Ενημέρωση

Ομιλίες Προέδρου Βουλής


Ομιλία (4 Σεπτεμβρίου 2009)

του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα κατά την έναρξη των εργασιών της ΙΔ΄ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων

«Η Βουλή των Ελλήνων σας υποδέχεται με χαρά και συγκίνηση. Βρίσκεστε στο κτίριο που αποτελεί τον ιερότερο και εμβληματικότερο χώρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Και βρίσκεστε για να μετάσχετε στην ΙΔ΄ σύνοδο της Βουλής των Εφήβων.
 
Στη σχολική χρονιά που πέρασε είχατε την ευκαιρία να πληροφορηθείτε και να ενημερωθείτε για το θεσμό της Βουλής των Εφήβων. Τους στόχους του και το χαρακτήρα του. Ο πρωταρχικός στόχος ορίστηκε με μια έκφραση του Προέδρου Απόστολου Κακλαμάνη στην πρώτη σύνοδο της Βουλής των Εφήβων, το 1996, που τέθηκαν τα θεμέλια του θεσμού αυτού. Έδωσε ο κ. Κακλαμάνης τον εξής απλό, αλλά περιεκτικό ορισμό: «Η Βουλή των Εφήβων είναι άσκηση Δημοκρατίας». Είναι δηλαδή μια διαρκής και συστηματική προσπάθεια επίτευξης ενός υψηλού στόχου, όπως είναι άλλωστε και η συμβολή όλων μας στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Παραπέμπει ταυτόχρονα και στο δημοκρατικό πρότυπο της αρχαίας Ελλάδας, όπου η άσκηση των εφήβων στο λεγόμενο Γυμνάσιον δεν ήταν μόνο σωματική άσκηση και άμιλλα. Ήταν ταυτόχρονα και σπουδή των δημοκρατικών θεσμών.
 
Ως προς το χαρακτήρα του θεσμού, το στίγμα το έδωσε ο αείμνηστος συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης, που ήταν ο πρώτος πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής των Εφήβων.  Υιοθέτησε για το θεσμό «την κραυγή για ελεύθερη έκφραση των νέων τον Μάη του 1968: Απαγορεύεται το απαγορεύεται». Γιατί ο διάλογος μπορεί να καρποφορήσει μόνον όταν διεξάγεται σε πλαίσιο και με όρους απόλυτης ελευθερίας, δηλαδή ουσιαστικής Δημοκρατίας.  Άλλωστε ο αυτοέλεγχος, για να μην προσβάλλεται ο συνομιλητής και να μην εμποδίζεται η ελεύθερη έκφραση και της δικής του γνώμης στο διάλογο προϋποθέτει ανθρώπους πραγματικά ελεύθερους από κινητήριες δεσμεύσεις και δεσμευτικά κίνητρα.  Υπάρχει ένα κίνητρο που συνδέει όλους τους πολίτες, νέους και ώριμους, που μετέχουν στο δημόσιο βίο.  Είναι η βούληση να φτιάξουν, να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο και η πεποίθηση ότι, αν εργαστούμε σωστά, τότε μπορούμε να το επιτύχουμε. Όπως ξέρετε, το «ναι, μπορούμε» ήταν το σύνθημα με το οποίο κατέβηκε στις εκλογές και τις κέρδισε ό Barack Obama στην Αμερική.  Θυμίζω και σας πληροφορώ, ότι το σύνθημα αυτό είχε ήδη παρουσιάσει στη Θ’ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων το 2004 ο δεύτερος πρόεδρος του θεσμού, ο διεθνούς αναγνώρισης θεατρικός συγγραφέας και ακαδημαϊκός Ιάκωβος Καμπανέλλης.
 
Νέες και νέοι της Βουλής των Εφήβων,
 
Αυτό το θεσμό τον οποίο στήριξαν και συνέχισαν ο επόμενος Πρόεδρος της Επιτροπής Ιάκωβος Καμπανέλλης και η επόμενη Πρόεδρος της Βουλής κυρία Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη καλείσθε και σεις να λειτουργήσετε.
 
Αγαπητοί μας έφηβοι βουλευτές από την Ελλάδα, την Κύπρο και την ομογένεια.  Σήμερα βρίσκεστε εδώ, επειδή λάβατε ενεργά μέρος στο πρόγραμμα και γιατί το δοκίμιό σας διακρίθηκε με αδιάβλητες διαδικασίες κρίσεως.  Μαζί με τα δικά σας ονόματα ως διακριθέντων στην κληρωτίδα υπήρχαν συνολικά 2.908 ονόματα μαθητών.  Ο κλήρος, που είναι μια ακόμη αναγνωρισμένη μορφή δημοκρατικής επιλογής, γνωστή ήδη από την κλασική αρχαιότητα, επέλεξε εσάς.  Σας συγχαίρω λοιπόν από καρδιάς και για την αξία σας και για την τύχη σας εξ ονόματος όλης της Βουλής των Ελλήνων.
 
Χαιρετίζω και την παρουσία ως παρατηρητών των μαθητών που βραβεύτηκαν στους διαγωνισμούς σχολικού εντύπου της εφημερίδας «Τα Νέα», του Ιδρύματος Μπότση και των Αγώνων Επιχειρηματολογίας του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.
 
Η φετινή Βουλή των Εφήβων έχει και ένα νέο, σημαντικό προνόμιο.  Ζήτησα από τους συναδέλφους μου προέδρους των Κοινοβουλίων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μεσογειακής Συνεργασίας να επιλέξουν και να στείλουν στη σύνοδο αυτή από δυο νέους, συνομηλίκους σας.  Ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση αυτή οι πρόεδροι 28 Κοινοβουλίων.  Παρόντες σήμερα είναι μεταξύ σας, μεταξύ μας 50 έφηβοι από την Αίγυπτο, την Αλβανία, την Αλγερία, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Εσθονία, την Ιορδανία, την Ιταλία, το Ισραήλ, την Κροατία, τη Λετονία, το Λίβανο, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, την Παλαιστινιακή Αρχή, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, τη Σουηδία, την Τουρκία και την Τυνησία.  Τους καλωσορίζουμε με ιδιαίτερη χαρά στο ναό της δημοκρατίας μας.  Είμαι βέβαιος, ότι η συμμετοχή αυτών των φίλων από άλλες χώρες εφήβων θα δυναμώσει ακόμη περισσότερο το διάλογο.  Άλλωστε τα περισσότερα πραγματικά μεγάλα πολιτικά θέματα που μας απασχολούν και θα απασχολήσουν και εσάς τις μέρες αυτές, δεν περιορίζονται πλέον στα εθνικά σύνορα, αλλά αφορούν όλες τις κοινωνίες και τις χώρες της ευρύτερης περιοχής μας.
 
Αγαπητοί έφηβοι από τις φίλες χώρες, που είστε σήμερα μαζί μας.  Σας επέλεξαν οι πρόεδροι των κοινοβουλίων των χωρών σας για να εκπροσωπήσετε τους νέους της πατρίδας σας στο δημοκρατικό διάλογο που θα γίνει εδώ τις επόμενες μέρες.
Έλληνες έφηβοι βουλευτές, σας συγχαίρω για τη διάκριση και σας υποδέχομαι εδώ με ιδιαίτερη ικανοποίηση, γιατί είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτή η άσκηση και ταυτόχρονα δημοκρατική γιορτή διαλόγου με τόσο μεγάλη διεθνή εκπροσώπηση. Θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο στις υποχρεώσεις μας ως οικοδεσπότες, ώστε να χαρείτε την παραμονή σας, να αποκτήσετε νέους φίλους και συνομιλητές, να κερδίσετε από την εμπειρία σας και να εμπλουτίσετε τον κοινό δημοκρατικό διάλογο.
 
Στο βήμα θα με ακολουθήσει ο πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής Εφήβων, ο διακεκριμένος καθηγητής κ. Γιώργος Μπαμπινιώτης.  Διαπρεπής επιστήμονας με μεγάλο επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο.  Είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, με άλλα λόγια εργάζεται για το σχολικό θεσμό στον οποίο βρίσκεστε.
 
Μετά τον κ. Μπαμπινιώτη θα ανέλθει στο βήμα για έναν χαιρετισμό ο κ. Γιώργος Ηλιόπουλος, ο οποίος ως μαθητής Λυκείου έλαβε μέρος στην πρώτη σύνοδο της Βουλής των Εφήβων το 1996.  Είναι τώρα δικηγόρος και με την παρουσία του απόψε εδώ συνδέει τη δική σας γενιά με τη δική του.  Εντοπίσαμε τον κ. Ηλιόπουλο σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσουμε με όλους τους παλαιούς έφηβους βουλευτές γιατί ετοιμάζουμε ένα λεύκωμα με τις φωτογραφίες και τα βιογραφικά τους.
Θέλω να ευχαριστήσω όσους συνέβαλαν στην προετοιμασία αυτής της Βουλής των Εφήβων. Τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής κ. Νίκο Στεφάνου και τα στελέχη, συνεργάτες του.  Τον Γενικό Γραμματέα του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία καθηγητή κ. Ευάγγελο Χρυσό και τα στελέχη, συνεργάτες του.  Ολόκληρη την Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων υπό τον καθηγητή Μπαμπινιώτη και τα στελέχη, συνεργάτες τους. Το προσωπικό της Βουλής των Ελλήνων και τη Φρουρά.  Εύχομαι αυτές τις ημέρες να βιώσετε τη Δημοκρατία μέσα στον χώρο της.
 
Αγαπητά μας παιδιά, σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της Βουλής των Εφήβων και να είστε πάντα στη ζωή σας καλότυχα».
 
 




Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ