Ομιλίες Προέδρου Βουλής
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ κυρίας 'Αννας ΜΠΕΝΑΚΗ-ΨΑΡΟΥΔΑ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. (Μπρατισλάβα, 25 Μαΐου 2007)
Θέμα: «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Πριν από επτά χρόνια περίπου, η ΄Ενωση αποδύθηκε στην προσπάθεια σύνταξης ενός συντακτικού χαρακτήρα κειμένου, που θα αντικαθιστούσε τις ισχύουσες συνθήκες και θα τη διευκόλυνε, παράλληλα με τη διεύρυνση, να ανταποκριθεί στην απαραίτητη εμβάθυνση, αλλά και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης.
Η Συνταγματική Συνθήκη, στην οποία κατέληξε η προσπάθεια αυτή, υπήρξε αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε μια άνευ προηγουμένου δημοκρατική και διαφανή διαδικασία στο πλαίσιο της Συντακτικής Συνέλευσης.
Πρόκειται για έναν ισορροπημένο συμβιβασμό, που έγινε δεκτός μετά από τη Διακυβερνητική Διάσκεψη και υπεγράφη τον Οκτώβριο 2004 από τις κυβερνήσεις των 25 Κρατών-Μελών και των τότε ακόμη υποψηφίων για ένταξη χωρών.
΄Εκτοτε η Συνταγματική Συνθήκη έχει επικυρωθεί από 18 Κράτη-Μέλη, συμπεριλαμβανομένων των δύο νέων εταίρων μας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Οι επικυρώσεις αυτές αντιπροσωπεύουν ήδη την πλειοψηφία των Κρατών-Μελών της ΄Ενωσης και του πληθυσμού της.
Έχει, πιστεύω, εξ άλλου, σημασία το γεγονός ότι Κράτη-Μέλη επικύρωσαν τη Συνθήκη και μετά την απόρριψή της στα δημοψηφίσματα στη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες το 2005, μεταξύ των οποίων, μάλιστα, το Λουξεμβούργο με δημοψήφισμα. Ας θυμηθούμε και το ότι η Φινλανδία προχώρησε στην επικύρωση, όπως το είχε προγραμματίσει, το Δεκέμβριο 2006, σε μια άκρως συμβολική κίνηση εμπιστοσύνης στα πλεονεκτήματα της περαιτέρω ευρωπαϊκής ενοποίησης που εξασφαλίζει η Συνθήκη.
Τα περισσότερα από τα θέματα που ανέκυψαν μετά τα παραπάνω δημοψηφίσματα κατά την περίοδο περισυλλογής και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες των διαβουλεύσεων της Προεδρίας, είχαν συζητηθεί εξαντλητικά στη Συνέλευση και κατόπιν στη Διακυβερνητική, είχαν λυθεί και οι λύσεις τους είχαν γίνει δεκτές από όλους στο πλαίσιο του γενικότερου συμβιβασμού. ¶λλωστε δεν προκύπτει ριζική αμφισβήτηση του θεσμικού οικοδομήματος της Συνθήκης ούτε αντιρρήσεις ως προς τις αξίες και αρχές λειτουργίας της Ένωσης. Και τούτο διότι η Συνταγματική Συνθήκη αντιμετωπίζει με ικανοποιητικό τρόπο τα θέματα της διεύρυνσης και της εμβάθυνσης, όπως και εκείνα της διαφάνειας και της δημοκρατικότητας, ζητήματα που, όπως αποδείχθηκε και από τις διαπιστώσεις της περιόδου περισυλλογής, θέτουν έντονα οι πολίτες της ΄Ενωσης.
΄Οσον αφορά μάλιστα την ενίσχυση του δημοκρατικού χαρακτήρα της ΄Ενωσης, θα πρέπει να θυμηθούμε ότι η Συνταγματική Συνθήκη, με τα σχετικά Πρωτόκολλα που έχουν προσαρτηθεί σ’ αυτήν για το ρόλο των Εθνικών Κοινοβουλίων στην Ε.Ε. και για την εφαρμογή των αρχών της Επικουρικότητας και αναλογικότητας, προβλέπει ενίσχυση του ρόλου των Εθνικών Κοινοβουλίων και του Ευρωκοινοβουλίου. Καλύπτεται έτσι η μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων.
Συνεπώς οι όποιες αποκλίσεις τυχόν υπάρχουν ως προς τις πολιτικές της Ένωσης, ιδίως στον κοινωνικό τομέα, μπορούν να διευθετηθούν με αμοιβαίες υποχωρήσεις.
Για τη χώρα μου, η οποία επικύρωσε διά του Κοινοβουλίου της με συντριπτική πλειοψηφία τη Συνταγματική Συνθήκη, αυτή συνιστά μια καλή λύση για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Εγχειρήματος. Γι’ αυτό και θέματα που έχουν συζητηθεί και λυθεί δεν πρέπει να ανοίξουν πάλι και η ουσία της Συνταγματικής Συνθήκης και η λεπτή ισορροπία της πρέπει οπωσδήποτε να διαφυλαχθούν. Δεν πρέπει δηλαδή να προσφύγουμε σε αποσπασματικές λύσεις, που θα ικανοποιούσαν ενδεχομένως μερικούς εν όψει της συγκυρίας. Διότι θα ήταν εις βάρος του μέλλοντος της Ευρώπης, αν εθίγετο η ουσία του συμβιβασμού που επιτεύχθηκε με τη Συνταγματική Συνθήκη, συμβιβασμού ο οποίος, όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, θα ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί εκ νέου.
Ευελπιστούμε ότι οι εισηγήσεις που, με την εποικοδομητική συμβολή όλων, θα διατυπώσει η Γερμανική Προεδρία, την οποία ευχαριστούμε μέσω του παρισταμένου συναδέλφου, κ. Lammert, θα οδηγούν προς μια λύση, η οποία θα προωθεί το Ευρωπαϊκό Εγχείρημα. Η λύση αυτή δεν μπορεί παρά να θεμελιώνεται στο κείμενο της Συνταγματικής Συνθήκης. Πέραν των άλλων αυτό είναι και ζήτημα συνέπειας, αξιοπιστίας, αυτοσεβασμού και σεβασμού στους λαούς που εκπροσωπούμε.
Τώρα, περισσότερο παρά ποτέ, χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και όχι λιγότερη, αν θέλουμε η ΄Ενωση, μέσω της κοινής μας δράσης, να αντιμετωπίσει και να εκμεταλλευθεί αποτελεσματικά τις προκλήσεις στο παγκόσμιο περιβάλλον προς όφελος των πολιτών μας.
Επιστροφή