Ομιλίες Προέδρου Βουλής
Αθήνα, 4 Απριλίου 2011
Ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Ως πολίτες της Ενωμένης Ευρώπης καλούμαστε να λάβουμε ιστορικής σημασίας αποφάσεις, από τις οποίες θα εξαρτηθεί το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και η βιωσιμότητα της Ευρωζώνης.
Στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας για την ενίσχυση της οικονομικής ενοποίησης, καλωσορίζω το νέο θεσμό του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, ο οποίος αποσκοπεί στον εκ των προτέρων συντονισμό των οικονομικών πολιτικών των κρατών της Ένωσης. Απολύτως θετική είναι και η δημιουργία ενός Νέου Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και επίβλεψης της δημοσιονομικής πειθαρχίας, με την προϋπόθεση όμως ότι διασφαλίζεται ανεπιφύλακτα η ίση μεταχείριση και το ισότιμο status για όλα τα κράτη-μέλη.
Στο πνεύμα αυτό, θεωρούμε σημαντική την ενίσχυση της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας, με τη συνάντηση στις αρχές κάθε έτους, μετά τη δημοσίευση της Ετήσιας Επισκόπησης Ανάπτυξης, των Προέδρων των αρμοδίων Επιτροπών –εθνικών και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου-. Στη συνέχεια, και πριν την ολοκλήρωση της σύνταξης των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κάθε κράτος-μέλος, είναι χρήσιμο να επαναλαμβάνεται –παρουσία του αρμοδίου Ευρωπαϊκού Επιτρόπου- συνάντηση από αντιπροσωπείες των αρμοδίων Επιτροπών των κρατών-μελών για το συσχετισμό των προτεραιοτήτων των εθνικών προϋπολογισμών με εκείνες του ευρωπαϊκού.
Ως Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Σωμάτων των μελών της Ένωσης πρέπει αφενός να διασφαλίσουμε ότι το θεσμικό οπλοστάσιο κάθε Κοινοβουλίου μπορεί να παρέχει τα εχέγγυα για μία αμφίδρομη σχέση των Ευρωπαίων πολιτών με τα κέντρα λήψης αποφάσεων και αφετέρου να διευρύνουμε την συνεργασία ανάμεσα στα εθνικά Κοινοβούλια και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με τον τρόπο αυτό, τα ίδια τα εθνικά Κοινοβούλια θα έχουν τη δυνατότητα έγκαιρης και αποτελεσματικής συμμετοχής στη διαμόρφωση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής και δεν θα βρίσκονται ως ουραγοί των εξελίξεων, προ τετελεσμένων καταστάσεων που διαμορφώνονται από την εκτελεστική εξουσία, εθνική ή ενωσιακή. Δεν πρέπει να αγνοείται ότι ο κοινοβουλευτισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη διαμόρφωση της δημοσιονομικής πολιτικής και την έγκριση των εθνικών προϋπολογισμών και επομένως η αρχή του μη αιφνιδιασμού των εθνικών αντιπροσωπειών πρέπει να θεωρείται αδιαπραγμάτευτη.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Η ελληνική πλευρά έκανε το καθήκον της με την εφαρμογή συνεπούς πολιτικής για την ορθολογική αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Με μέτρα επώδυνα, η κυβέρνηση της Ελλάδας κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα σε ποσοστό 6% του Α.ΕΠ.. Στο ίδιο πνεύμα, το Ελληνικό Κοινοβούλιο προέβη σε περιστολή των δαπανών κατά 12% και των βουλευτικών αποζημιώσεων κατά 25%. Επίσης, δημιουργήθηκε ανεξάρτητο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή με αρμοδιότητα την παρακολούθηση της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.
Κλείνοντας, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η Ενωμένη Ευρώπη και στο παρελθόν έδωσε πολλούς και σημαντικούς αγώνες βγαίνοντας νικήτρια. Έτσι και σήμερα, πρέπει να δώσει τη μάχη με αποφασιστικότητα, συνοχή, συνεργασία και κυρίως, αλληλεγγύη.
Επιστροφή