Ενημέρωση

Ομιλίες Προέδρου Βουλής


Χαιρετισμός (3 Ιουλίου 2009)

του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα στο Διεθνές Συνέδριο που οργανώνει το Μανιατάκειον Ίδρυμα

«Είναι εξαιρετική η συγκυρία της διεξαγωγής του παρόντος συνεδρίου σε μια εποχή που η Ελλάδα στρέφει τα μάτια της στην ιστορία της και στον πολιτισμό της, για να τιμήσει και να προστατεύσει τα έργα των προγόνων της. Και δείτε πώς, αυτά μας επιστρέφουν την τιμή καθιστώντας την Ελλάδα το κέντρο του πολιτιστικού ενδιαφέροντος, μας χαρίζουν υπερηφάνεια και αυτοπεποίθηση και μας δείχνουν το δρόμο της ανάπτυξης μέσα από την αξιοποίηση του τεράστιου κεφαλαίου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Ιστορική μνήμη λοιπόν και οικονομική ανάπτυξη είναι το αντικείμενο του συνεδρίου. Επίτρεψέ μου εδώ αγαπητέ πρόεδρε να παρατηρήσω ότι η λέξη “οικονομική” περιορίζει το εύρος της ανάπτυξης. Συνήθως τη συνοδεύει, αλλά δεν την καθορίζει. Οικονομική λοιπόν αλλά και πνευματική, κοινωνική, πολιτιστική ανάπτυξη είναι το ζητούμενο. Γνωρίζουμε ότι οι οικονομίες αναπτύσσονται ή φθίνουν, αλλά το κεφάλαιο της ιστορικής, πνευματικής, πολιτιστικής μας κληρονομιάς δεν εξανεμίζεται ποτέ, αντίθετα αποτελεί ισχυρό εφαλτήριο ανάπτυξης και σίγουρο στήριγμα σε δύσκολους καιρούς όπως αυτοί που διανύουμε.
Είμαι πεπεισμένος ότι το παρόν συνέδριο (μαζί με το δεύτερο μέρος του που θα διεξαχθεί στην Κορώνη), θα αποτελέσει την αρχή μιας ενδιαφέρουσας και χρήσιμης αναζήτησης της επιδράσεως των ιστορικών γεγονότων στην πορεία και την ανάπτυξη της περιοχής, μέσα από την επιστημονική θεώρηση και ανάλυση που θα επιχειρήσουν οι διακεκριμένοι σύνεδροι, οι οποίοι συγκροτούν το πάνελ των ομιλητών. Άποψη που ενισχύεται από την παρουσία των εκπροσώπων των δύο δυνάμεων που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο κατά την εξεταζόμενη εποχή, της Ιταλίας και της Γαλλίας.
Ενετοί και Φράγκοι άφησαν το αποτύπωμα τους στο μονοπάτι της ιστορίας της περιοχής. Με την υπογραφή της συνθήκης της Σαπιέντζα το 1209, η Κορώνη περνά στα χέρια των Ενετών, των οποίων η πολιτική θα της επιτρέψει να γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη και να καταστεί σημαντικότατο εμπορικό και οικονομικό κέντρο, μέσω της αξιοποίησης του λιμανιού της. Κορώνη και Μεθώνη θα αποτελέσουν για τα επόμενα 300 χρόνια σημαντικά εμπορικά κέντρα ολόκληρης της Μεσογείου. 
H ιστορία έχει καταγραφεί. Απομένει σε σας να αναδείξετε με την επιστημονική σας σκέψη τα καλά και τα άσχημα, για να διδαχθούν οι νεώτεροι και να αντλήσουν παραδείγματα που θα αξιοποιηθούν για την πρόοδο του τόπου. 
Συγχαίρω την πρωτοβουλία του Μανιατακείου Ιδρύματος για την οργάνωση του συνεδρίου και για την θεματολογία που επέλεξε και συστήνω σε κάθε Δήμο να ακολουθήσει το παράδειγμα που μας προσφέρει. Να στρέψουμε δηλαδή την προσοχή μας στην εξέταση της ιστορίας και συνδέοντάς την με το παρόν να ανακαλύψουμε τις δυνατότητές μας και τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, τα οποία θα μας οδηγήσουν στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας.
Η πολιτεία συνολικά και η τοπική αυτοδιοίκηση ειδικά, έχουν ένα σημαντικό ρόλο σ’ αυτήν την αναζήτηση και οφείλουν να δράσουν αναλόγως. 
Ευχαριστώ για την προσοχή σας και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου».
 




Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ