Ενημέρωση

Ομιλίες Προέδρου Βουλής


Ομιλία (22 Οκτωβρίου 2008)

του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα στην εκδήλωση για τα 20 χρόνια της ΔΕΠΑ, με θέμα: «Η ανατολική Μεσόγειος γέφυρα για την ασφάλεια ενεργειακής τροφοδοσίας στην Ευρώπη»

Η σημερινή επετειακή εκδήλωση της ΔΕΠΑ, για τα 20 χρόνια από τη σύστασή της, είναι μια αξιέπαινη πρωτοβουλία της διοίκησης και των στελεχών της. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα υλοποιήθηκε ένα από τα πιο μεγαλόπνοα αναπτυξιακά και επενδυτικά σχέδια στη Χώρα μας. Αναφέρομαι στο δίκτυο Υψηλής, Μέσης και Χαμηλής Πίεσης Φυσικού Αερίου. Ένα έργο που συμβολίζει τη συνέχιση μείζονος σημασίας στρατηγικών επιλογών, από όλες τις Κυβερνήσεις της περιόδου αυτής. Ένα έργο που αναδεικνύει τη σπουδαιότητα πολιτικών συγκλίσεων, σε έργα που οδηγούν στην πρόοδο του Τόπου και την ευημερία όλων των Ελλήνων. Ως πολιτικός αρχών και πεποιθήσεων, έχω, πολλές φορές, υποστηρίξει ότι, οι μεγάλες εθνικές επιλογές και κατακτήσεις γίνονται πραγματικότητα με διαχρονική και συλλογική προσπάθεια.
Η ίδρυση και η λειτουργία της ΔΕΠΑ αποδεικνύει, στην πράξη, ότι ο πολιτικός κόσμος της Χώρας μπορεί να πετυχαίνει υψηλούς στόχους, όταν στρατεύεται σε μεγάλες επιλογές. Αυτή, ακριβώς, η πρόκληση (η πρόκληση της συστράτευσης σε κοινούς στόχους) ισχύει πολύ περισσότερο σήμερα, που η Παγκόσμια Οικονομία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση. Μετά τις ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας, φυσικών πόρων και βασικών τροφίμων που είχαμε έως και πρόσφατα, (αυξήσεις που εκτίναξαν στα ύψη τον παγκόσμιο πληθωρισμό) η Διεθνής Κοινότητα βρέθηκε, πρόσφατα, στη δίνη μιας πρωτόγνωρης χρηματοοικονομικής κρίσης. Οι συντονισμένες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες πρωτοβουλίες είχαν, μέχρι σήμερα, σημαντικά αποτελέσματα ως προς την αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης. Η Παγκόσμια Κοινότητα, όμως, αντιμετωπίζει, τώρα, τον κίνδυνο της ύφεσης. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη στην Ευρώπη κατά το επόμενο διάστημα θα είναι μηδενική. Παρόλον ότι για τη Χώρα μας προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα είναι στο 2% του ΑΕΠ, έχουμε χρέος συστράτευσης για να υπερβούμε την εκτίμησή του. Κυβέρνηση και πολιτικές δυνάμεις έχουμε υποχρέωση να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Έχουμε υποχρέωση να συμβάλουμε ώστε:
· να περιορίσουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις του διεθνούς περιβάλλοντος στην πραγματική οικονομία,
· να κρατήσουμε ψηλά τους ρυθμούς της ανάπτυξης και της απασχόλησης,
· να απαντήσουμε με πράξεις πολιτικής ευθύνης και κοινωνικής ευαισθησίας στις προκλήσεις της εποχής,
· να στηρίξουμε έμπρακτα τους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Οι οικονομικά ασθενέστεροι είναι μόνιμη έγνοια για όλους μας. Η παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά και η διπλή ενεργειακή και περιβαλλοντική πρόκληση, απαιτούν νέες ιδέες, νέες δράσεις, νέες πρωτοβουλίες. Απαιτούν, ταυτόχρονα, εντατική συνέχεια σε επιλογές και έργα, που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών. Η επένδυση στο Φυσικό Αέριο είναι μια τέτοια επιλογή. Είναι βασικό στοιχείο μιας ευρύτερης στρατηγικής, που αφορά στο παρόν και το μέλλον. Συνδέεται:
· με τη μείωση της Πετρελαϊκής εξάρτησης και του ενεργειακού κόστους,
· με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των Ελληνικών επιχειρήσεων, και γενικότερα της οικονομίας μας,
· με τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και την προστασία του περιβάλλοντος.

Συνδέεται, δηλαδή, με τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Χαίρομαι που βρίσκομαι, σήμερα, ανάμεσα σας. Ανάμεσα σε παλαιούς συνεργάτες, 13 μήνες μετά την ολοκλήρωση της αποστολής μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης και την εκλογή μου ως Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων. Συναντώ και πάλι συνεργάτες της περιόδου 2004-2007, μαζί με τους οποίους πετύχαμε σημαντικούς στόχους σε πολλούς τομείς. Ανάμεσα στους στόχους αυτούς είναι και η ενίσχυση της διείσδυσης του φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά. Χαίρομαι γιατί όλα αυτά που ξεκινήσαμε μαζί το Μάρτιο του 2004 συνεχίζονται από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, τον κ. Χρήστο Φώλια και τους συνεργάτες του.
Οφείλω, όμως, σήμερα να θυμίσω ότι η ιστορία του φυσικού αερίου στη Χώρα μας ξεκινά από το 1979. Ξεκινά πριν από τη σύσταση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου και φυσικά πριν από την εμπορική λειτουργία του συστήματος. Για πρώτη φορά το ζήτημα του Φυσικού Αερίου τέθηκε τον Οκτώβριο του 1979, στη Μόσχα, στη συνάντηση του τότε Πρωθυπουργού αειμνήστου Κωνσταντίνου Καραμανλή με το σοβιετικό ομόλογό του Αντρέι Κοσύγκιν. Στη συνάντηση εκείνη εξετάστηκε η δυνατότητα προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία και η κατασκευή κεντρικού αγωγού για τη μεταφορά του στη Χώρα μας. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1983, στελέχη της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου αποτέλεσαν τον πρώτο πυρήνα που ανέλαβε την προετοιμασία της Σύμβασης για την Προμήθεια Φυσικού Αερίου, που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 1988. Ήταν η έμπρακτη συνέχεια στη Διακρατική Συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Σοβιετικής Ένωσης, που είχε υπογραφεί ένα χρόνο πρωτύτερα, τον Οκτώβριο του 1987, όταν Πρωθυπουργός ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου και υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας ο Αναστάσιος Πεπονής. Ο υπουργός που έκανε πράξη το μεγαλόπνοο σχέδιο και συνέδεσε ιστορικά το όνομά του με την εισαγωγή του φυσικού αερίου στη Χώρα.
Όλα αυτά τα χρόνια, οι διοικήσεις, τα στελέχη και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΠΑ, εργάστηκαν με όρεξη και πάθος, για τη διείσδυση του Φυσικού Αερίου στο Ενεργειακό Ισοζύγιο της Χώρας.
Βλέπω εδώ πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου, τον πρώην υπουργό Χρήστο Βερελή, ο οποίος είχε σημαντική προσφορά τόσο στον τομέα του πετρελαίου, όσο και του φυσικού αερίου, τον Πρόεδρο της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνο Παπασπυρίδη.
Σήμερα, είκοσι (20) χρόνια από τη σύσταση του ομίλου εταιρειών ΔΕΠΑ και δέκα (10) χρόνια μετά την έλευση του φυσικού αερίου στη χώρα μας, (όταν Υπουργός Ανάπτυξης ήταν η κα Βάσω Παπανδρέου) το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου αποτελείται από:
· 511 χιλιόμετρα δικτύου Υψηλής Πίεσης,
· 450 χιλιόμετρα κλάδων Υψηλής Πίεσης,
· 68 Βανοστάσια,
· 3 μετρητικοί σταθμοί στη Ρεβυθούσα, στο Στρυμονοχώρι Σερρών και στο Πέπλο του Δήμου Φερρών Έβρου,
· τέσσερα (4) Κέντρα Λειτουργίας και Συντήρησης,
· εικοσιπέντε (25) σταθμούς μέτρησης και ρύθμισης,
· ένα σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου,
· δύο (2) σταθμούς τροφοδοσίας οχημάτων,
· 455 χιλιόμετρα αγωγών Μέσης Πίεσης στις περιοχές ευθύνης των τριών ΕΠΑ,
· 160 χιλιόμετρα αγωγών Μέσης Πίεσης που έχει κατασκευάσει η ΔΕΠΑ,
· πολλά χιλιόμετρα δικτύων χαμηλής πίεσης.
 
Με τις υποδομές αυτές τροφοδοτούνται, σήμερα, με φυσικό αέριο:
- μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ 1580 MW θερμικών,
- μονάδες ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειες 860MW,
- μεγάλοι και μικροί βιομηχανικοί πελάτες σε όλη τη Χώρα,
- εμπορικοί και οικιακοί καταναλωτές των τριών Εταιρειών Παροχής Αερίου (Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας).
 
Μέσα σε πέντε χρόνια, η διείσδυση του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, τη βιομηχανική παραγωγή, τον τριτογενή τομέα τα νοικοκυριά και τις μεταφορές, έχει αυξηθεί εντυπωσιακά. Η συνολική κατανάλωση από 2,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που ήταν το 2003, έφτασε στα 3,8 δισεκατομμύρια το 2007 και προσεγγίζει φέτος τα 4,6 δις.
Ο υπερδιπλασιασμός της κατανάλωσης φυσικού αερίου, μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, είναι αποτέλεσμα μιας οργανωμένης συλλογικής προσπάθειας: Του Υπουργείου Ανάπτυξης, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, της ΔΕΠΑ, του ΔΕΣΦΑ και των ΕΠΑ. Αποδεικνύει πως, όταν εργαζόμαστε με στρατηγική, σχέδιο και μεθοδικότητα, μπορούμε να πετυχαίνουμε σημαντικά αποτελέσματα. Από τις παρεμβάσεις, που έγιναν στα προηγούμενα χρόνια, για την ενίσχυση της υποδομής του Φυσικού Αερίου και την επέκταση της χρήσης του, ενδεικτικά αναφέρω:
Πρώτον: Την αναβάθμιση του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας, η οποία ξεκίνησε το 2005 και ολοκληρώθηκε το 2007. Με το σημαντικό αυτό έργο, τριπλασιάστηκε η δυνατότητα αεριοποίησης του σταθμού, και διασφαλίστηκε μεγαλύτερη ελευθερία στη διαχείριση της ζήτησης.
Δεύτερον: Το πρόγραμμα επέκτασης του δικτύου Φυσικού Αερίου σε 13 νέες περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Από την Κόρινθο έως τη Δράμα, τις Σέρρες και το Κιλκίς. Από τη Χαλκίδα και τη Θήβα έως την Κομοτηνή. Επισημαίνω ότι ο αγωγός προς τη Δυτική Θεσσαλία, τη Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, ολοκληρώνεται στο επόμενο διάστημα.
Τρίτον: Την κατασκευή του σταθμού ανεφοδιασμού με Φυσικό Αέριο των λεωφορείων της ΕΘΕΛ στην Ανθούσα Αττικής, που είναι ο μεγαλύτερος και πιο σύγχρονος σε όλη την Ευρώπη.
Τέταρτον: Την ίδρυση των νέων ΕΠΑ, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η διαδικασία για την έγκριση των οποίων, ολοκληρώθηκε μετά από προσπάθεια τριών χρόνων, με την πρόσφατη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 
Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές για την ενέργεια και ειδικότερα για το φυσικό αέριο, πάνω απ’ όλα θέλω να υπογραμμίσω τις μεγάλες διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες που πετύχαμε και τα έργα που μετατρέπουν τη Χώρα μας σε δίαυλο μεταφοράς Φυσικού Αερίου από τα κέντρα παραγωγής της Κασπίας και της Ρωσίας προς τις μεγάλες καταναλωτικές αγορές της Ευρώπης.
Είναι, πρώτ’ απ’ όλα, η κατασκευή του Ελληνοτουρκικού Αγωγού Φυσικού Αερίου, που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2005 και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2007, διασφαλίζοντας μια ακόμα πύλη Φυσικού Αερίου στη Χώρα μας.
Είναι η διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας: για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού διασύνδεσης των εθνικών συστημάτων Φυσικού Αερίου των δύο (2) χωρών, που υπογράφηκε το Νοέμβριο του 2005, στο Λέτσε.
Είναι η τριμερής διακρατική συμφωνία Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας, για τη ρύθμιση ζητημάτων, που αφορούν τη συνεργασία των τριών χωρών στην κατασκευή και τη λειτουργία του Νότιου Ευρωπαϊκού Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2007, στη Ρώμη.
Είναι η διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Αζερμπαϊτζάν, για την ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών και τη μεταφορά Αζέρικου Φυσικού Αερίου, μέσω Τουρκίας και Ελλάδας, προς την Ιταλική και τις άλλες Ευρωπαϊκές Αγορές που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2007, στο Μπακού. Η συμφωνία αυτή άνοιξε το δρόμο για την τετραμερή διακρατική συμφωνία Αζερμπαϊτζάν - Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας, που προτείναμε τον Ιούλιο του 2007 και προωθείται, στην περίοδο αυτή, με γρήγορους ρυθμούς.
Είναι, ακόμη, οι διακρατικές ενεργειακές συμφωνίες, που υπογράφηκαν το 2006 με την κυβέρνηση της Αιγύπτου (για τη διασφάλιση μιας ακόμα πηγής προμήθειας Φυσικού Αερίου), αλλά και με την κυβέρνηση της Αλβανίας (για την κατασκευή κλάδου Φυσικού Αερίου προς τη γειτονική χώρα).
Είναι, τέλος, και η διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Ρωσίας για τη συμμετοχή της Χώρας μας στον Αγωγό Φυσικού Αερίου South Stream, που υπογράφηκε από τον υπουργό Χρήστο Φώλια, τον περασμένο Απρίλιο στη Μόσχα.
 
Οι συμφωνίες και τα έργα αυτά είναι μείζονος σημασίας για την Πατρίδα μας:
- Αναβαθμίζουν τη Χώρα μας γεωπολιτικά και τη μετατρέπουν σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο,
- διασφαλίζουν ενεργειακή ασφάλεια,
- φέρνουν έσοδα για το κράτος και
- δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.
 
Ως Πρόεδρος της Βουλής δεν μπορώ να μην αναφερθώ στις επιτυχίες της Κοινοβουλευτικής Διπλωματίας τον τελευταίο χρόνο:
  1. Την δημιουργία adhoc Επιτροπής για την Ενέργεια και το Περιβάλλον στα πλαίσια της Ευρωμεσογειακής Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης.
  2. Την προώθηση της πρότασης μου από την θητεία μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης για τη δημιουργία Ευρωμεσογειακής Ενεργειακής Κοινότητας. Πρόταση που έγινε δεκτή από την Ολομέλεια της Ευρωμεσογειακής Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς Γκερτ Πέτερινγκ και πλέον αντιμετωπίζεται θετικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα και με την πρόσφατη έγγραφη θετική τοποθέτηση του Επιτρόπου για την Ενέργεια ΆντριςΠίμπαλγκς.
Οι επιτυχίες των τελευταίων χρόνων δεν επιτρέπουν εφησυχασμούς. Είναι μια ισχυρή αφετηρία για να βάλουμε τον πήχη ακόμη πιο ψηλά. Οι προτεραιότητες είναι και γνωστές και δεδομένες:
Πρώτον: Η διασφάλιση των μακροπρόθεσμων αναγκών της Χώρας σε φυσικό αέριο, με την επιμήκυνση της διακρατικής συμφωνίας με τη Ρωσία. Αυτό, δηλαδή, που συμφωνήθηκε στις συναντήσεις που είχαμε με τον Υπουργό Βιομηχανίας και Ενέργειας κ. Χριστένκο, και τον επικεφαλής της Gazprom κ. Μίλερ. Αυτό που επισφραγίστηκε αμέσως μετά στις συναντήσεις του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Πρόεδρο Πούτιν. Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα σημαντική, η συμπληρωματική προμήθεια Φυσικού Αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στη βάση της Διακρατικής Συμφωνίας του Αυγούστου του 2007.
Δεύτερον: Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου προς την Πελοπόννησο, σε συνδυασμό με την κατασκευή δύο σύγχρονων μονάδων φυσικού αερίου από τη ΔΕΗ, στη Μεγαλόπολη, σε αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων λιγνιτικών.
Τρίτον: Η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την κατασκευή και δεύτερου σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κορακιά της Κρήτης. Η κατασκευή του σταθμού αυτού σε συνδυασμό με τη δημιουργία ενεργειακού κέντρου, με σύγχρονες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, πρόκειται να διασφαλίσει την κάλυψη των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της Μεγαλονήσου, τουλάχιστον μέχρι το 2020.
Τέταρτον: Τον έγκαιρο προγραμματισμό από τα στελέχη της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, για την επέκταση του δικτύου Φυσικού Αερίου σε πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, στο πλαίσιο της κατασκευής του χερσαίου τμήματος του Ελληνοϊταλικού Αγωγού.
Πέμπτον: Την άμεση προώθηση των διαδικασιών, για τους διεθνείς διαγωνισμούς, για τις νέες ΕΠΑ.
Έκτον: Την εντατικοποίηση της προσπάθειας για τη διείσδυση του Φυσικού Αερίου στην οικιακή χρήση καθώς και στον κλιματισμό. Ορίσαμε ως στόχο να προσεγγίσουμε, έως το τέλος του 2010, τη διάθεση φυσικού αερίου σε ένα εκατομμύριο νοικοκυριά. Και ο στόχος αυτός είναι απόλυτα εφικτός. Είναι υποχρέωση στους πολίτες που δικαιούνται να έχουν φθηνότερο καύσιμο, πιο φιλικό στο περιβάλλον.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι το Φυσικό Αέριο αποτελεί το καύσιμο του 21ου αιώνα. Η αυξανόμενη ζήτηση και οι μεγάλες επενδύσεις που προγραμματίζονται σε διεθνές επίπεδο για τη μεταφορά του από τα σημεία παραγωγής προς τα διεθνή κέντρα κατανάλωσης, αιτιολογούν απόλυτα το χαρακτηρισμό αυτό. Στη Χώρα μας η αύξηση της κατανάλωσης Φυσικού Αερίου από χρόνο σε χρόνο διασφαλίζει λαμπρό μέλλον για τη ΔΕΠΑ, τον ΔΕΣΦΑ, τις ΕΠΑ. Δημιουργεί, ταυτόχρονα, μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, δεδομένου ότι η αγορά Φυσικού Αερίου απελευθερώθηκε με το νομοθετικό, κανονιστικό πλαίσιο και ρυθμιστικό πλαίσιο της περιόδου 2005 - 2007.
Είμαι βέβαιος ότι και στο νέο περιβάλλον ο όμιλος εταιρειών ΔΕΠΑ θα συνεχίσει, για πολλά χρόνια, να αποτελεί το βασικό πυλώνα της αγοράς Φυσικού Αερίου.
Επισημαίνω ότι, μόνο ο προϋπολογισμός των έργων που έχουν ενταχθεί από το 2007 στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου και υλοποιούνται ή θα υλοποιηθούν από το ΔΕΣΦΑ, υπερβαίνει το ένα δις. ευρώ. Εάν συνυπολογιστούν οι επενδύσεις της ΔΕΠΑ και των ΕΠΑ, τότε το επενδυτικό απόθεμα, που έχει εξασφαλιστεί για την επόμενη πενταετία, ξεπερνά το 1,5 δις ευρώ. Και αυτό σημαίνει πολλαπλά οφέλη για την Εθνική Οικονομία.
Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, σας εύχομαι και η επόμενη εικοσαετία να είναι εξίσου δημιουργική. Σας καλώ για το σκοπό αυτό να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο και την ίδια αφοσίωση το έργο που κάνετε. Συμβάλλει άλλωστε το έργο αυτό (και μάλιστα σημαντικά)
· στην οικονομική και την περιφερειακή ανάπτυξη,
· στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων,
· στη δημιουργία νέων επαγγελμάτων και νέων θέσεων εργασίας.
 




Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ