Ενημέρωση

Ομιλίες Προέδρου Βουλής


Αθήνα, 19 Απριλίου 2018

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής στην παρουσίαση του βιβλίου «10+1 Ερωτήσεις και Απαντήσεις για το Μακεδονικό» των Κ.Καρπόζηλου και Δ.Χριστόπουλου

«Η χώρα μας έχει συμφέρον να επιλυθεί το ζήτημα με τη γειτονική μας χώρα FYROM στη βάση μιας κοινής και αμοιβαία αποδεκτής, με ισχύ έναντι όλων, λύσης για το, με συνταγματική κατοχύρωση, όνομα και με μια ευρύτερη συμφωνία που θα πιστοποιεί, θα εγγυάται και θα ενθαρρύνει μια νέα εποχή στις σχέσεις των λαών, όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και σε όλα τα ζητήματα που τις αφορούν». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, κατά την παρουσίαση του βιβλίου των πανεπιστημιακών Κωστή Καρπόζηλου και Δημήτρη Χριστόπουλου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

Ο κ. Βούτσης εξέφρασε, μάλιστα, την πολιτική του εκτίμηση ότι «εφόσον έρθει στην Ελληνική Βουλή προς κύρωση μία συμφωνία, στη βάση των επανειλημμένων, από πλευράς του Πρωθυπουργού αλλά και του Υπουργού Εξωτερικών, δημόσιων τοποθετήσεων και δεσμεύσεων, θα βρει –μέσα και από τη συζήτηση- μία ευρύτατη πολιτική στήριξη» και υπογράμμισε τη σημασία έμπρακτης υποστήριξης της κυβερνητικής προσπάθειας από όλους.

Όπως επεσήμανε, «η χώρα δεν κερδίζει από την παράταση της εκκρεμότητας. Δεν ενισχύεται από τη μη θετική αξιοποίηση του παρόντος συσχετισμού πολιτικών δυνάμεων στη γείτονα χώρα και την παραμονή σε ένα status μη λύσης. Ενώ, ταυτόχρονα, μια τέτοια κατάσταση θα σηματοδοτεί την αδυναμία της χώρας να πείσει σχεδόν όλες τις άλλες χώρες της διεθνούς κοινότητας, γιατί θα επιμένουμε στη μη συμπερίληψη του όρου “Μακεδονία” σε σύνθετη ονομασία, επαναλαμβάνω, για όλες τις χρήσεις».

Ο Πρόεδρος της Βουλής συσχέτισε την ανάγκη επίλυσης του ζητήματος με το γεγονός ότι «η ανάδειξη και η ενίσχυση της χώρας μας ως “πόλου σταθερότητας” στην πολύ κρίσιμη περιοχή, δεν είναι καθόλου μια απλή υπόθεση. Ιδιαίτερα όταν γίνεται βαρύ το κλίμα απειλών από Ανατολάς, όπως πρόσφατα που η ένταση έχει κορυφωθεί» υπογραμμίζοντας ότι «η βαλκανική οικονομική συνέργεια είναι οργανικό μέρος του ευρύτερου αναπτυξιακού ρόλου που η χώρα μας διεκδικεί ως ενεργειακός και εμπορευματικός κόμβος, μετά και την τυπική λύση των μνημονιακών δεσμεύσεων».

Ο Πρόεδρος της Βουλής υπενθύμισε «τη διαφορετική στάση και θέση την οποία στο παρελθόν αρκετοί από εμάς είχαμε προκρίνει, εν μέσω μιας πρωτοφανούς προσπάθειας εθνικιστικών κύκλων στη χώρα μας να απονομιμοποιηθεί και να στοχοποιηθεί οποιαδήποτε άλλη φωνή για το συγκεκριμένο ζήτημα, θέση την οποία συμπύκνωνε η κατάφαση ότι “Η Ελληνική Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική” και η οποία ήταν ρεαλιστική και προδρομική, καθώς έθετε από τότε με ακρίβεια τα όρια μιας αμοιβαία βιώσιμης και ευρύτατα αποδεκτής συμφωνίας ως εναλλακτική στις κραυγές και τις διχαστικές κορώνες, που τελικά εμφορούνταν και από την άκρως επικίνδυνη αντίληψη και πολιτική που θεωρεί την Ελλάδα διαχρονικά ως απομονωμένο “ανάδελφο έθνος”».

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στην ανάγκη «να τελειώνουν η σιωπή και οι τακτικισμοί πολιτικών ηγεσιών και δυνάμεων που αφήνουν ελεύθερο το πεδίο για να ακούγονται διχαστικοί αφορισμοί για “εθνομηδενιστές”, για “προδότες” και “αγχόνες”, για ανοικτές απειλές οργανώσεων ακόμα και απέναντι στους Έλληνες βουλευτές, τους πολιτειακούς παράγοντες, τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών, ως μειοδότες και υπόλογους για εσχάτη προδοσία. Να αντιληφθούν ότι τέτοιες ακραίες συμπεριφορές δεν είναι απλά μια γραφική σύγχρονη έκδοση και εκδοχή της μετεμφυλιακής πατριδοκαπηλείας και της υστερικής εθνικοφροσύνης, αλλά αποτελούν –όπως αποδείχθηκε άλλωστε- το θερμοκήπιο για μια άκρως επικίνδυνη, νόθα επανανομιμοποίηση μέσα σε μερίδα του λαού μας των φιλοφασιστικών, χρυσαυγίτικων αντιλήψεων».

 

*Ακολουθεί συνημμένο το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του Προέδρου της Βουλής


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.




Συνοδευτικά αρχεία



Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ