμό σε ολόκληρη τη χώρα. Για την τουριστική ανάπτυξή τους έχω προτείνει και είναι υπό σχεδιασμό η οδική διασύνδεση αυτών των τριών λιμνών. Παράλληλα, γίνονται ενέργειες για να υπάρχει σωστή οικιστική ανάπτυξη στην περιοχή σε συνεργασία με το Νομάρχη και τους τοπικούς φορείς και παράγοντες.
4. Ενέργεια
Τα νερά του φράγματος Σμοκόβου, πέρα από την αρδευτική και υδρευτική τους εκμετάλλευση, θα αξιοποιηθούν για την παραγωγή καθαρής ενέργειας. Πρόκειται για «καθαρή» ενέργεια από την αξιοποίηση μιας κατ’ εξοχήν Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας όπως είναι το υδάτινο δυναμικό.
Σημειώνω ότι για την περαιτέρω αξιοποίηση της Λίμνης Σμοκόβου και του υδάτινου δυναμικού της περιοχής έχει αρχίσει η κατασκευή ακόμη δυο Υδροηλεκτρικών Σταθμών. Τα έργα αυτά, μαζί με τον μεγάλο Υδροηλεκτρικό Σταθμό Πλαστήρα, τους μικρούς Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς ιδιωτών, τη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα της Χώρας (ισχύος 30 ΜW) στο Δήμο Μουζακίου, τα Φωτοβολταϊκά Πάρκα του Δήμου Κάμπου και ιδιωτών, καθιστούν το Νομό μας πρωτοπόρο στη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά και σημαντική ηλεκτροπαραγωγό δύναμη. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι στο Νομό Καρδίτσας και το Δήμο Μουζακίου έχει εγκατασταθεί ένας από τους πρώτους Μικρούς Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς της Χώρας που λειτουργεί με τη μορφή εταιρίας λαϊκής βάσης με τη συμμετοχή του Δήμου.
Σε αυτά είναι απαραίτητο να προστεθεί και η υλοποίηση του υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας του Νομού Τρικάλων, ισχύος 162 MW. Ενός έργου μεγάλης εθνικής σημασίας, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε το 1986 και στην πορεία εξελίχθηκε σε γεφύρι της Άρτας. Το έργο αυτό βρίσκεται πλέον, μετά τη συνεργασία του υπουργείου Ανάπτυξης με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τη ΔΕΗ και τους φορείς των κατοίκων της περιοχής, στο τελευταίο στάδιο της υλοποίησής του.
Πάνω απ’ όλα, όμως, τα έργα αυτά έχουν μεγάλη συμβολή στην τοπική οικονομία. Διασφαλίζουν την εισροή νέων επενδυτικών κεφαλαίων, στηρίζουν την απασχόληση με νέες θέσεις εργασίας και παρέχουν οικονομικούς πόρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς με νόμο του 2006 (Ν. 3468/2006) το 3% των εσόδων αποδίδεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Συγχαίρω τη ΔΕΗ ΑΕ, τη Διοίκηση και όλα τα στελέχη της, για την γρήγορη και επιτυχή ολοκλήρωση του έργου.
Συγχαίρω το υπουργείο Ανάπτυξης, τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και τον πρώην υπουργό Χρήστο Φώλια που αγκάλιασαν και εκείνοι το έργο και εργάστηκαν συστηματικά για την περάτωσή του.
Θέλω, τέλος, να συγχαρώ την Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλους όσοι μόχθησαν για να φτάσουμε στο αίσιο αυτό αποτέλεσμα και παρακαλώ τους μηχανικούς να θέσουν σε λειτουργία τον υδροηλεκτρικό σταθμό».
  




Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ